DIZAJN I ARHITEKTURA

IKEA predstavila prvi urbani vrt u srcu Zagreba

IKEA Hrvatska sudjeluje na festivalu Design District Zagreb
ikea urbani vrt 
sklopu festivala Design District Zagreb koji će tijekom četiri dana, od 16. do 19. lipnja, zonu oko zagrebačke Martićeve ulice prometnuti u urbani centar dizajna, tvrtka IKEA građanima će predstaviti prvi IKEA urbani vrt u centru Zagreba. Uzbudljivoj atmosferi festivala koji ovoga proljeća donosi pozitivan duh kreativnosti i entuzijazma na ulice naše metropole, doprinijet će i prvo Hacking IKEA natjecanje u Hrvatskoj.

''Sudjelovanjem na festivalu Design District Zagreb, IKEA želi ohrabriti što veći broj ljudi da razmišljaju izvan okvira i upotrijebe maštu, znanja i vještine kako bi svoju svakodnevicu učinili još kvalitetnijom, a prostor u kojem žive prilagodili vlastitim navikama, potrebama i željama i snovima. Vjerujemo kako upravo dizajn, kao stvaralačka djelatnost koja potiče kreativnost i pomiče granice, može unaprijediti živote naših sugrađana, ali i doprinijeti daljnjem razvoju zajednice'', istaknuo je Igor Štefanac, PR menadžer u kompaniji IKEA Hrvatska.
 
ikea
IKEA urbani vrt
Projekt IKEA urbanog vrta počiva na ideji stvaranja zelene oaze u srcu užurbanog grada, a cilj je građane dodatno potaknuti na uzgoj biljaka u svome domu. Naime, prema istraživanju Život kod kuće kojega IKEA provodi svake godine, čak 84% Zagrepčana ima terasu, balkon ili loggiu, a 70% ih uzgaja biljke u svome domu. IKEA urbani vrt posjetiteljima će pružiti inspiraciju i ideje koji će im pomoći da vlastite vrtove, balkone i terase prometnu u utočišta od svakodnevnog stresa i obaveza. Lokacija prvog IKEA urbanog vrta u Zagrebu pažljivo je birana, a radi se o najstarijem zagrebačkom neboderu, najpoznatijem ostvarenju cijenjenog arhitekta Drage Iblera, poznatijem kao Drveni neboder (Iblerov trg 7). Krov 11. kata Iblerovog nebodera tako je i sam arhitekt zamislio kao mjesto za odmor i druženje stanara, a projekt IKEA urbani vrt vraća mu njegovu prvobitnu namjenu.

Svi posjetitelji moći će tijekom trajanja festivala Design District Zagreb posjetiti IKEA urbani vrt, a posebna atrakcija svakako će biti jedinstveni pogled na vizuru grada. Za sve one željne uživanja u dobroj glazbi i zdravim zalogajima, IKEA je priredila i kulinarsko-glazbenu poslasticu u suradnji s DJ kolektivom FRüHSTüCK koji će se, uz degustacije IKEA Food asortimana, u subotu, 18. lipnja, pobrinuti za razigrani ugođaj na krovu Drvenog nebodera.
  ikea
Natjecanje Hacking IKEA
Prvo hrvatsko natjecanje Hacking IKEA okupit će 10 finalista: 5 tandema i 5 individualnih natjecatelja među kojima su i etablirani dizajneri, studenti dizajna, ali i entuzijasti,

zaljubljenici u IKEA proizvode i uradi sam kulturu. Finalisti natjecanja Hacking IKEA će 16. i 17. lipnja hakirati IKEA proizvode pod vodstvom mentora, nezavisnih dizajnerica Nine Bačun i Ivane Fabrio te Erika Olovsonna, nagrađivanog švedskog dizajnera. Zadatak natjecatelja jest prenamijeniti ili doraditi postojeće IKEA proizvode kako bi oni dobili novu ili dodatnu funkciju u prostorima kuhinje, blagovaonice ili smočnice. Hakiranje postojećeg dizajna nedavni je fenomen koji je zahvatio dizajnere i kreativce diljem svijeta, a obilježava ga demokratičnost jer se individualizacijom komercijalnih proizvoda mogu baviti i profesionalci i amateri. Jedan od najzamjetljivijih izražaja ovoga pokreta jest hakiranje IKEA proizvoda, odnosno stvaranja novih, jedinstvenih rješenja za opremanje doma intervencijom u postojeće IKEA proizvode.
 
Proglašenje pobjednika natjecanja Hacking IKEA održat će se u subotu 18. lipnja temeljem ocjena stručnoga žirija kojega uz mentore čine i Ana Srdelić, voditeljica odjela unutarnjeg uređenja tvrtke IKEA i Ira Payer, kreativna direktorica projekta Dizajn Distrikt Zagreb. Pobjednika natjecanja očekuje putovanje na sam izvor dizajnerskih ideja i rješenja tvrtke IKEA – švedski grad Älmhult gdje je smještena IKEA of Sweden AB, kompanija zadužena za dizajn i razvoj IKEA asortimana, te sudjelovanje na manifestaciji Dani Demokratskog Dizajna. Svi posjetitelji festivala Design District Zagreb mogu pratiti proces hakiranja IKEA proizvoda tijekom festivala, a finalni radovi bit će izloženi i u nedjelju 19. lipnja.
 
ikea 
Foto: PR
Objavljeno: 14.06.2016. u 12:19
Tagovi: Ikea

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p