DIZAJN I ARHITEKTURA

Što je u vašem domu suvišno nakon što navršite 30 godina?

Čega se treba riješiti?
Što je u vašem domu suvišno nakon što navršite 30 godina?
V
eć je i dobrim starim pticama na grani jasno kako su dvadesete jedno od konfuznijih perioda u životu, posebno u današnjem burnom vremenu. Za tu nam spoznaju ne treba mnogo analizirati društvene, kulturološke ni ekonomske promjene koje se događaju posljednjih desetljeća, dovoljno je pogledati oko sebe i vidjeti kako kriza srednjih godina pogađa već oko 23., kada opasno na vrata pokuca realnost.


No, jednom kada dvadesete ostavimo iza sebe, sa svim svojim manjkom novaca, groznim studentskim poslovima, egzistencijalnim krizama i, vrlo vjerojatno, strašnim stanovima koji su, doduše, pretrpjeli neke od najboljih tuluma u životu, dođe vrijeme kada nam je lijep i ugodan životni prostor prioritet. Plaća je možda porasla, zasigurno su se i cimeri zamijenili sa životnim partnerima, i svoj ukus napokon možemo materijalizirati i u svoja četiri zida. Od svog doma želimo stvoriti utočište u koje ćemo se povući nakon napornog dana na poslu, oazu u kojoj se američki predsjednički izbori neće činiti toliko strašnima i mjesto na kojem ćemo, naposljetku, stvarati lijepe uspomene i organizirati divna druženja.

S time na umu, ovih nekoliko stavki će vam pomoći da iz svog doma izbacite nepotrebno, jednom za svagda se riješite viška stvari i prebacite se na minimalistički način života, i to ne samo onaj estetski aspekt. Bivanje hrčkom koji čuva bilježnice iz srednje škole zaista se kosi s organiziranim, lijepim domom u kojem je protok pozitivne energije olakšan.

Što je u vašem domu suvišno nakon što navršite 30 godina?

Stare plahte

Jedno od pravila Feng shuija nalaže kako iz svog doma moramo izbaciti sve pokidano, ustajalo i nefunkcionalno, a stare plahte definitivno pripadaju toj kategoriji. Koliko god voljeli sve što ste naslijedili od bake i majke, plahte s rupama ne laskaju vašem utočištu.

Stari ručnici

Jednako kao i plahte, izgled starih ručnika će narušiti dojam vaše kupaonice, pa tako i cijelog doma. Investirajte u komplet lijepih novih ručnika ili ih jednostavno naručite za sljedeći rođendan, Božić...

Raspareno i/ili plastično posuđe

Nećemo vam lagati, osim što je raspareno posuđe ili pak ono plastično ružno vidjeti, ono odaje dojam studentskog stana u kojem su red i čistoća najmanje bitni. Investicija u set lijepog posuđa ne mora vas financijski iscijediti, a ponovno vas podsjećamo i na nadolazeće rođendane.

Rasparene vješalice

Stavka koja će u vaš ormar uvesti red i preglednost jest bacanje tankih, pokidanih i nefunkcionalnih vješalica. Poredate li u ormar jednake vješalice, instantno ćete ga učiniti ljepšim, pa makar bio miljama daleko od izgleda nepreglednog walk in ormara sestara Kardashian.

Što je u vašem domu suvišno nakon što navršite 30 godina?

Jeftini tepisi

Ne, ne želimo reći kako su jedino skupi komadi oni vrijedni pažnje, no realnost je takva da se kod tepiha cijena zaista vidi. Oni mogu cijeloj prostoriji odrediti izgled i bitno je da odaberemo onaj pravi i onaj izdržljivi kojeg nećemo morati mijenjati za pola godine. U ovom slučaju, doista vrijedi ona stara izreka koja kaže da nismo toliko bogati da kupujemo jeftino.

Neugledne zavjese

Ako svoj dom ne možete zamisliti bez zavjesa, pobrinite se da su one čiste, uredne i čitave. One mogu biti statement u prostoriji uz kojeg vam neće trebati dodatnih ukrasa, stvaraju dojam topline i prostor čine ugodnijim, pa se pobrinite da nisu od starosti ili nezgode pokidane.

Uvenule biljke

Vratimo li se na prvu stavku ovog popisa, čemu mučiti biljke koje ste ionako zanemarili do iznemoglosti i uz to nagrđivati prostor u kojem živite? Ako ne možete skrbiti o biljkama, pomirite se s time da je bolje ne kupovati ih.

Što je u vašem domu suvišno nakon što navršite 30 godina?

Naslijeđeni namještaj

Ako niste imali baku i djeda koji iz kuće ili stana nipošto nisu dali maknuti stari namještaj jer jer on ''kvalitetan i traje cijeli život'', znajte da smo blago ljubomorni. Kvalitetu im svakako priznajemo i teško da se ijedan komad namještaja danas može mjeriti s onim rađenim prije pedesetak godina, no masivni drveni komadi s obaveznim staklenim vitrinama nam, iskreno, nikako ne idu s minimalističkim stilom kojeg žarko želimo u svom stanu. Ovaj je namještaj pomalo depresivan i mračan, i koliko god teško bilo emocionalno se odvojiti od ovih komada, probajte to ipak učiniti.

M.M.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 16.11.2016. u 17:17

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p