DIZAJN I ARHITEKTURA

5 navika koje bi bilo dobro razviti do 30. godine

Osjećajte se bolje u organiziranom domu
organizirani dom 
organiziranošću se ne rađa, ona se stvara. Riječi su to koje stručnjaci često navode kao argumente u svojim studijama o ovoj zdravoj navici, pokušavajući nam po milijunti put dokazati kako će nam život biti lakši ako se bolje organiziramo. 

I premda nismo skloni sugeriranju samo jednog ispravnog načina življenja, jer razumijemo kako svi funkcioniramo na različit način te isto prihvaćamo i potičemo, moramo priznati kako savjeti o tome kako se bolje organizirati nikome nisu naškodili. Dapače. Ako, baš kao i mi, živite u modernom civiliziranom društvu, po mogućnosti u većem gradu i pokušavate balansirati između mnogih obaveza i uloga, neminovno je da ćete neke zdrave organizacijske navike morati usvojiti kako biste si olakšali bivanje i poštedjeli se nepotrebnog stresa.

Ovo posebno vrijedi ako se bližite toj zloglasnoj tridesetoj godini života, periodu kada vam život počinje pokazivati kako ozbiljan i nemilosrdan može biti. U ranijim dvadesetima smo možda mogli živjeti s pet cimera, s izokrenutim bioritmom, danima neopranog posuđa i odjeće nagomilane na jednu hrpu u kutu sobe, no kako vrijeme odmiče i posao se nameće kao najbitniji dio naše svakodnevice, stvari se počinju mijenjati i prirodno počinjemo uvoditi red u razne dijelove života. I najneorganiziraniji pojedinci tada počinju usvajati navike onog drugog, njima pomalo neshvatljivog i misterioznog tabora koji uvijek drži sve konce u rukama. Osim što je praktična i potrebna, organizacija doma je nužna kako bismo se osjećali dobro, postigli mir i živjeli zdravo. Zbog svega spomenutog, ovo su neke od organizacijskih navika koje bi bilo dobro usvojiti prije 30. godine.
 
organizirani dom 
Pospremajte krevet
Možda zvuči banalno, no pospremanje kreveta nakon što se probudite je jedna od najbitnijih stvari na vašem putu ka produktivnijoj i ispunjenijoj svakodnevici. Ovo će vam reći svi - od majke i bake pa sve do feng shui stručnjaka. Najjednostavniji je to trik koji ne zahtijeva previše napora niti razmišljanja, stoga ga vrijedi ubaciti u jutarnju rutinu.
 
Složite odjeću na kraju svakog dana
Svima su nam jako dobro poznati oni jutarnji scenariji u kojima bez ideje tragamo za pravim stylingom, gomilajući komade odjeće po stolicama, na krevetu... U slučaju da kombinacije za posao ili fakultet ne slažete unaprijed, lako se može dogoditi da se u trenu stvori hrpa koja će nakon dva dana izrasti u piramidu i bit će prepreka dobroj energiji u prostoriji. Sigurni smo da vam ne trebamo ponavljati kako je lakše pospremati komad po komad nego nagomilanu hrpu, zar ne?
 
organizirani dom 
Prestanite s nagomilavanjem
Nezdrava navika koja će vas prečesto udariti po novčaniku jest kupovanje stvari koje vam ne trebaju. Posljedica toga jest i nagomilavanje, koje nas ponovno vraća na onu nemogućnost protoka energije u prostoru. Naučite se ne vezati emocionalno za stvari koje su potrošne, bacite nefunkcionalno, nekorišteno i duplo, i činite to periodično. Prijedlog je i da ne kupujete stvari za dom prije nego ste potrošili postojeće. Prostor u kojem živite će vam se činiti čišćim, a život jednostavnijim.
 
Držite dom 'na oku'
Jedna od bitnih stavki na vašem putu ka dobrom osjećanju jest rješavanja problema u trenutku u kojem se oni dogode. Popravite pećnicu kada se ona pokvari, promijenite potrgani tepih i zamijenite žarulju kada pregori. Ne stavljajte probleme pod tepih jer, realno, sami ćete ih kad tad morati i riješiti. Isto tako, održavajte popis stvari koje treba nadomjestiti, poput šampona kojeg ste potrošili ili paste za zube koja je nestala kako se ne biste našli u trgovini pokušavajući se sjetiti što ste ono morali kupiti i gubeći vrijeme lutajući. Osim ako vas to isto lutanje odjeljcima ne opušta.
 
organizirani dom 
Odredite mjesto stvarima i iskoristite potencijal skrivenog
Kako biste držali prostorije čistima i kako ne biste nepotrebno zatrpavali površine ili gubili stvari po kući, nužno je pronaći mjesta na kojima ćete iste odlagati. Primjerice, ključeve uvijek odlažite na jedno mjesto, bilo da je riječ o posudi u ulaznom hodniku ili vješalici za iste. Nadalje, živite li u malom prostoru krucijalno će biti maksimizirati potencijalna mjesta za pohranu. Iskoristiti možete neočekivane kutke, kao što je prostor ispod kreveta gdje možete smjestiti ladice ili ukrasne kutije.
 
 
M.M.
Foto: One Kings Lane
Objavljeno: 26.08.2016. u 12:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p