DIZAJN I ARHITEKTURA

Ovo su najljepši božićni izlozi sezone

Dekadencija u redovima poznatih svjetskih robnih kuća
Tiffany & Co. 
Skromnost i decentnost nepoznati su pojmovi u svijetu luksuznim modnih brendova. Svemir u kojem su dva slova loga dokaz kvalitete opulentnost i dekadencija drugo su ime, a svaka nova blagdanska sezona mogućnost da se glavni igrači poput gizdavih pauna okite najsjajnijim perjem i izbrišu konkurenciju iz vidokruga. Čitavoj toj blagdanskoj groznici često je startni pucanj iz pištolja upravo to ratno perje, odnosno izlozi trgovina i robnih kuća.

Izuzmemo li iz priče negativne konotacije koje dolaze u društvu takvih velikih korporacija i same božićne trgovačke ludnice, blagdanski izlozi ovih brendova zaista su vrijedni divljenja. Više nalik kazališnoj sceni nego tipičnom izlogu trgovine, ova stakla skrivaju prave bajke u malom. Svakom svojom bojom i rekvizitom pričaju priče i iz godine u godinu sve su čudesnija.

Ove sezone titula najimpresivnijih izloga pomalo je očekivano pripala standardnim njujorškim imenima. Legendarni Barneys je temu zime interpretirao kroz četiri izloga, pa se tako u jednom, nazvanom The Ice Carvers, nalazi pravi studio za oblikovanje leda u kojem se sve do kraja prosinca izvode performansi s pravim kiparima. U drugom izlogu stoji ledena skulptura koja svjetlosno reagira na glazbu Hannisa Browna, u sljedećem prolaznici mogu vidjeti pravu arktičku potjeru s dva pingvina u njihovim modelima Lexus automobila, dok idući izlog krasi prekrasna skulptura pahulje umjetnika Dalea Chihulyja.
 
Barneys 
Barneys 
Barneys 
Barneys 
Barneys
 
Nije razočarao ni Bergdorf Goodman sa svojih raskošnih pet izloga i temama poput Brilliant Holiday ili The Birthday Party. Torte, baloni, gitare, gatare, lavovi, vitezovi... Sve je ovo poznata robna kuća smjestila iza svojih stakla nimalo ne štedeći na Swarovski kristalićima.
 
Bergdorf Goodman 
Bergdorf GoodmanBergdorf Goodman
 Bergdorf Goodman
 
Bulgari je pak svoje sjedište u New Yorku okitio s divovskom verzijom svoje Diva ogrlice, dok je Lord & Taylor u svoje izloge smjestio blagdanski kalendar čiji se prozori otkrivaju sa svakim novim danom. Macy's je svojim izlozima odao počast Charlie Brownu, a Tiffany & Co. se ovio u svoju zaštitnu plavu boju prikazujući idiličnu zimsku scenu. Kralj božićnih izloga bi ove sezone mogao biti Saks Fifth Avenue koji je poznate turističke atrakcije iz cijelog svijeta stavio iza stakla, transformirajući ih u fantastične zimske prizore. Taj Mahal, Veliki koraljni greben, Kineski zid ili Eiffelov toranj ovime su postali dio njujorške zimske magije, na radost prolaznika.
 
Macy's  
Macy's  
Macy's  
Macy's
  Lord & Taylor Lord & Taylor Lord & Taylor Lord & Taylor  
Lord & Taylor
 
Saks Fifth Avenue 
Saks Fifth Avenue 
Saks Fifth Avenue 
Saks Fifth Avenue 
Saks Fifth Avenue 
M.M.
Foto: Saks Fifth Avenue, Barneys, Bergdorf Goodman, Lord & Taylor, Macy's, Tiffany & Co./RICKY ZEHAVI
Objavljeno: 25.12.2015. u 12:36

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p