DIZAJN I ARHITEKTURA

Moj najdraži kutak u domu: Anita Dujić

Šarmantna drvena kuhinja kao stvorena za gurmane i minimaliste

Mnogi ju poznaju kao manekenku koja nam se smiješi s brojnih modnih kampanja i billboarda no manekenstvo nije jedino čime se bavi, Anita Dujić vrlo je svestrana i kreativna duša, jedna od onih za koje se narodski kaže da "nemaju mira" jer stalno traže neke nove izazove, istražuju, stvaraju... Naime, Anita već godinama radi kao dekoraterka na filmskim setovima, a prije dvije se godine upustila i u dizajnerske vode pokrenuvši svoj brend nakita Juno čija je odlika šarmantni minimalizam kakav Anita ucrtava u sve što ju veseli.

Anita voli sve ono što je lijepo u svojoj nenametljivosti, što je nježno, mekano, vedro i šarmantno, sve ono što na neki način odražava njezinu osobnost. Anita voli malene tetovaže koje puno pričaju, lijepe haljine, raspuštenu kosu, decentan nakit i minimalnu šminku. Poznavajući Anitu i njezin besprijekoran smisao za estetiku, zapitali smo se kako izgleda mjesto na kojem Anita živi. Točnije, kako izgleda njezin najdraži kutak od svih kutaka u njezinom zagrebačkom domu. Naglašavamo "zagrebačkom" jer Anita trenutno boravi u Londonu gdje radi na setu jednog filmskog blockbustera. Kako bi utažila našu radoznalost, Anita nas je uvela u svoju kuhinju za koju kaže da joj je upravo omiljeni dio stana u kojem voli provoditi najviše svog slobodnog vremena. A kuhinja je upravo onakva kakvu bismo od Anite očekivali, s fokusom na prirodne materijale i odsustvo svega suvišnog, topla, jednostavna i - spremna za uživanje.

"Stan sam kupila prošle godine i krenula s uređenjem ispočetka. Olakotna okolnost je što su svi 'grubi radovi' bili friško napravljeni, pa je ostao meni najdraži i najbliži dio, a to je uređenje interijera. Sedam godina rada u scenografiji na filmskim setovima naučilo me mnogo toga kada je interijer u pitanju, kao i gdje pronaći sve što ti treba za uređenje. Osim toga, surađivala sam kroz godine s kolegama koji rade u scenografiji kao što su vrhunski stolari, tapetari, keramičari, građevinari, što je dodatan bonus", govori Anita te dodaje: "Uglavnom volim pročišćeni, minimalistički stil, koji bi nekako bio najbliži skandinavskom. Volim kada interijer nije zagušen, kada diše i daje mi osjećaj smirenosti na kraju napornog radnog dana."

No, u svom novom stanu Anita ipak ima prostoriju koja joj je omiljena: "Najdraži kutak koji bih izdvojila u stanu je kuhinja, nekako u kuhinji provodim dosta vremena kada sam doma. Kako sam istinski gurman, za mene klopa i kuhanje predstavljaju čisti užitak. Viziju za kuhinju sam donekle imala, no bilo je potrebno istraživanje da se iskristalizira točno ono što želim. Htjela sam nešto posebno, što se ne može pronaći u salonima namještaja. Prirodni materijali su mi bili prvi izbor, kao i smirene, naturalne boje. Krenula sam od dizajna u čemu mi je pomogao mladi arhitekt iz Dubrovnika Melkior Serdarević, onda je došlo na red biranje pločica, materijala i kućanskih elemenata, te na kraju izrada. Tu moram pohvaliti odličnog stolara i vođu gradnje Gorana Kovačevića koji je obavio vrhunski posao, te napravio točno ono što sam ja zamislila. Bili smo poprilično dobro iskoordinirani jer surađujemo na filmu već dugi niz godina, pa znamo kako tko diše."

No, osim što je uređenju kuhinje poklonila najviše pažnje i oduševljena je krajnjim rezultatom radova, postoji još jedan razlog zašto je Aniti upravo kuhinja najdraži kutak u domu: "Volim kuhinju i prostor blagovaone jer se tu obitelj okuplja, smije, uživa u hrani i provodi dragocjene zajedničke trenutke. U kuhinji također nastaju mala umjetnička djela, te je stoga meni najdraži prostor u stanu. Proces uređenja stana još nije gotov jer sam jako malo vremena provela u njemu otkad je kupljen, no pri povratku iz Londona ovu jesen bacam se na posao. Jako me veseli uređenje doma i pronalazak svake sitnice, bilo u velikim trgovačkim lancima, na Njuškalu ili Hreliću." Jedva čekamo vidjeti kako će Anita urediti ostatak svog stana.
Foto: privatni album
Objavljeno: 09.08.2018. u 10:15

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p