DIZAJN I ARHITEKTURA

Design District Zagreb osvojio Grand Prix na Izložbi hrvatskog dizajna 1516

Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva
design district zagreb
Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu sinoć je otvorena bijenalna Izložba hrvatskog dizajna 1516. Osim što predstavlja najveću, najznačajniju i najudugovječniju smotru dizajnerske produkcije u Hrvatskoj, Izložba nagrađuje najbolje projekte ostvarene u protekle dvije godine na području domaćeg dizajna, među kojima je Velika nagrada odlukom stručnog međunarodnog ocjenjivačkog suda pripala projektu Design District Zagreb.


Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva dodjeljuje se projektu ili inicijativi koja je svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti obilježila hrvatsku dizajnersku scenu i njezin širi kontekst u protekle dvije godine. Nominirani za Veliku nagradu HDD-a 2016. bili su autorski tim Design Districta Zagreb, Numen/ForUse za instalacije Tape, Net i Tube te Sandro Dujmenović i Marko Hrastovec za tipografiju Louvre Sans i Louvre Serif.

Obrazloženje selekcijske komisije: Zagrebački festival Design District Zagreb održan je po prvi puta ove godine od 16. do 19. 6. a usmjeren je na promociju lokalne kreativne scene unutar zagrebačke četvrti koja se prostire uz Martićevu ulicu. Festival je uspio generirati zavidnu količinu pozitivne energije i entuzijazma unutar isprepletene mreže sudionika (kreatora sadržaja), posjetitelja, stanovnika kvarta, vlasnika poslovnih prostora, gradskih institucija pa čak i sponzora koji su u manifestaciju uključeni kroz konkretne, dizajnerske projekte. U Design Districtu angažiralo se oko stotinu dizajnera, arhitekta i aktivista koji su u festivalu pronašli platformu za provedbu vlastitih projekata – od onih koji promoviraju domaću dizajnersku i arhitektonsku baštinu do projekata usmjerenih ka dizajnerskom eksperimentu ili stvaranju novih urbanih sadržaja. No projekt je više od zbroja svojih izrazito heterogenih sastavnica – Design District Zagreb u razdoblju od samo nekoliko dana pokazao je kako je iz nedvosmisleno dizajnerske vizure moguće osloboditi i taktički osvijetliti svu vitalnost jednog malog gradskog poteza inspirirajući se i povezujući sa svima, od kulturnih, dizajnerskih i komercijalnih aktera koji tamo borave i djeluju, do lokalne zajednice, sadržaja, skrivenih mjesta i priča koje čine njen svakodnevni život.

design district zagreb
Selekcijska komisija ove je godine djelovala u sastavu: Iva Babaja, Andrej Filetin, Marko Golub, Silva Kalčić, Gjuro Korać, Mladen Orešić i Koraljka Vlajo, kojima su se pridružili francuski dizajner tipografije Jean François Porchez te njemački produkt-dizajnerski dvojac Osko+Deichmann (Blasius Osko i Oliver Deichmann).

O 16. do 19. lipnja, Design Districtom Zagreb, odnosno ‘zonom Martićeva’, prošlo je nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, a lokalna zajednica osnažena je sudjelovanjem u inspirativnom festivalu koji je uspio privremeno preobraziti kvart i tijekom četiri dana trajanja ispuniti ga raznovrsnom proizvodnjom kulture, umjetnosti i dizajna.

Središnja je ideja projekta uvjerenje je da dizajn ima svoju ulogu u socijalnoj koheziji te svojom metologijom i interdisciplinarnošću može biti itekako koristan u ostvarivanju čim boljih životnih uvjeta za čim više ljudi. U festivalu je participirala gotovo cjelokupna lokalna kreativna zajednica, a u događanju su uživali ne samo posjetitelji, već jednako i lokalni stanovnici.

''Velika nam je čast što je, uz bok izvrsnim sunominiranim kolegama, međunarodni žiri Design Districtu Zagreb odlučio dodijeliti ovogodišnji Grand Prix. Ovako je priznanje od velike važnosti za afirmaciju projekta i njegovih dugoročnih ciljeva. Izuzetno smo zahvalni svim posjetiteljima, partnerima, suradnicima, institucionalnoj podršci i medijima — kao i stanovnicima ‘zone Martićeva’ i svima koji su prepoznali velik trud uložen u pokretanje potencijala ovoga kvarta te poticanje već postojeće kreativne zajednice koja ovdje djeluje. Oduševljena sam uspjehom prvog festivala, a ovom prilikom najavljujemo već drugo izdanje, koje je predviđeno za 13. – 18. lipnja 2017.'', izjavila je kreativna direktorica i osnivačica Design Districta Zagreb, Ira Payer.

design district zagreb
Zahvaljujući partnerima i sponzorima festivala te aktivnoj suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Gradom Zagrebom, tj. Gradskim uredima za strategijsko planiranje i razvoj Grada te za kulturu, obrazovanje i sport, organizatori su uspjeli u namjeri da sav festivalski sadržaj bude besplatan za sve posjetitelje, nadajući se da će tako biti i ubuduće.

Na temelju ovogodišnjeg iskustva i uvida u želje i potrebe publike nastavit će se rad na festivalu i pripadajućim mu projektima, s ciljem razvijanja održivih načina življenja u lokalnom kontekstu, pomoću metoda dizajna, umjetnosti i kulture općenito.

Zabilježite datume za iduće izdanje festivala, koji je planiran od 13. do 18. lipnja 2017.!Foto: PR
Objavljeno: 14.09.2016. u 15:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p