DIZAJN I ARHITEKTURA

Je li ovo doista najružnija boja na svijetu?

Boja primamljiva poput smrti?

Je li ovo doista najružnija boja na svijetu? 
Tri mjeseca, sedam studija i više od tisuću ispitanika bilo je potrebno za novo otkriće oko kojeg su se već razvile brojne rasprave. Riječ je o opaque couché, boji Pantone 448 C, koja je proglašena najružnijom bojom na svijetu.
 
Davne 2012. godine australska je vlada angažirala tim stručnjaka istraživačke agencije GfK kako bi razvili novu ambalažu za cigarete. Suprotno ustaljenim marketinškim nakanama, ideja je bila da pakiranje bude što neprivlačnije moguće. Stručnjaci su naposljetku došli do zaključka kako je upravo tamna maslinasto zelena najodbojnija nijansa ljudskom oku.
 
 
pantone 
Opaque couché je tako pobijedila bež, tamno sivu, boju senfa i onu limete koje su se našle u užem izboru, dobivši titulu boje primamljive poput smrti. Je li tome doista tako, nismo potpuno sigurni. Ova se zemljana nijansa našla na mnogočemu, od modnih detalja i odjeće, pa sve do komada namještaja, i moramo priznati kako nam nije bila potpuno odbojna niti je netko oštetio vid gledajući u nju. Sami stručnjaci u Pantoneu ogradili su se od klasificiranja bilo koje boje, pa tako i 448 C, stoga svakako valja pričekati rezultate prodaje cigareta s ambalažom u ovoj nijansi.
 
pantone 
M.M.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 06.06.2016. u 15:39
Tagovi: Pantone, dekor

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p