DIZAJN I ARHITEKTURA

Kuća na Krku na koju je nemoguće ostati ravnodušan

Pogled u slavnu vilu Gumno
gumno 
Malo je onih koji ne znaju za kuću Gumno na otoku Krku, a jednako je toliko i onih koji bi na ovu iznimnu ljepoticu mogli ostati ravnodušni. Kuća koju potpisuje renomirani arhitektonski biro Turato na čelu s nagrađivanim riječkim arhitektom Idisom Turatom i Markom Liovićem na prvi pogled daje do znanja kako je sve samo ne obična.

Obiteljska kuća u selu Risika na Krku ime je, prema riječima autora, dobila prema gumnu - okruglom ravnom platou omeđenom niskim kamenim zidom koji je u prošlosti služio za vršidbu žitarica, ali i kao mjesto rada i društvene interakcije. Kuća koja unutar sebe krije tri različita prostora, što ugođajem, što funkcijom, sastoji se od rustikalnog podruma s konobom za smještaj ulja i vina te prostorom za druženje, ostakljenog dnevnog boravka, bazena s pogledom na more, kao i četiri male kućice s intimnim terasama i spavaćim prostorom na vrhu.
 
gumno 
Kuća Gumno, čija je gradnja trajala tri godine, primjer je najboljeg od suvremene stambene arhitekture, što dokazuje i nominacija za nagradu Drago Galić. Njen interijer prati atraktivnost i atmosferičnost eksterijera, pa od materijala tako prevladavaju beton koji se koristio za stubište te koža i drvo u detaljima poput dizajnerskog namještaja. Boje zidova su tamnih nijansi, što dodatno potpiruje minimalizam kao stil uređenja, s tek pokojim detaljem u boji.
 
gumno
  gumno gumno gumno 
gumno 
      
gumno
 
Foto: Igor Crnković, Maja Bosnić, Ivan Dorotić
Objavljeno: 07.01.2016. u 15:55

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p