DIZAJN I ARHITEKTURA

Najljepše kuće u koje smo zavirili u 2016.

Prisjećamo se najljepših vila na domaćem tlu
Najljepše kuće u koje smo zavirili u 2016.
O
d Istre pa sve do Dubrovnika, kriju se mnogi lijepi primjerci arhitekture i uređenja interijera. Obiteljske kuće, vile, kuće za odmor, one moderne, rustikalne, uređene u industrijskom ili eklektičnom stilu s daškom Kalifornije, oduševljavale su nas tijekom 2016. godine. Njima smo se inspirirali, o njima smo maštali i svako malo se poželjeli teleportirati, a ovo su neke od najljepših koje smo otkrili u 2016. godini.


Od slavne vile Gumno na otoku Krku ili atraktivne Nest and Cave House nagrađivanog riječkog arhitekta Idisa Turata, pa sve do suvremene Materade zagrebačkog arhitektonskog studija Proarh, ovo su primjeri suvremene arhitekture i dizajna kojih je užitak prisjetiti se na kraju godine. 

Villa Maya
Villa Maya
Villa Maya
Ispunjena svjetlom, Villa Maya u istarskom selu Srebrnići osvojila nas je igrom toplo-hladno. Drvo se u ovoj modernoj kući spaja sa sivim i bež nijansama i metalnim elementima, čineći interijer stylish i ugodnim.

Iron Lady
Iron Lady
Iron Lady
Kombinacija boja i uzoraka svidjela nam se i u Iron Lady, kući smještenoj u mjestu Gondolići. Fasada u betonu s kombinacijom starog istarskog kamena i željeza miješa se s interijerom ispunjenom toplim drvetom i svježim sirovim materijalima.

vila Vista
vila Vista
vila Vista
Dizajnerska vila Vista smještena na brdašcu nedaleko Motovuna definitivno je jedna od najatraktivnijih vila koje smo otkrili u 2016. Spektakularan panoramski pogled, drvo nadopunjeno bakrenim detaljima te veliki prozori koji osiguravaju obilje prirodnog svjetla samo su neki od momenata koji su nas kupili u ovoj kući.

Villa Astarea
Villa Astarea
Villa Astarea
Još jedna istarska vila u kojoj se spajaju moderno i tradicionalno ona je pod imenom Astarea. Nalazi se u malom mjestu Divšići u blizini Pule, a osvojila nas je interijerom u kojem dominira cigla, koja s crnom bojom i drvetom čini moderni industrijski stil.

Villa Vira
Villa Vira
Villa Vira
Villa Vira kraj Poreča ističe se open space prizemljem i sofisticiranim katom gdje moderan bezvremenski namještaj te izbor materijala egzistiraju s retro detaljima poput pločica u kuhinji, ali i sveprisutnim kamenom. Istarsku kuću potpisuje dizajner Boris Ružić.

Nest and Cave House
Nest and Cave House
Nest and Cave House
Nest and Cave House
Atraktivna Nest and Cave House djelo je renomiranog riječkog arhitekta Idisa Turata. Obiteljska kuća s pogledom na Kvarner nagrađena je Godišnjom nagradom Drago Galić Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture, a u njoj je uočljiv (i neodoljiv) optimistični duh Kalifornije.

Gumno
Gumno
Gumno
Jedan od najboljih primjeraka arhitekture na domaćem tlu svakako je i poznata kuća Gumno na Krku. Obiteljska kuća u selu Risika ime je, prema riječima autora, dobila prema gumnu - okruglom ravnom platou omeđenom niskim kamenim zidom koji je u prošlosti služio za vršidbu žitarica, ali i kao mjesto rada i društvene interakcije. Potpisuje ju arhitektonski biro Turato na čelu s nagrađivanim arhitektom Idisom Turatom i Markom Liovićem.

Materada
Materada
Materada
Materada
Posljednja, no ne i manje atraktivna, jest luksuzna obiteljska kuća nedaleko centra Poreča. Smještena uz more, vila Materada je dobar primjer suvremene arhitekture. Potpisuje je zagrebački arhitektonski studio Proarh koji se u ovom slučaju odlučio za suvremene materijale i moderan dizajn, a posebno je zanimljiva ventilirana fasada u bijelom aluminiju i kortenu.

M.M.
Foto: Rajan Milošević / Level52, Villa Gumno/Igor Crnković, Maja Bosnić, Ivan Dorotić
Objavljeno: 28.12.2016. u 11:59

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p