DIZAJN I ARHITEKTURA

Otkrijte novi hrvatski dizajn-brend VAU

Predstavljena sofisticirana kolekcija dekorativnih predmeta od masivnog metala

vau
Novi hrvatski dizajn-brend VAU lansirao je sofisticiranu kolekciju uporabno-dekorativnih predmeta od masivnog metala, namijenjenu darivanju te personalizaciji poslovnih i privatnih prostora. Dizajn kolekcije potpisuje interni dizajnerski tim brenda VAU koji vodi Marija Ružić Vukmanić (kreativna direktorica). Funkcionalnost svakodnevnih predmeta oni su zajednički utjelovili u novoj formi bezvremenske estetike. Otvarači za pisma i boce, svijećnjak, pritiskivač papira i organizator za sitne predmete na stolu – samo su neki predmeti od metala iz produkcije VAU čiji je dizajn inspiriran univerzalnom simbolikom te naglašava dugotrajne vrijednosti i uživanje u svakodnevnim ritualima.

Pokretač i proizvođačkolekcije VAU zagrebačka je kreativna tvornica PES koja već 25 godina razvija premium promotivne proizvode od metala, ostvarujući većinu prometa kroz izvoz na zapadnoeuropska tržišta. Ohrabreni potvrdom svoje kvalitete na inozemnom tržištu, u čemu im je izrazito pomogao dizajn, PES se okrenuo stvaranju vlastitog brenda VAU, afirmirajući time svoj odjel dizajna, inženjere i majstore.

Kolekcija VAU tako nastaje od masivnog metala kombinacijom tradicionalnih i modernih tehnologija, a dorađuje se finom ručnom obradom iskusnih majstora. Namijenjena je ljudima koji svoj prostor žele učiniti ugodnijim te ulažu u privatne i poslovne odnose, a dostupna je u internetskoj trgovini www.vau.hr, trgovini Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu i dizajn-shopu Take Me Home (Tomićeva 4, Zagreb).

vau
vau
vau
Dizajn-brend VAU rijedak je hrvatski primjer investicije male tvrtke proizvođačkog karaktera u vlastiti brend. Ako je slutiti prema upravo im dodijeljenim nominacijama za nagradu German Design Award 2018., čiji će dobitnici biti objavljeni u listopadu – VAU će na međunarodnom tržištu osnažiti prepoznatljivost hrvatskog produkt dizajna i proizvodnje.

VAU Kolekcija VAU sastoji se od sljedećih proizvoda: otvarač za pisma Curve, otvarač za boce Triangle, svijećnjak Circular, pritiskivač papira Merkaba, organizator 12.3 za sitne predmete, Abacus, lančić Oroborus, privjesak za ključeve Cubei privjesak-otvarač Dyad. Po prvi put predstavit će se međunarodnoj javnosti početkom iduće godine na sajmovima Maison&Objet u Parizu te Ambiente u Frankfurtu.

vau
vau
vau
Kolekciju proizvoda VAU oblikovao je interni dizajnerski tim VAU koji čine Petra Vrdoljak (produkt dizajnerica), Ivan Vukmanić(produkt dizajner) i Marija Ružić Vukmanić (produkt dizajnerica i kreativna direktorica brenda VAU). Kao voditeljica dizajnerskog tima, Marija Ružić Vukmanić predstavila nam je inspiraciju za koncept proizvoda VAU: „Koncept dizajna je zasnovan na univerzalnim simbolima koji se protežu kroz sve aspekte života – od prirode, umjetnosti, duhovnosti do geometrije – poput koncentričnih krugova, piramida, zlatnog reza i kontrasta/dualnosti. Ideja je bila razviti funkcionalne proizvode univerzalne estetike i kvalitetno proizvedene kako bismo potaknuli življenje usmjereno na vrijednost trenutka, njegovanje svakodnevnih rituala koje smo ili zapustili ili kroz njih prolazimo nesvjesno. Vjerujemo da energija prostora i predmeta u njemu utječe na nas, stoga smo se inspirirali univerzalnom simbolikom. Ona pretočena u dizajn predmeta, pored inicijalne funkcionalnosti, dodatno u prostor i među ljude prenosi sklad i svoju bezvremensku ljepotu. Tako je, primjerice, svijećnjak Circular oblikovan u formi koncentričnih krugova, vrlo poznati uzorak koji se nalazi u oku, godovima ili valovima kada bacimo kamenčić u vodu. Oni predstavljaju širenje prirode, ali istovremeno predstavljaju i ulazak prema sredini, prema centru. Mi smo kod svijećnjaka u središte stavili svjećicu, plamen, koji može simbolizirati tu prvu iskru iz koje se sve širi. S druge strane, forma otvarača za pisma Curve poigrava se odnosom drške i oštrice naglašavajući dualnu prirodu postojanja – oštru i mekanu, geometrijsku i fluidnu, u njihovom međusobnom skladu. Možda je najzagonetniji dizajn onaj otvarača za boce Triangle– u formi uspravnog trokuta koji simbolizira stabilnost i uzemljenost, a ujedno je i skulptura i praktičan alat. Abacus je najizražajniji komad kolekcije i ujedno najsloženije proizvodnje jer se sastoji od najviše elemenata. Sam po sebi, Abakus vizualno predočava složene matematičke zadatke, dok se preslagivanjem kuglica taktilno doživljavaju brojevi te stvaraju numerološke i vizualne strukture. Dizajnirali smo okvir Abacusa u otvorenoj formi te se ona simbolično širi u prostor, čime smo naglasili razmišljanje izvan okvira. Abacus ima 100 kuglica, koje ovdje nijansirano mijenjaju ton, prelazeći iz srebrne obrade u zlatnu. Za kuglice smo razvili poseban proces izrade, kako bismo dobili fine prijelaze tonova. Samo premještanje kuglica pomaže u računanju, a posjeduje i smirujući učinak. Proizvodi su naglašene materijalnosti – izrađuju se od prirodnih materijala visoke kvalitete, kao što su masivan metal i koža, da bi se finalno površinski dovršili ručno u našoj tvornici. Prilikom darivanja, proizvod je moguće i personalizirati“, istaknula je Marija Ružić Vukmanić. 

vau
vau
vau
Foto: Marija Gašparović, PR

Objavljeno: 25.09.2017. u 10:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p