DIZAJN I ARHITEKTURA

Što sve trebate popratiti na Design Districtu?

Izdvajamo najzanimljivije programe i događanja
design district
13. lipnjem započelo je drugo izdanje Design districta Zagreb, projekta kojem je u cilju oživjeti gradsku zonu s Martićevom kao žilom kucavicom. Niz mikrolokacija u ovom zagrebačkom kvartu i ove je godine postalo središtem događanja i zaista bogatog programa, a ako dosad niste posjetili Design District, vremena imate do nedjelje, 18. lipnja.

Kako bismo vam olakšali snalaženje po kreativnoj zoni Martićeve koja u ovih nekoliko dana obiluje događanjima, izložbama, predstavljanjima, radionicama i ostalim zabavnim programom koji je umrežio brojne sudionike lokalne kreativne scene te oživio neiskorištene zagrebačke prostore, donosimo pregled najzanimljivijih dijelova programa koje još imate vremena doživjeti.

Volite li aktivno započeti dan, Design District se pobrinuo da i to činite u zoni Martićeve, uz program Aktivna jutra koji se održava u Ratkajevom prolazu pod stručnim vodstvom tima Trener2go, ili pak uz Trke oko Grge, kolektivni jutarnji džoging Martićevom ulicom, svakog dana festivala u 9 sati.

zeleni ratkaj
zeleni ratkaj
Središnji dio festivala ove je godine Ratkajev prolaz koji se transformirao u Zeleni Ratkaj te za cilj ima pokazati kako prikazati kako se „obazrivim i funkcionalnim korištenjem resursa mogu transformirati gradski prostori u mjesta za opuštanje i druženje“. U Zelenom Ratkaju tako u razdoblju od 10 do 22 sata možemo vidjeti instalaciju mobilnog, urbanog povrtnjaka u kojem je moguće proizvoditi ekološki verificirane namirnice, kao i pop-up šumu pod pokroviteljstvom Toyote koja ukazuje na značaj zelenih površina u gradu i potrebe ljudi za boravkom u prirodi. Održivost kao važan čimbenik zdravog grada prikazano je putem programa DIY strojeva za reciklažu plastike nizozemskog dizajnera Dave Hakkensa i njegovog projekta Precious Plastic. U opuštenoj atmosferi ovdje je moguće uživati i u društvenim igrama poput šaha, jenge, jamba, ping ponga. U Zelenom Ratkaju će danas, 15. lipnja u 18.30 sati biti održano predavanje Sepehra Mousavija, stratega za održivost i agroekolog u tvrtki Plantagon, pod nazivom Nahraniti grad, izgraditi budućnost.

zeleni ratkaj
zeleni ratkaj
Od 15. lipnja pa do kraja festivala od 11 do 12 sati održavat će se Arhitektonska vodstva Design Districtom u organizaciji Oris Kuće arhitekture pod vodstvom Davida Kabalina, Denisa Ristivojevića i Karle Surać. Spomenuta stručna vodstva sve će zainteresirane upoznati s načinima na koji je percipirana blokovska izgradnja od početka 20. stoljeća pa sve do danas.

Od početka festivala traje i natjecanje Hacking IKEA u sklopu kojeg je desetak dizajnera i entuzijasta intenzivno radilo s ciljem da kroz postojeće, globalno rasprostranjene proizvode pronađu nove vrijednosti i mogućnosti inspiracije te jedinstveno, duhovito i neočekivano krajnje rješenje. Proglašenje pobjednika, tj. najboljih radova održat će se u četvrtak u 12 sati u Staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87.

U sklopu programa Booksa u parku može se razgledati Sajam malih izdavača, ili u četvrtak, 15. lipnja, posjetiti predstavljanje knjige Priče o jazzu i drugi zapisi Saše Dracha (17 sati), uživati u čitanju bajki (18 sati), ili pak u pričama polaznika i polaznica Radionice kreativnog pisanja Zorana Ferića (19 sati). Od 21 istog dana sat bit će održana Škrabica – koncert u spomen Anti Perkoviću. Riječ je o glazbenom programu koji se klubu Booksa održava već tri godine, a koji je osmislio i pokrenuo upravo Booksin prijatelj, suradnik i susjed Ante Perković. Na ovom će koncertu nastupiti Nina Romić i Mika Male, kao i U pol’ 9 kod Sabe.

design district
design district
design district
design district
Pred završetak trećeg festivalskog dana, 15. lipnja u 20 sati, uslijedit će otvaranje izložbe Krešimirac autora Sonje Leboš i Dine Igreca, koja će u nekoliko pomno izabranih slika prikazati urbane dinamike kroz koje je prolazio Trg kralja Petra Krešimira IV, i danas najveći zagrebački trg koji je nastajao tijekom 1930-ih godina. Radi se o edukativnoj izložbi o povijesti Krešimirca, od postavljanja samog krajobraznog projekta nadalje. Informiranjem o tome kakav park jest, a kakav je mogao biti, izložba će ponuditi i kritiku prošlog, ali i sadašnjeg urbanističkog rješenja.

Propustiti se svakako ne smije izložba Komadić Zagreba koja se može pogledati tijekom cijelog festivalskog tjedna, a donosi autentične zagrebačke suvenire u Privremenoj galeriji festivala (Bauerova 9). U staroj vojnoj bolnici postavljena je izložba Kvart osobno autorice Marije Gašparović, dok u Galeriji Prsten u Domu hrvatskih likovnih umjetnika možemo vidjeti retrospektivnu izložbu Sunčanice Tuk, a u Showroomu Prostoria izložbu Paste-Up Dunje Janković. Nadalje, u Galeriji 3,14 izložbe su slikara Pavla Pavlovića i Maka Melchera, a u Kreativnom centru Ledana izložba Slavijapromet: Izložba inventara dizajna.

ledana
Hortiart je pak za vrijeme festivala napušteni prostor Dione na uglu Bauerove i Brešćenskog preobrazio u Zelenu sobu te ga ispunio zelenim elementima za uređenje interijera i eksterijera, video-projekcijama na temu hortikulture i vertikalnih vrtova. Također, za vrijeme trajanja festivala moći ćete se upoznati s rezultatima radionice vezenja koncem na tekstilu za grupu azilanta i azilantkinja u okviru projekta Rehabilitacijskog centra za stres i traumu Kreacija, afirmacija, integracija u Hrvatskoj pod vodstvom CIMO-a – Centra za istraživanje mode i odijevanja u prostoru Stare vojne bolnice.

Mnoge će interesirati i program Pop-up Fablab Hrvatska u sklopu kojeg se može isprobati nekoliko tehnologija virtualne i proširene stvarnosti, eksperimentirati s bio senzorima, digitalizirati svoje crteže i prenositi ih na reciklirane materijale, izrađivati otiske u glini, natjecati se i crtati s ludim četkicama za zube, i sl.

zelena soba
zelena soba
zelena soba
zelena soba
zelena soba
Zanimljivo će biti posjetiti i Hrvatsku narodnu banku koja je tijekom festivala otvorila svoja vrata posjetiteljima. Još 16. lipnja od 11 do 12 sati i od 15 do 16 sati se tako može razgledati Okrugla dvorana, glavna prostorija nekadašnje Zagrebačke burze za robu i vrednote. Palača Burze je inače otvorena prije točno devedeset godina, 18. lipnja 1927., u zgradi koja je danas sjedište HNB-a, a građena je prema projektu poznatog hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića.

Zanimljiva radionica posvećena vježbanju recepata za veganske sladolede pod vodstvom Martine Malić održava se 16. lipnja od 18 do 19 sati na Trgu žrtava fašizma 3 i namijenjena je svim odraslim osobama, a posebno veganima i svima s netolerancijom na laktozu i gluten. Istog se dana u Parku 100. Brigade od 21.30 do 22.30 prikazuju dva kratka filma kao dio Al Jazeerine dokumentarne serije Rebel Architecture, dok je predavanje Trokutova kuhinja - Stvarno i nestvarno u umjetnosti (17. lipnja, od 16 do 18 sati) u sklopu kojeg će Vladimir Dodig Trokut s egidom “Ljubav, ljubavnost, seks, seksualnost, Eros i Tanatos i kulinarstvo”, upoznati svoje sudionike s vezama između umjetnosti i tantričkog pristupa seksu po načelima velikog njemačkog psihologa Wilhelma Reicha, posebno intrigantno.

design district
Tijekom tjedna, svakako posjetite i State of Style Pop-up store i izložbu grafika na keramičkim pločicama Van ravnoteže autorice Vanje Jović u prostoru Stare vojne bolnice u Vlaškoj, svjetlosne instalacije Reci to svjetlom @Edward Bernays ili Iggy Showroom u Vlaškoj 78.

Restoran Cantina (Iblerov trg 10) se pobrinuo za posebnu ponudu pod nazivom Vrijeme je za aperitiv u sklopu koje nudi kombinaciju raznovrsnih sitnih zalogaja i ‘startera’ poput bruschetta i pizzeta, uz izbor odličnih talijanskih pjenušavih (frizzante) vina po akcijskim cijenama za vrijeme trajanja festivala. Ugodna se pauza može napraviti i u Noel baru te Mojo baru.

Program ovogodišnjeg Design Districta Zagreb možete detaljno proučiti ovdje.

Foto: Dario Dunaj, M. Gašparović, I. Dugandžić
Objavljeno: 15.06.2017. u 10:13

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p