DIZAJN I ARHITEKTURA

5 koraka do idiličnog zimskog vrta

Vikend projekt: stilizirajte idealan zimski kutak

zimski vrt
D
olazak niskih temperatura, sve kraći dani i višednevno sivilo mnoge bacaju u očaj. Topli dani čine se miljama daleko i misli prirodno okupiraju maštarije o bijegu u daleke krajeve u kojima ljeto i dalje caruje. No, činjenica jest da je jesen tu, a daleko nije ni kalendarska zime, i jedino što možemo jest pokušati si uljepšati predstojeće mjesece što je više moguće.


Ako je pitati stručnjake za sreću i uživanje u malim stvarima - Dance, postoji nekoliko stvari koje instantno podižu raspoloženje za vrijeme zimskih mjeseci. Danci su, naime, posljednjih godina prema istraživanjima najsretnija nacija, što (iz naše perspektive) čudi s obzirom na to da imaju dugu i hladnu zimu. Ali ovaj si je narod, baš kao i ostatak Skandinavaca, pomogao malim ritualima koji doprinose osjećaj sreće, udobnosti i topline doma. Oni, okupljeni pod dobro poznatim terminom hygge, pomažu prebroditi duge, hladne i tmurne mjesece i podsjećaju da ponekad trebamo stati, uživati i naprosto bivati. Od logičnih stvari poput prigodnog jelovnika sastavljenog od toplih variva i redovite tjelovježbe, hladni se mjeseci u ovim zemljama, pa tako i kod nas, lakše prebrode i u idiličnom domu te čestim druženjima s najdražima.

zimski vrt
Osim uz pucketajući kamin, druženja uz kuhano vino ili topli čaj zamišljamo i u lijepom zimskom vrtu. Baš kao što smo ljeti bježali na terase, krovove zgrada i pod krošnje ukrašene lampicama, narednih tjedana svoj udobni kutak stvaramo upravo u zimskim vrtovima, nekoć karakterističnim mjestima za druženje koji spajaju interijer i eksterijer. Bilo da je riječ o zatvorenim balkonima na zgradama ili projektiranim atrijima na kućama, zimske vrtove valja i pravilno stilizirati kako bismo postigli pravu malu zimsku oazu. Tako se prvo moramo pobrinuti da zimski vrt zagrijemo, bilo podnim grijanjem, radijatorima ili protokom toplog zraka iz ostatka kuće ili stana. Potom u njega valja unijeti mekane tepihe, pokrivače i jastuke koji će stvoriti osjećaj udobnosti. Obavezne su i svijeće, obične ili mirisne, a želite li u svom udobnom vrtu i biljke, pobrinite se da one mogu izdržati temperaturne uvjete. Zgodan će detalj svakako biti čupavi krzneni tepisi koje možemo staviti na naslonjače ili ih kombinirati s tepisima na podu. Lampice su uvijek poželjne, pa tako i u zimskom vrtu, a za dekoraciju mogu poslužiti i cjepanice.

Nakon što ste pripremili svoj zimski vrt za udobne jesenske večeri, jedino što bi vam još moglo zatrebati jest dobra glazba u pozadini i fina knjiga u rukama.

zimski vrt
zimski vrt
zimski vrt
zimski vrt


M.M.
Foto: Pinterest

Objavljeno: 26.11.2016. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p