DIZAJN I ARHITEKTURA

Kuća na Pelješcu spoj je modernog i antiknog

Inspirirajte se detaljima
floreat
Lijepa kuća na Pelješcu, ujedno djelo Tine Bikić, magistre komparativne književnosti, direktorice u kulturi, ali i velike ljubiteljice dizajna interijera, dala je do znanja kako se spojiti u jednu cjelinu mogu ono moderno i antikno.

Kuća za odmor koja je nekoć pripadala djedu i baki, dizajnerskim je rješenjima i nakon godine dana adaptacija dovedena do neprepoznatljivosti. Zanimljivost ove kuće ogleda se u strogo zamišljenim ogradama, odnosno zelenim zidovima. Prvobitni plan dizajnerice je bio da posjetitelj može izaći iz kuhinje u zimski vrt, da se na terasi djeca mogu igrati na otvorenom također ograđena zelenim zidovima i da čitavu kuću isti štite od pogleda i stvaraju intimni ambijent. Otuda i sam naziv kuće Floreat - let it flourish što je latinski izraz za cvjetati, trajati, napredovati... Interijer je dobio svoj karakter i on već podsjeća na zaokruženu sliku, no eksterijer je tek u početnoj fazi - onoj cvjetanja.

Prvobitna namjena kuće je odredila smjer, tj. sam koncept uređenja. "Htjela sam da se gosti u svakoj prostoriji osjećaju kao da su u nekom drugom vremenu, ali da su ipak na neki način, nekim motivom sve te prostorije povezane u jedno. Svaka prostorija svjedoči nekoj davno zaboravljenoj priči, te podsjeća kako je dio povijesti, ali da istovremeno nudi i odmak od te povijesti. Možemo li to nazvati odmorom od povijesti? Ako je svaka prostorija uređena tako da se u njoj osjećate ugodno ali i dovoljno zainteresirano da vas detalj može odvesti u neka intimna sjećanja, to je već dovoljno. Floreat je mjesto odmora, ali i mjesto susreta s umjetnošću jer je ona jedina vječna te ima sposobnost da nas nadživi. Važno je da to poštujemo i da istovremeno uživamo u takvoj ljepoti. Otuda i ljubav prema antikvitetima", ispričala je autorica.

floreat
Kuća na Pelješcu spoj je modernog i antiknog
floreat
Kako je kuća smještena na križanju dviju ulica, ulaz je omogućen s dvije strane. Ulazi se s parkinga na otvoreni prostor - bazen i pritom dolazi na terasu kuće, dok je drugi ulaz taj koji vodi na kućna vrata. Kada uđemo u kuću s desne strane nalaze se dva ulaza u dvije spavaće sobe, dok s lijeve strane dvoje vrata vode u dnevnu sobu i blagovaonicu. Ove dvije prostorije su otvorenog tipa, gledaju jedna u drugu te iz kuhinje izlazimo na malu ljetnu terasu (zimski vrt) koja vodi u saunu. Iz saune dolazimo do treće sobe koja također vodi na bazen. Ta dva ulaza su jako zanimljiv koncept i ruše nevidljivu granicu eksterijera i interijera, dok prohodnost u obliku slova L čini šetnju kućom vrlo zanimljivom. Moglo bi se reći kako je svaka prostorija spoj modernog i antiknog ili pak možemo konstatirati kako i novi predmeti oponašaju starinski stil. Predmeti su birani pomno, pratili su viziju autorice, izrađivani su po mjeri, restaurirano je staro, kupovano novo, a rezultat je jedan ugodan prostor namijenjen odmoru.

Kuća na Pelješcu spoj je modernog i antiknog
floreat
floreat
floreat
floreat
floreat
floreat
floreat
floreat
floreat
floreat
floreat
floreat

Foto: PR
Objavljeno: 04.09.2017. u 12:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p