DIZAJN I ARHITEKTURA

Mirjana Mikulec otkriva 5 najljepših inozemnih interijera

Top 5 interijera koje je dizajnerica posjetila na svojim putovanjima
lisabon
O
božavam putovanja pa rado iskoristim svaku priliku da pobjegnem od obvezama pretrpane svakodnevice i uhvatim malo mira na nekoj destinaciji koju još nisam posjetila. Srećom, kako se bavim kreativnom djelatnošću, lako spajam ugodno s korisnim pa na putovanjima crpim mnoštvo ideja za vlastite projekte i emisiju.


Svako putovanje i prostor koji sam posjetila poseban je na svoj način, ali ovih pet mi je posebno ostalo u sjećanju.

amsterdam
Grachtenpand-Amsterdam
Grachtenpand-Amsterdam
Grachtenpand-Amsterdam

1. Kuća u centru Amsterdama 

Simpatičan nizozemski arhitekt Piet-Jan van den Kommer otvorio nam je vrata jednog od svojih najdražih projekata. Riječ je o kući smještenoj u samom centru Amsterdama, u vlasništvu četveročlane obitelji. Kuća je doista impresivna, jedinstvena i proteže se kroz čak četiri etaže, što je prilično neobično za Amsterdam. Kako su im kuće najčešće izduženog tlocrta i smještene tik jedna uz drugu, obično vlasnik naseljuje jednu ili dvije etaže. Osim toga, posebnom je čini i divna struktura drveta koja se proteže svakim dijelom kuće, divni dizajnerski komadi namještaja i osobni pečat koji su vlasnici protegli kroz cijeli dom.

istanbul
istanbul

2. Stan dizanerice interijera Esre Kazmirci

Esra je prava zvijezda u rodnoj Turskoj, a upravo njene kreativne ruke stoje iza divnih setova popularnih turskih serija. Ništa manje kreativna nije bila ni kada je stvarala svoj dom. Svakim kutom ovog dvoetažnog stana proteže se luskuz, a većina namještaja nosi upravo njen potpis. Mnoštvo detalja, predivna rasvjeta, bogatstvo tekstura i materijala... Sve to čini njen stan jednim od najljepših prostora koje sam imala prilike vidjeti na svojim putovanjima.

hande koksal
hande koksal
hande koksal
hande koksal
hande koksal
hande koksal

3. Stan arhitektice Hande Koksal

Još jedna istanbulska dizajnerska poslastica svakako je stan simpatične arhitektice Hande. Dok je Esra vlasnica gotovo besramno luksuznog stana, Hande je radije spajala novo i staro, skupo i jeftino, naslijeđeno i kupovno. Skoro svaki komad namještaja ili ukras u stanu nosi svoju priču i ima posve opravdan razlog zašto je svoje mjesto našao u stanu. Djedov šešir, luster koji joj je uspomena na majku ili stara peć samo su neki od detalja i komada koji prostor čine toliko atraktivnim i jedinstvenim.

garage house lisabon
garage house lisabon
garage house lisabon
garage house lisabon
garage house lisabon

4. Garaža u Lisabonu

Arhitekti iz studija Fala Atelier napravili su odličan posao kada im je mladi par došao s idejom da njihovu garažu pretvore u – stan. Prostor je genijalan, posve drugačiji od svega što sam vidjela – imaju automobil parkiran u dnevnom boravku - i pravi je dokaz da s manjim budžetom možete svašta.

Marion Wicher
Marion Wicher
Marion Wicher
Marion Wicher
graz

5. Stan arhitektice Marion Wicher

Marion je jedna od najcjenjenijih austrijskih arhitektica, svaki njen projekt dobiva golemu pažnju, brojne nagrade i hvalospjeve struke. Prošle godine bila je gošća na sajmu In Dizajn – Festival modernog doma, otvorila je vrata nekolicine svojih projekata mojoj TV ekipi, ali pokazala nam je i svoj stan. Smješten je u strogom centru Graza, inače gradu dizajna, a tome je sama i Wicher kumovala. Kultni komadi namještaja, visoki strop, odvažne kombinacije i originalna rješenja stvarno ga čine posebnim i s razlogom ga moram staviti na svoju listu.

Mirjana Mikulec
Foto: Mirjana Mikulec, PR
Objavljeno: 24.04.2017. u 11:51

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p