DIZAJN I ARHITEKTURA

5 mirisa koji potiču dobro raspoloženje

Kojim mirisima ispuniti dom kako biste potaknuli dobre emocije?
5 mirisa koji potiču dobro raspoloženje
Jedan je od onih dana kada ništa nema smisla. Probudili ste se umorni i najradije biste otkazali vlastiti odraslost te se vratili pod pokrivač uz pjevušenje Under the sea iz Male sirene kao jedinu prihvatljivu aktivnost. Kući se nakon posla i svih obaveza vraćate premoreni, svijet vam nije posebno drag i životni elan je daleko ispod ništice.

Kao instantna pomoć za ovakvih dana nameću se jedino vaši najdraži rituali kojima ćete tetošiti sva osjetila. I ne, tu se nipošto ne ubraja gledanje u ekran mobitela, osim ako vam ono što gledate ne uzrokuje nalet pozitive. Ako u ovakvim trenucima teško smirujete um i ne možete se koncentrirati na meditaciju, umjesto da grcate u negativnim mislima nakon lošeg dana upalite omiljenu glazbu, pripremite čaj (ili otvorite bocu vina) i upalite svijeće (ili pripremite kupku).

Baš kao i glazba, i mirisi mogu imati pozitivan učinak na naše raspoloženje. Iako su apsolutno subjektivni i jasno je kako jedan miris ne mora utjecati jednako na više osoba, neki se ipak klasificiraju u skupinu univerzalno ugodnih. Priroda ipak ima rješenje za sve boljke, pa ako se pri sljedećoj kupnji mirisnih svijeća ili eteričnih ulja ne možete odlučiti, ovih nekoliko mirisa stručnjaci navode kao najpogodnije za naša osjetila.

mirisi

Jasmin

Kao prirodni antidepresiv, blagi miris jasmina prema riječima stručnjaka, smiruje, podiže energiju i utječe pozitivno na osjećaj samopouzdanja. Neka su istraživanja pokazala i kako miris jasmina osigurava bolji san, pa slobodno upalite mirisnu svijeću i nakapajte malo eteričnog ulja netom prije spavanja.

Lavanda

Slično jasminu, i lavanda evocira smirenost. Osim što je divan ukras u vazi, nekoliko kapi ove biljke ljubičastih cvjetova u kadi ili miris u zraku bit će sjajan lijek protiv anksioznosti, stresa i ljutnje nagomilane tijekom dana.

Ružmarin

Za ružmarin se vjeruje kako podiže energiju te funkcionira kao dobar prirodni lijek protiv glavobolje. Prirodna je solucija za iscrpljenost, a ustajete li teško ujutro, pokušajte si pomoći tako što ćete zrak ispuniti mirisom ružmarina.

miris

Eukaliptus

Svjež i čist miris eukaliptusa još je jedan prirodni dizač energije i dobrog raspoloženja. Smatra se da ima prirodno antibakterijsko i protuupalno djelovanje i privlači dobro raspoloženje.

Citrus

Citrusne note utjelovljuju energiju, budnost i svježinu. Ovi prirodni borci protiv virusa u obliku će mirisnog ulja podizati raspoloženje, pa ih birajte ako si želite pomoći na prirodan način.

M.M.
Foto: Instagram (@thefashionmedley)
Objavljeno: 21.04.2017. u 13:34

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p