DIZAJN I ARHITEKTURA

Što morate popratiti na festivalu Design District Zagreb?

Započeo je festival koji afirmira kreativnu stranu Zagreba

design district zagreb 
Design District Zagreb čiji dinamičan program od stotinjak projekata u četvrti oko Martićeve ulice inspirira kreativnom preobrazbom javnog prostora, službeno je otvoren. Festival poziva građane da šetnjom kroz ovaj kreativnošću probuđeni kvart posjete projekte koji ih očekuju u parkovima, na ulicama, krovovima, dvorištima i galerijama te zajedno s autorima, organizatorima festivala i lokalnim stanovnicima podrže novi impuls razvoja Zagreba.

Tijekom četiri dana posjetitelji festivala moći će vidjeti dvadesetak izložbi i prostornih intervencija, sudjelovati u nekoj od čak tridesetak radionica, poslušati predavanja i uživati u nekolicini glazbenih događaja među kojima se ističe nastup slavnog britanskog kolektiva Crazy P koji u Ratkajevom prolazu 19. lipnja navečer zatvaraju festival u velikom stilu.

Festivalski program razveden je na mnogo različitih lokacija u kvartu, a za snalaženje i obilazak projekata posjetiteljima je na raspolaganju informativna mapa koja se dijeli u krugu Design Districta. Programska knjižica također je čitavo vrijeme dostupna za kupnju u Croatian Design Superstoreu te na info pultu, smještenim u Martićevoj 4. O programu se je moguće detaljno informirati na službenoj internet stranici Design Districta Zagreb.
 
numen for use 
Kao neprikosnovena atrakcija festivala svakako se izdvaja prostorna instalacija NET hrvatsko-austrijskog dizajn-kolektiva Numen/ForUse, postavljena između krošnji drveća u parku 100. brigade Hrvatske vojske. Ova je instalacija već oduševila publiku Hasselta, Yokohame, Linza, Berlina i Moskve, a sada će ju napokon doživjeti i zagrepčani, zajedno s turistima. Podjednako atraktivan dio programa zasigurno je i IKEA urbani vrt koji se prostire na krovu Drvenog nebodera na Iblerovom trgu 7, s čijeg vrha se proteže jedinstveni pogled na grad. Design District Zagreb je inicirao, a IKEA Hrvatska je omogućila preobrazbu krova koju čine komplementarni segmenti urbane terase i zelenila, u skladu s dobrom praksom tzv. zelenih krovova. Posjetitelji festivala imat će priliku uživati u šarmu tog eksterijera tijekom sva četiri dana festivala, nakon čega će zeleni krov Drvenog nebodera postati trajna zelena oaza za njegove stanare.
 
privremeni muzej dizajna 
privremeni dizajn dizajna 
Design District Zagreb inaugurira i Privremeni muzej dizajna koji predstavlja klasike hrvatskog industrijskog i grafičkog dizajna smještene na četiri dana u neiskorištene ulične izloge na nekoliko lokacija. Projekt zagovara ideju osnivanja samostalnog Muzeja dizajna, a osmislila ga je kustosica Koraljka Vlajo iz Muzeja za umjetnost i obrt. Staru vojnu bolnicu u Vlaškoj oživljava izložba Slika od zvuka u gradu kustosice Eveline Turković koja u suradnji s Trećim programom Hrvatskog radija i Udruge 90-60-90, prezentira 21 zvukovni rad suvremenih hrvatskih umjetnika, izvorno emitiran u emisiji Slika od zvuka. Posjetitelji izložbe moći će ih doživjeti slobodno istražujući labirint soba stare zgrade, te sami otkriti one u kojima ih čeka neponovljivo zvukovno iskustvo, prateći signale smještene u prostoru.
 
ratkajev prolaz    
Jednako uzbudljivo bit će pratiti nastanak murala na pročelju zgrade u Martićevoj 24, kojeg će za vrijeme trajanja festivala oslikavati Miron Milić u sklopu platforme Upgrade zagrebačke Operacije grad. Izložbenom sadržaju festivala doprinijet će i matični program HDLU-a, gdje se već prvog dana otvara 51. Zagrebački salon vizualnih umjetnosti na temu Izazovi humanizmu.
 
martićeva 
Ratkajev prolaz je za vrijeme trajanja festivala zatvoren za promet kako bi ugostio impresivne dizajnerske projekte, među kojima se ističe Franck Pop-Up, najnoviji dizajn mobilne stanice za pripremu i posluživanje kave, kojeg potpisuje Draga Komparak, a prenosi identitet arhitekture Franckove tvornice, od taktilnog doživljaja kroz teksturu materijala i boja, do asocijacije na miris svježe pržene kave. U Ratkajevom prolazu očekuje vas i Lay-by, mali sustav urbane opreme namijenjen kraćem predahu, kojeg je namjenski za festival dizajnirala Grupa. U neposrednoj blizini, u interijeru praznog prostora Martićeve 31, odvija se živahna dizajnerska radionica Hacking IKEA u sklopu koje 10 timova natjecatelja hakira tj. prenamjenjuje proizvode odabrane iz IKEA-inog asortimana, kako bi dobili (novu ili dodatnu) funkciju u prostorima kuhinje, blagovaonice ili smočnice, povezanima s pripremom, konzumacijom ili skladištenjem hrane.
 
hidden garden 
Među neiskorištenim izlozima, vežama i lokalima koji oživljavaju u zoni Martićeve tijekom festivala, u malu oazu preobrazilo se i dvorište na Trgu žrtava fašizma 6. Novo zeleno utočište osmislile su mlade hrvatske dizajnerice Maja Subotić i Ana Somek, dok je realizaciju omogućio Strongbow. U niknulom Hidden Gardenu posjetitelji se mogu opustiti i osvježiti uz cidere i dobru glazbu istodobno uživajući u posebnom programu. Već prvog dana festivala, u četvrtak, 16. lipnja, od 19 do 20.30 sati ondje će nastupiti vrlo talentirana mlada violonistica Lara Rimac. A za sve one ljubitelje dizajna i dobre rasprave, DDZ i Strongbow pozivaju na program koji ostvaruju u suradnji s HURA u subotu, 18. lipnja od 17 do 18.30 sati, čija je tema Komunikacija prostorom, pod konceptom naziva PPP - Piva Poslije Programa.
 
hidden garden 
Organizatori Design Districta Zagreb su Croatian Design Superstore, Dizajn centar Zagreb i Svibanjprojekt u aktivnoj suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Gradom Zagrebom, odnosno Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada i Gradskim uredom za kulturu, obrazovanje i sport.

Održavanje Dizajn Distrikta Zagreb u velikoj su mjeri prepoznali domaći i strani brendovi: Franck, HEP, Croatia Osiguranje, Iskon & BonBon i Strongbow kao glavni partneri festivala te brojni drugi sponzori.
 
design district zagreb  
Foto: PR
Objavljeno: 17.06.2016. u 11:52

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p