DIZAJN I ARHITEKTURA

Što donosi novo izdanje Design Districta Zagreb?

Najavljen duži, raznovrsniji i “zeleniji“ događaj
design district zagreb
F
estival Design District Zagreb, koji je po prvi puta organiziran u lipnju 2016., ove će se godine održati od 13. do 18. lipnja i ponuditi dva dana sadržaja više. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba te uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture, program festivala ostvarit će se u suradnji s brojnim partnerima te protagonistima kulturnih i poduzetničkih aktivnosti u kvartu, ali i svim odabranim sudionicima u programu.


Ovogodišnje izdanje Festivala uvodi novu programsku cjelinu – Zeleni program. Iako je i prvo izdanje festivala uključivalo nekoliko radionica i projekata koji su se bavili ekologijom i održivim razvojem u kontekstu dizajna, arhitekture i urbanog aktivizma, organizacijski tim ove je godine odlučio sve "zelene" sadržaje ujediniti u zaseban segment i ponuditi potencijalnim sudionicima mogućnost da prijave vlastite prijedloge i projekte koji bi mogli doprinijeti kvalitetnom, obazrivom i funkcionalnom korištenju resursa u zagrebačkom ”Dizajn distriktu” te posljedično i drugim dijelovima grada.

Design District Zagreb
Design District Zagreb
Uz otvorene pozive svim zainteresiranim dizajnerima, arhitektima, likovnim umjetnicima i drugim stvaraocima za sudjelovanje u Zelenom programu te programu općenito, na službenoj web stranici projekta www.designdistrict.hr objavljeni su i poziv za radionice tijekom festivala te poziv za program Mali pomaci koji je osmišljen radi prikupljanja kvalitetnih rješenja dizajna objekata namijenjenih ‘zoni Martićeva’, kao i inteligentnih koncepata s mogućnošću poboljšanja života i navika stanovnika četvrti. Pozivi su otvoreni za fizičke i pravne osobe: slobodne autore/ice i autorske grupe, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke. Prijave su besplatne i za sudjelovanje se ne plaća kotizacija. Predstavnici organizacijskog tima Festivala birat će radove i projekte za izlaganje u tri kruga žiriranja zaključno s 30. travnja 2017. godine.

Design District Zagreb
Design District Zagreb
Prvi festival okupio je 220 raznih sudionika (dizajnera, arhitekata, umjetnika, aktivista, kustosa, komunikacijskih stručnjaka, glazbenika, pisaca, poduzetnika i dr.) s čak 115 realiziranih projekata, a inicijativi se su se vlastitim sadržajima pridružila i 84 lokalna partnera. Ususret festivalu i tijekom četiri dana njegovog trajanja aktivirano je 78 mikrolokacija koje je obišlo oko 30 tisuća posjetitelja. Bogat program uključivao je izložbe u eksterijeru i interijeru, instalacije i intervencije u javnom prostoru, stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, vrijedne i poticajne natječaje, radionice, rasprave i okrugle stolove, sajam knjiga i literarne te glazbene večeri. Navedeni te mnogi dodatni sadržaji bit će u lipnju ponovno otvoreni za svu zainteresiranu publiku, a očekuje se još raznovrsniji program namijenjen svim dobnim skupinama.

Design District Zagreb
Design District Zagreb
Festival Design District Zagreb nastao je s idejom komunikacijskog ujedinjenja i aktivnog umrežavanja svih sudionika kreativne i kulturne scene smještene u zagrebačkoj Martićevoj ulici i njezinoj neposrednoj okolici, kao i poduzetničkih i poslovnih inicijativa koje se također razvijaju u tom dijelu grada. Privremenom preobrazbom kvarta u interaktivnu zonu kulturnih, umjetničkih i dizajnerskih sadržaja, u skladu s potrebama lokalnog stanovništva i otvorenu za sve zainteresirane građane i posjetitelje, projekt je na konstruktivan i afirmativan način uspio ukazati na potrebu oživljavanja neiskorištene kvartovske infrastrukture te poželjan smjer razvoja urbanih sredina koji se temelji na inkluziji kreativnih sadržaja te pozitivnoj suradnji građana, ključnih javnih institucija te poduzetničkih i kulturnih aktera. Prepoznat stoga kao projekt od šireg društvenog značaja, Design District Zagreb je u rujnu prošle godine osvojio Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za projekt koji je najsnažnije obilježio hrvatsku dizajnersku scenu i njezin širi kontekst u protekle dvije godine.

Design District Zagreb
Foto: Marija Gašparović, Igor Dugandžić
Objavljeno: 28.02.2017. u 11:33

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p