DIZAJN I ARHITEKTURA

3 najpopularnija Ikea proizvoda svih vremena

Posjedujete li koji?
ikea
B
acite li pogled u bilo koji stan prosječnog pripadnika milenijske generacije, izgledi da se u njemu ne nalazi barem jedan komad iz Ikee su ravni debeloj, masnoj nuli. Ono vjerojatnije je da će vas u svom jednostavnom, minimalističkom duhu gledati čitave Ikea sobe koje kao na pokretnoj traci osmišljavaju marljivi dizajneri švedskog giganta.


Kao vodeći svjetski proizvođač namještaja, Ikea je imala nevjerojatan utjecaj na izgled naših domova. Prepoznatljiv dizajn se uvukao u stanove i kuće diljem svijeta, navikla nas je na svoje pristupačne cijene i funkcionalan te pročišćen izgled svog namještaja, a od 1958., kada je otvoren prvi prodajni centar u Švedskoj do danas, Ikeine prodavaonice krase oko 37 država svijeta. U svemu ovome ne čudi kako su neki komadi postali i svojevrsni klasici. Upravo je o njima, točnije, o najpopularnijim komadima svih vremena Business Insider upitao čelne ljude Ikee, što je rezultiralo zgodnom listom informacija i presjekom uvijek zanimljivih ljudskih preferencija ispremiješanih s trudom marketinških stručnjaka.

Prema podacima Business Insidera, Ikea u jednoj godini izbaci 2500 novih proizvoda i s obzirom na to da se svi ne plasiraju u sve zemlje u kojima Ikea ima svoje prodavaonice, teško je izdvojiti tri najpopularnija proizvoda. No najbliže ovoj statistici, Ikea je izdvojila najprodavanije komade namještaja po kategorijama.

billy
Na prvom je mjestu tako polica za knjige koja se, prema New York Timesu, u svijetu proda svakih 10 sekundi. Ime joj je Billy, a uzrok tolike popularnosti jest vrlo vjerojatno karakterističan Ikea izgled - iznimno jednostavno, elegantno i funkcionalno. Sukladno ukusu i potrebama police se mogu nadodavati ili micati, dolazi u različitim varijantama i može se prilagoditi baš svakom zidu te veličini prostorije.

Poäng
Drugo je mjesto zauzela stolica Poäng koju je prije 40 godina dizajnirao Japanac Noboru Nakamura, učinivši je ikoničnom, dok se na trećem mjestu našao okvir za krevet Malm. Zajedničko ovim proizvodima jest upravo ono što Ikeu čini toliko prepoznatljivom - pristupačne cijene, elegancija i bezvremenski dizajn koji se prilagođava baš svakom stilu. Zanima li vas ostatak najpopularnijih Ikeinih komada, zavirite na listu Business Insidera.

malm

M.M.
Foto: Ikea
Objavljeno: 08.11.2016. u 15:36

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p