DIZAJN I ARHITEKTURA

7 najatraktivnijih biljaka idealnih za zatvorene prostore

Koje biljke neće zahtijevati previše truda?
interijer
Nismo sigurni ima li to veze datumom proizvodnje, odnosno našom godinom rođenja, pa što smo stariji to više uređujemo svoj dom nego ormar, ili zaista svjedočimo trendu koji ne jenjava, no čini se kako u posljednje vrijeme svi zalijevaju svoje biljčice i ispunjavaju njima svoje balkone i stanove.

Pisali smo već tako o kaktusima koji su, sudeći prema društvenim mrežama, opkolili srca i domove milenijalaca, što je razumljivo s obzirom na to da ova generacija muku muči s radnim vremenom i popratnim obavezama koje boravak kod kuće pretvaraju u - noćenje. Sada smo se pak, s tim trendom na umu, kao i s novim godišnjim dobom negdje u perifernom nam vidu, odlučili pozabaviti i nekim drugim biljkama koje ne zahtijevaju od nas diplomu Agronomskog fakulteta, no naš dom upotpunjuju, čine ljepšim i zdravijim. Svjetlo, temperatura ili pak vlaga u zraku i kod ovih su biljaka bitni, no dobra je vijest kako će ipak trebati dulje vrijeme da im svojom (ne)pažnjom naudimo.

biljke

Kaktusi i sukulenti

Kraljevi minimalne brige, sukulenti i kaktusi, zahtijevaju zaista malo tetošenja, a dolaze u brojnim verzijama. Vole svjetlost i vodu, ali će im biti dovoljno da ih zalijete jednom u tjedan dana za vrijeme toplih mjeseci i jednom u tjedan i pol za vrijeme hladnih. Neke kaktuse dovoljno je zaliti čak jednom u mjesecu, no pripaziti treba da ovim biljkama osiguramo vlagu u grijanim prostorijama. U skupinu sukulenata spada i aloe vera koju je svojedobno NASA stavila na popis najzdravijih biljaka koje čovjek može imati u svom životnom prostoru jer imaju veliku mogućnost pročišćavanja zraka, stoga je i ova ljekovita biljka sjajan izbor za dom.

Puzavi filodendron

Jedna od najčešćih biljaka kojima svjedočimo u domovima prvenstveno zato što je jedna od najmanje zahtjevnih, jest puzajući filodendron. Preživjet će i u mračnim i u svijetlim kutcima, a zalijeva se otprilike jednom tjedno. Sa svojim zelenim listovima (ili pak onim prošaranim ako se nalazi na mjestu optimalne svjetlosti), izgleda elegantno i konkretno, pa će dobro izgledati u nekom kutu sobe.

biljke

Monstera

Monstera je još jedna konkretna i zahvalna sobna biljka srodna filadendronima i prepoznatljiva po svojim razdijeljenim velikim listovima. Ne smetaju joj mračni kutevi, no ljeti je ne bi trebalo izložiti direktnoj sunčevoj svjetlosti. Ljeti ju je dovoljno zaliti jednom tjedno, dok ćete zimi to moći činiti jednom u 14 dana.

Sansevierija ili Svekrvin jezik

Najotpornija među otpornim sobnim biljkama je sansevierija. Ne smeta joj ni jako sunčevo svjetlo niti mračnije prostorije, kao ni prisutnost jakog izvora topline poput radijatora. Ako je zaboravite zaliti dva-tri tjedna, neće joj ništa biti, no najbolje od svega jest što je jedna od najboljih biljaka kad je riječ o pročišćivanju zraka jer uklanja benzen i formaldehid.

Fikus gumijevac

Atraktivan, tamnozelenih mesnatih listova i većih dimenzija, fikus gumijevac je vrlo česta sobna biljka. Voli svjetlost, tijekom godina i uz pravu njegu može jako narasti. Ljeti je ovoj atraktivnoj biljki potrebno održavati vlažnost, dok će zimi biti dovoljno zaliti je jednom mjesečno.

biljke

M.M.
Foto: Unsplash
Objavljeno: 19.08.2017. u 16:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p