DIZAJN I ARHITEKTURA

Čega se sve dobro riješiti prije kraja godine?

Uđite u novu godinu u minimalističkom duhu
Čega se sve dobro riješiti prije kraja godine?
Znamo sve. Već ste s početkom 2016. isplanirali živjeti u minimalističkom duhu, točno ste zacrtali riješiti se nepotrebnog, raskrčiti svoj životni prostor, a time i život, rekli ste ne impulzivnoj kupovini i da prozračnom, urednom i pročišćenom domu koji sa sobom nosi pozitivne emocije i zadovoljstvo.

Mjesec ste dana počinjali svoj dan pospremanjem kreveta (jer tako nalaže feng shui i razni vodiči za zen bitak), nastavljali ste s pozdravom suncu (jer to otvara put pozitivnoj energiji), radni ste stol pospremali svaki dan (jer ste pročitali da ekipu s Wall Streeta to čini ekstra produktivnom), stan ste kirurškom preciznošću glancali svake subote i pazili ste da kući iz Ikee ne donesete još jedan bespotrebni ukrasni jastuk, 86. mirisnu svijeću po redu i ružičaste plastične čaše koje idu dobro s novim zavjesama u kuhinji. Sve je fino funkcioniralo ravno mjesec dana, periodu u kojem ste bili jako ponosni na sebe, no odluke su se počele urušavati jedna po jedna sa svakim novim prekovremenim, već petom obećanom kavom s frendicom koja kuka da se niste vidjele mjesec dana, tjeranjem u teretanu nakon što ste umorni došli kući s posla i posebno nakon one treće u tjednu večere podgrijane u mikrovalnoj (jer ste procijenili da biste radije pogledali novu epizodu Narcosa nego proveli sat vremena sjeckajući mrkve za wok).

Svima su nam jasne beneficije urednog doma i minimalističkog načina života. O tome nas obavještavaju ženski časopisi, feng shui vodiči, zen gurui, priroda, naposljetku i sama logika. No nekako u vrtlogu svakodnevice imamo tendenciju zaboraviti na tu posvemašnju jednostavnost koja na svim poljima otvara put za one zaista bitne stvari u životu i brani nas od nepotrebne buke. Kao ženski lifestyle medij fokusiran na uljepšavanje vaše svakodnevice, naša misija je podsjetiti vas (i sami sebe) i na kraju ove godine na generalku koja donosi boljitak. Nju je, kako smo već dosad zaključili, uvijek nekako najlakše provesti s početkom nove godine, a što bi sve trebala uključiti, predlažemo u nastavku. Vjerujte nam, bacanjem stvari s liste u svom ćete domu otvoriti protok energije, osjećat ćete se bolje, odbacit ćete negativne emocije koje su ponekad vezane za kojekakve uspomene i predmete koje čuvate godinama, a i osjećat ćete se produktivnijima i zadovoljnijima nakon što zaista donesete odluke o bacanju suvišnog. Ono najteže u ovom procesu u stvari je samo prvi korak, odnosno prvih pet sekundi u kojima ćete se pokrenuti.

Čega se sve dobro riješiti prije kraja godine?
Stari magazini i novine

Je li vam zaista potreban Cosmopolitan iz 2003.? Trendovi koji su zastarjeli, komadi kojih više nema u trgovinama, savjeti koje ste odavno usvojili, celebrityji koji su se preudali već pet puta? I mislili smo.

Stare karte za kino i ulaznice iz klubova
Koliko ste puta u zadnjoj godini dana nostalgično pregledavali ulaznice iz klubova i karte s partyja koje ste pohodili na početku faksa? Nijednom? Vjerujemo da ovi komadići papira evociraju lijepe uspomene, no u slučaju da ih ne planirate smjestiti u album koji ćete listati, bacite ih.

Stari lakovi za nokte i kreme koje vam ne odgovaraju
Osim što ružno izgledaju na polici u kupaonici, lakovi za nokte u kojima ima još par kapi potpuno su bespotrebni i suludo je nadati se da ćemo uspjeti iscijediti baš sve iz bočice.

Stari računi
Ako se ne želite anualno podsjećati na količine novca koje ste ostavili u Zari, a to je otprilike iznos nekoliko avionskih karata za Maldive, vjerujemo da vam računi za stvari koje ne planirate vraćati ne trebaju. Čuvajte isključivo račune i garancije za bijelu tehniku i skupe gadgete.

Stari punjači 
Ladice su vam pune punjača starih mobitela jer, eto, možda ćete nekad u budućnosti ponovno imati... Nokiju 3310? Provjerite slaže li se neki punjač s aktualnim aparatima, a ostale bacite.

Čega se sve dobro riješiti prije kraja godine?
Odjeća koju ne nosite
Moramo li zaista ponavljati da kolekciju bolera iz srednje škole više zaista nećete imati prilike prošetati? Čak i ako se ikada vrate u modu, bit će to u nekom redizajniranom ruhu nakon kojeg će vam vaši stari primjerci izgledati kao krpe za brisanje prašine. Dodatno, pročistite li ormar od stvari koje ne nosite, ujutro će vam biti lakše spremiti se jer će na policama biti samo komadi u funkciji, oni koje volite i koji idu jedni s drugima.

Stvari kojima je istekao rok trajanja
S vremena na vrijeme bacite oko na svoju policu sa začinima i provjerite je li im istekao rok trajanja, a isto vrijedi i za lijekove te kozmetiku.

Nefunkcionalni namještaj
Ako je neki komad pokućstva slomljen, popravite ga, a ako to ne možete učiniti, uklonite ga iz doma. Velika je vjerojatnost da vam samo smeta u prostoriji, nefunkcionalan kakav je.

Namještaj bez kojeg možete

Jedna od stavki na putu do minimalističkog uređenja, ali i načina života jest odbacivanje stvari koje vam u suštini ne trebaju. Primjerice, noćni ormarići (u stylish domovima knjige umjesto ormarića su veliki hit), kao i oni u kompletu sa sofom zaista nisu krucijalni. Također, ne radite li od kuće, a i studentski dani su iza vas, od velike važnosti vam nije ni radni stol. Zauzimat će mjesto, a ionako odraditi stvari na laptopu možete i sa stola u blagovaonici.

Čega se sve dobro riješiti prije kraja godine?
Slomljeni tanjuri i šalice
Jednako kao i slomljeni namještaj, zasigurno vam u kolekciji od 20 šalica ne trebaju one pokidane. Pročistite set kako bi pri sljedećem posjetu Ikei znali što trebate nadomjestiti.

Prazne kutije i vrećice
Ako vam kutije, bilo one za cipele, kartonske ili ukrasne, stoje prazne, velika je vjerojatnost da vam zaista ne trebaju i samo zauzimaju prostor.

Stari CD-i i DVD-i
Složit ćemo se da je ovo pomalo diskutabilna stavka jer i dalje postoje laptopi s CD ROMOM i zasigurno ćete poželjeti pogledati omiljeni film iz 60-ih još koji put, a imate ga slučajno samo na DVD-u. No, definitivno vam ne trebaju albumi koje imate na laptopu, oni koje niste slušali posljednjih 10 godina, koji nemaju baš nikakvu umjetničku vrijednost ili koji vas podsjećaju na loše stvari.

Stari tepisi, plahte i ručnici
Tepisi za kupaonicu bi se trebali mijenjati svake godine, a ako ste u mogućnosti, s ulaskom u novu godinu počastite se i novim setom ručnika. 

Stare zahvalnice, svadbeni darovi i pokloni koji vam ne trebaju
Svi smo barem jednom dobili sitnicu koja ne služi ničemu, poput keramičke figurice, ukrasnog minijaturnog jastučića i inih drangulija koje nam je godinama žao baciti jer bi trebale služiti kao podsjetnik na lijepo događanje. No, jedino čemu su doista poslužile jest sakupljanje prašine. S time na umu, priznajte si koliko vam uistinu znače (ipak su najčešće generičke i neosobne) i bacite ih.

Čega se sve dobro riješiti prije kraja godine?
M.M.
Foto: dailydreamdecor.com
Objavljeno: 29.12.2016. u 13:03

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p