DIZAJN I ARHITEKTURA

Novi zagrebački concept store dizajnom promovira slow-shopping

Zavirite u lijep konceptualni dućan Garderoba
garderoba
Novi konceptualni dućan od ovog će petka, 21. travnja, službeno ukrasiti Martićevu 17 i na zagrebačku scenu donijeti dašak Skandinavije. Svoja vrata otvara Garderoba, concept store koji u glavni grad dovodi skandinavsku modu čiji je sofisticirani minimalizam i multifunkcionalni stil - idealan izraz kreativnog odijevanja za rigorozno poslovno okruženje, ali i idealan odabir za individualizirani stil u raznim prigodama i trenucima opuštanja.

Najveći danski modni klasik - By Malene Birger, zatim Baum und Pferdgarten i Rodebjer neki su od brendova koji će zastupati skandi stil u Garderobi, dok će publika imati i ekskluzivnu priliku uživo vidjeti cjelovite kolekcije hrvatske dizajnerice Ivane Omazić. Njihova atraktivnost ne leži u imidžu brenda, već je naglasak na estetici, kvalitetnim materijalima i više funkcionalnom dizajnu namijenjenom ženama od adolescentske dobi do zrelih godina, a kojeg si većina može priuštiti.

garderoba
Interesantan je i osvježavajuć svakako dizajn Garderobe koji prenosi filozofiju slow-shoppinga, inovativanog modela kupnje kojeg vlasnica Ana Ivančić dovodi u Zagreb, kao vrsna poznavateljica i korisnica skandinavske mode te uspješna poslovna menadžerica. Okosnicu interijera showrooma, čiji dizajn potpisuju arhitekti iz studija Biro, čini dizajn tri atraktivne garderobe u formi svojevrsnih prostornih atrakcija koje afirmiraju ležerno isprobavanje kolekcija, potpomognuto namjenski dizajniranim namještajem od Grupe. Garderoba je tako opremljena kombinacijom namještaja i rasvjete dizajniranih za projekt, postojećim komadima dizajniranih za Prostoriu (Monk) i lusterima Baluna, najnoviji proizvod za Grupa Products.

garderoba
Projektirano je komforno i prostrano okrilje garderobe u kojima žene mogu opušteno isprobavati odjeću, odvojene otmjenim zastorima, sa savjetom stilista na dohvat ruke. Pristupačnost i spontanost Garderobe prepoznaje se već i u samom vizualnom identitetu koji prenosi razigranu krivulju impresivnih zastora s garderoba, interpretirajući ujedno i mekano savijanje tkanine na suknjama i haljinama - dizajn iza kojeg stoji grafička dizajnerica, Lana Cavar, koja u svom portfoliju ima suradnju s modnim imenima poput Rei Kawakubo / Commes De Garçons, a trenutno radi na velikoj izložbi mode za njujoršku MoMA-u. Projekt Garderoba, sam je po sebi rijedak primjer investicije u dizajn interijera i namještaja, zahvaljujući kojem će ona zasigurno biti obilježena kao vrhunska autentična dizajnerska destinacija u Zagrebu.

garderoba
garderoba
''Kolekcije skandinavskih brendova u Garderobi prilično su univerzalnog karaktera, a zanimljivo je da iza njih stoje ženske dizajnerice. Princip tog dizajna omogućuje da se žene maknu iz strogih okvira u kojima se većina žena u Zagrebu i Hrvatskoj nalazi, a to je svojevrsna 'sigurna' zona čiji je uzrok manjak ponude, ali također izostanak prilike da se proba nešto drugo. Naime, glavna odlika skandi-stila upravo je 'layering' koji pored uobičajenog stila odijevanja, pruža i nepreglednu kombinatoriku u slojevima, tj. nošenje jednog komada ispod ili iznad drugog komada odjeće. Pri tom, jedna kratka haljina za adolescenticu, sjajno se nosi na hlače kao tunika zaženu zrelije dobi. Riječ je o garderobi koja se može nositi na načine kako bi se prilagodili određenom tipu žene i prigode – a u toj ste odjeći jednako elegantni nasastanku, večernjem izlasku, kavi ili putovanju. Uzevši u obzir da sam zbog prirode posla često putovala europskim metropolama, imala sam prigodu doživjeti iskustvo kupovanja kod raznih brendova. Čitava se koncepcija Garderobe temelji na tom iskustvu, odnosno onome što je mene smetalo i što mi se sviđalo gdje god da sam bila. Moja je ideja bila da u Zagrebu otvorim mjesto na kojem će žene s veseljem dolaziti, i ne samo nužno i uvijek na brzinu kupiti komad odjeće koji im nedostaje u njihovom ormaru, nego i da nešto novo saznaju i vide, da nešto novo probaju, da se malo poigraju s komadima odjeće koji se tamo nalaze kako bi možda izašle iz svoje zone komfora. Tako je nastala i filozofija slow-shoppinga. Naime, Ivana Omazić je dala dobru definiciju čuvši koncept Garderobe. S obzirom da je ona uvela pojam slow-fashion, zaključila je daje u Garderobi riječ o slow-shoppingu. Ženi je, naprosto, potreban ležeran doživljaj, da se opusti uz čašu pjenušca ili kave te provede neko vrijeme u ugodnom ambijentu s osobljem koje joj je na raspolaganju zadavanje savjeta, pregledavanje kataloga, lookbookova kako bi dobro raspoložena izašla van jer je našla komad odjeće koji ju veseli'', ispričala je Ana Ivančić.

garderoba
Za izvrsno projektiran interijer Garderobe zaslužni su arhitekti iz studija Biro čiji dizajn vjerno slijedi filozofiju slow-shoppinga. ''Kreirali smo fleksibilan prostor koji se može brzo i jednostavno prilagođavati različitim scenarijima korištenja i prezentacijama novih kolekcija, koncept utemeljen u ideji da Garderoba bude prostor u kojem se posjetitelji zadržavaju dulje od običnog ulaska u dućan kako bi se opustili, družili, savjetovali i razgledavali kolekcije bez žurbe. A osim toga, u prostoru se planiraju organizirati razni eventi – poput, primjerice, modnih revija. Tako da smo umjesto uobičajenog sakrivanja, garderobe pretvorili u prostorne atrakcije, povećali im površinu te obogatili Grupinim namještajem. Kako svaka kolekcija ima specifičan karakter pa tako zahtijeva i jedinstven način prezentacije, stvorili smo fleksibilan ovješeni sustav vješalica, time omogućivši različite načine prezentacije novih kolekcija, te je stvoren prostor koji je u stalnoj promjeni, a time je svakim posjetom nov i zanimljiv'', objasnili su arhitekti iz studija Biro Mario Kralj, Saša Košuta i Dora Lončarić.

garderoba
Atmosfera interijera temelji se na kontrastu minimalističkog odnosno akromatskog izložbenog prostora i mekih garderoba toplih boja te formi koje se u njemu nalaze. Za svaku od garderoba Grupa je posebno dizajnirala namještaj koji prati jednu od tri tematske boje (meke nijanse zelene, žute i ružičaste) te zajedno stvaraju snažan identitet prostora: ''Za projekt su dizajnirani taburei, stolići, ogledala, tapecirana klupa i dva lustera. Monk fotelje sunaš dizajn za Prostoriju, a ovdje ih koristimo u izvedbi s metalnim nogama. Konstrukcije nogu su koloritetom usklađene s nijansom tapeciranog dijela i na taj način monokromatski sjedinjeni s prostorom. Lusteri Baluna u prednjem dijelu prostora novi su proizvod za naš brend Grupa Products i moći će se premijerno vidjeti u Garderobi. Radi se o lusterima koji funkcioniraju na principu teleskopa, mogu se izvlačiti i uvlačiti i na taj način se prilagođavaju raznim visinama i prostorima'', istaknuli su dizajneri iz studija Grupa – Filip Despot, Tihana Taraba i Ivana Pavić .

garderoba
garderoba
Foto: Damil Kalogjera
Objavljeno: 20.04.2017. u 12:38

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p