DIZAJN I ARHITEKTURA

Upoznajte Odeata keramičko posuđe: ručna izrada popraćena vrhunskim dizajnom

Intervju s Valentinom Šeb

Možemo se složiti kako je uređenje interijera te opremanje životnog prostora jedna od najljepših aktivnosti, a još ako tome pridodate i sjajno ručno izrađeno posuđe, krajnji rezultat je jedinstven, poseban i neponovljiv ugođaj. Prilikom odabira detalja za dom, bitna je baš svaka sitnica jer upravo sve te, na prvi pogled sitnice, podaruju prostoru jednu drugačiju i unikatnu priču.

Keramičko posuđe oduvijek je asocijacija na nezamjenjivu eleganciju i jednostavnost te sjajnu estetiku koja u svakom domu gradi notu nenametljivosti prožetu minimalističkom profinjenošću. Kada govorimo o vrhunskom dizajnu keramičkog posuđa, Valentina Šeb definitivno je netko koga se mora istaknuti jer svojom kvalitetom te istančanim okom za lijepo, prednjači i osvaja na prvi pogled. Odeata je ime brenda iza kojeg se krije ova talentirana žena, a u svojoj ponudi imaju ručno izrađeno keramičko posuđe, no i još pokoju sitnicu, a sve to možete pogledati na službenom Instagram profilu, kao i na web shopu koji je još malo pa gotov. Kako bismo vas pobliže upoznali s radom Odeata kreativne radionice, u nastavku vam donosimo razgovor s Valentinom u kojem otkriva što je kako je započela ljubav prema keramici, odakle crpi inspiraciju i što je toliko divno u poslu koju radi.


Je li bilo zahtjevno naučiti tehničke elemente izrade keramike?

Da, bilo je zahtjevno, dugo godina sam svladavala razne tehnike izrade.Izrada keramike je kompleksan posao, još danas otkrivam nove načine izrade i učim iz raznih izazova. Glina je živi medij i dosta hirovit te ako se ne poštuju određena pravila u procesu glina to zapamti i vrati u nekom trenutku.

Koliko je zahtjevan sam proces izrade? Koji je neki prvi korak, a koji onaj završni?

Stupanj zahtjevnosti ovisi o predmetu koji se izrađuje. Neki predmeti nisu tehnički zahtjevni za izradu, ali se mora poštivati proces modeliranja, sušenja i paljenja dok neki predmeti zahtijevaju vještinu i znanje prilikom obrade. Od prvog do zadnjeg koraka bi se mogla raspisati ali u kratko; prvi korak je obrada gline, svaku glinu treba dobro pripremiti za oblikovanje odnosno rad, zatim se modelira, suši nekih sedam dana, obrađuje u biskvitu, pali, oslikava i glazira pa pali još jednom. Glina se pali u posebnim pećima za keramiku od 1000C°-1200C°. Završni korak je nanošenje zlata, zlato se ne nanosi na svaki predmet nego samo na one koje odlučimo tako dizajnirati. Zlato se pali u trećem paljenju na 700C°. U teoriji možda to zvuči komplicirano ali u praksi uz puno rada i strpljenja stvari idu svojim tokom. Proces izrade jednog predmeta traje petnaest dana.

Kojim elemente i tehnike koristiš u svom radu?

Svaki predmet koji izađe iz naše radione je ručni rad i sve se radi u malim serijama. Koristimo razne tehnike od izrade predmeta na lončarskom kolu, neke predmete radimo u gipsanim kalupima ali samo u početnoj fazi a svaki sljedeći korak je ručna obrada i oslikavanje rukom. Meni osobno su najdraži predmeti koje ručno oblikujem od početka do kraja. To su npr. tanjuri raznih veličina, zdjelice, žlice, šalice…svaki taj predmet je na svoj način i svog oblika, ali u tome i jest posebnost ručnog rada.


Izrađuješ li samo posuđe?

Trenutno nam je posuđe prioritet i imamo nekoliko kolekcija posuđa. U ponudi imamo i vazice u obliku anđela, to je jedina kolekcija koja ima uporabnu vrijednost, a nije suđe. U toj kolekciji su cvjetne vazice u obliku anđela svaka je posebna i unikatna.

Prijetila sam kako koristiš puno cvjetnih motiva i pastelnih, nježnih nijansi. Što te generalno inspirira za stvaranje i oslikavanje?

Da, obožavam cvjetne motive, ali nije svaka kolekcija nužno cvjetna. Imamo Odeata Prime kolekciju, to je crno bijelo posuđe sa zlatom inspirirano točkicama i prugicama, kolekcija je modernog dizajna; to su šalice i tanjurići koje sam odmah udomila u svoj stan jer mi se uklapaju u interijer. Pripremamo još jednu kolekciju posuđa u vintage stilu. Toj se kolekciji jako veselim jer me vraća u djetinjstvo i budi mi sva ona sjećanja na praznike koje sam provodila kod bake u Slavoniji. Ona je u vitrini imala suđe koje se koristilo samo u posebnim prilikama i to suđe je uvijek imalo poseban tretman nakon korištenja.

Postoji mišljenje da izrada keramike smiruje i opušta, ima li istine u tome?

Moje mišljenje je da svaki posao koji se voli smiruje i opušta. Važan je balans, keramika je nešto što ja živim skoro pola svog života, sad već iz iskustva mogu tvrditi da neki put ima izazova kad su u pitanju narudžbe s rokovima, ali onda postoji vrijeme kad se radi samo kreativan rad, takve periode najviše volim jer oni opuštaju.


Kako izgleda tvoj radni dan?

Uf, moram priznati da mi je često izazov uskladiti obiteljske obaveze i posao. Uglavnom dnevno provedem u radioni minimalno 8 sati, a često to bude i 12 sati. Suprug je zadužen da tehnički dio proizvodnje funkcionira, a ja za sve ostalo. U sezoni nas uvijek radi više pa to zahtijeva dodatni angažman.

Imaš li još neke skrivene talente?

Uz keramiku koja mi je posao obožavam planinariti i trčati, ne bih rekla da su mi to skriveni talenti, ali je to nešto što me opušta i puni baterije. Obožavam boraviti u prirodi.

Kako publika reagira na hand made posuđe? Misliš li da je tvoj rad, trud te neosporan talent dovoljno prepoznat?

Narudžbe imamo stalno, kroz godine smo stekli klijente po cijeloj Hrvatskoj, susjednim zemljama, a najviše radimo u ljetnoj sezoni. Siječanj i veljača su uvijek mirniji mjeseci, pa to vrijeme koristimo za odmor i dizajniranje novih kolekcija.Trenutno radimo na webu kako bi mogli približiti naš rad široj publici, da ljudi upoznaju nas i da imaju mogućnost kupiti našu keramiku putem webshopa.


Radiš li isključivo po narudžbi ili postoje kolekcije između kojih kupci mogu birati?

Imamo nekoliko kolekcija u ponudi, a radimo i po narudžbi, najčešće radimo posuđe ili neke uporabne komade za razne tvrtke kao personalizirane poklone za njihove klijente.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Uskoro ćemo predstaviti brend Odeata putem weba gdje će svi zainteresirani biti u mogućnosti saznati sve o nama, našim proizvodima i našem načinu rada, ujedno radimo i web shop, a tu će biti omogućena kupovina svih naših dostupnih radova.


Foto: Odeata
Objavljeno: 07.02.2019. u 00:43
Tagovi: dizajn

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p