DIZAJN I ARHITEKTURA

Kako pripremiti svaku prostoriju za novo godišnje doba?

Spremni dočekajte topliji dio godine
Kako pripremiti svaku prostoriju u kući za novo godišnje doba?
trenutku u kojem po prvi puta osjetimo kako nas je obasjalo pravo, samouvjereno proljetno sunce koje je već mukotrpne dane zimskog sivila naumilo ostaviti iza nas, prirodno poželimo i svoj dom osvježiti.

Ciklus je to kojem svjedočimo iz godine u godinu, i nužan je kako bi se u svom životnom prostoru osjećali dobro u svim godišnjim dobima. Jer, teški materijali i krzneni jastuci nisu baš ugodni dok naš dnevni boravak grije toplo proljetno sunce, jednako kao što se zimi ne možemo osjećati ugodno čitajući svoju najdražu knjigu pokriveni tankim lanenim pokrivačem.

Svoj dom moramo prilagoditi sebi, svojim potrebama te, naposljetku prirodi, kako bismo kreirali utočište u kojem obožavamo boraviti. Dobra je vijest kako za sitne dekorativne zahvate u interijeru ne treba mnogo novca, eventualno nešto slobodnog vremena stoga, ako vam je sunce vratilo energiju u tijelo i spremni ste malo zasukati rukave, možete početi s nekoliko savjeta u nastavku.

Kako pripremiti svaku prostoriju u kući za novo godišnje doba?

Dnevni boravak

Prostor namijenjen okupljanju i opuštanju u svom stanu možete osvježiti tako što ćete za početak maknuti sve teške zimske pokrivače, tepihe i krznene komade te ćete ih zamijeniti lakšim materijalima. Krase li vašu dnevnu sobu teške zavjese, slobodno ih zamijenite za one u vedrijim bojama i lakšeg materijala. Prostoru dodajte jednu konkretnu zelenu biljku koja će služiti i kao ukras, a osjećate li se posebno kreativno, slobodno zamijenite kauč atraktivnom mrežom za odmor ili pak bar, umjesto pićima, ukrasite biljkama. Posjedujete li kamin, očistite ga i u njega posložite lijepe i konkretnije dekorativne elemente, a veliku promjenu i protok energije možete osigurati reorganizirate li postojeći namještaj. Sofu, primjerice, možete postaviti uz prozor, premjestiti maleni stolić... Veći će zahvat biti bojanje zidova, što će instantno osvježiti cjelokupni interijer.

Kako pripremiti svaku prostoriju u kući za novo godišnje doba?

Spavaća soba

Nakon što ćete u spavaćoj sobi, jednako kao i u ostalim prostorijama, teške materijale zamijeniti lakšima, posebno posteljinu, ono što svakako morate dodati jesu nove svijeće. Bilo da preferirate one mirisne ili obične, poslažite ih na pladnjeve i neka budu u svjetlijim nijansama. Zimske mirise zamijenite onim lepršavim, proljetnim, a iz ormara izvadite zimsku odjeću te s vješalica maknite kapute koji vam više neće trebati. Dodatno, možete postojeće slike ili postere zamijeniti novijima ili ih možete posložiti na pod te nasloniti uza zid. Bit će to lijep trendi moment koji će učiniti razliku.

Kako pripremiti svaku prostoriju u kući za novo godišnje doba?

Blagovaonica

Centralno mjesto vaše blagovaonice predstavlja stol za objed i valja mu posvetiti posebnu pažnju. Dodajte na stol veliku zdjelu s voćem, elegantnu vazu sa svježim cvijećem ili pak lijepim granama japanske trešnje. Imate li tepih, posebno onaj orijentalni, probajte ga okrenuti na drugu stranu jer će tada boje biti nešto prigušenije i vez drugačiji.

Kako pripremiti svaku prostoriju u kući za novo godišnje doba?

Kuhinja

Učinite svoju kuhinju prozračnom i zamijenite kuhinjske krpe novim lijepim setom. Ako već niste, možete u svojoj kuhinji postaviti i maleni kućni vrt u kojem ćete uzgajati začine, no ono što bi svakako trebao biti prvi korak u proljetnom reorganiziranju jest čišćenje hladnjaka i štednjaka. Nadalje, ako ste raspoloženi, dodajte svom posuđu nekoliko komada u pastelnim nijansama te zabijte monotoniju.

Kako pripremiti svaku prostoriju u kući za novo godišnje doba?

Kupaonica

Kupaonicu možete osvježiti novim mirisom, novim setom ručnika, tepihom u nekoj drugoj boji ili uzorku te svijećama. Biljke su i u ovoj prostoriji poželjne, pa makar dodali samo maleni kaktus u lijepoj teglici.

Kako pripremiti svaku prostoriju u kući za novo godišnje doba?
M.M.
Foto: entrancemakleri
Objavljeno: 20.03.2017. u 15:21

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p