DIZAJN I ARHITEKTURA

Najveći Halloween trend godine

Jeste li za malo drugačiju dekoraciju?

halloween
Za nekoliko dana, točnije 31. listopada, održava se Noć vještica, stari keltski običaj koji se u mnogim krajevima zadržao do danas. I premda je kod nas Halloween postao popularan posljednjih nekoliko godina, popularnost se ne može mjeriti s onom u SAD-u, gdje slavlje iz godine u godinu prolazi u znaku slatkiša, maskiranja i bundeva.

Ako ste se ikada pitali zašto se rezbare baš bundeve za Noć vještica, odgovor leži u irskom folkloru gdje postoji mnogo priča o zlom Jack o’ lanternu protiv kojeg su se Irci branili upravo rezbarenjem tikvi, bundeva i sličnog povrća u koje su potom ubacivali žeravice. Običaj je preuzet od Kelta koji su se pak na ovaj način branili od zlih duhova, vjerujući kako se u noći 31. listopada stanjuje granica između svijeta živih i mrtvih. Ovo je samo jedna od teorija koja objašnjava bundeve i rezbarenje istih u obliku ljudskog lica, no jedan bi trend ove godine zamijeniti simpatične narančaste ukrase.

Mnogi su se, naime, dosjetili da se rezbariti može i ananas, dimenzijama manji i zasigurno jeftiniji od bundeva, kao i ostalo manje te okruglo voće. Želite li svoj nedjeljni stol za objed ukrasiti na malo drugačiji način ili se naprosto zabaviti i opustiti praveći ove dekoracije za dom, ananas, jabuka, naranča ili dobra stara bundeva neka vam se nađu pri ruci. Odrežite im pažljivo vrh, izdubite ih pomoću noža i žlice, u njih smjestite svijeću te uživajte barem jednu večer u mističnoj atmosferi. Jer, zašto se ne prepustiti i ne iskoristiti sve blagodati jeseni?

ananas

M.M.
Foto: Unsplash, Lauren Conrad

Objavljeno: 24.10.2016. u 10:46

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p