DIZAJN I ARHITEKTURA

Uskoro počinje Design District Zagreb!

Što nas sve čeka na novom festivalu dizajna?

design district zagreb 
Od 16. do 19. lipnja u zoni u čijem je središtu Martićeva ulica održat će se prvo izdanje Design Districta Zagreb, novog i drugačijeg festivala dizajna koji potiče urbani razvoj ove gradske četvrti, afirmirajući ju i kao turističku destinaciju. 

Ira Payer, kreativna direktorica Festivala, ističe da je program osmišljen za sudjelovanje najšireg kruga građana, a oni će birane izložbe, umjetničke i dizajnerske instalacije, zelene oaze, radionice, predavanja, glazbene događaje i performanse, moći posjetiti na neubičajenim lokacijama u javnom pro-storu. Na taj će način oživjeti brojni izlozi, napuštena dvorišta, parkovi, galerije, ulice pa čak i pokoji krov, kao dio urbane pozornice Design Districta Zagreb. Na njoj će stanovnici kvarta, dizajneri, umjetnici, arhitekti, glazbenici i drugi kreativci zajednički dati impuls novom valu razvoja. Postojeće vrijednosti i kreativni potencijal ove četvrti bit će prezentiran i u Vodiču kroz Design District Zagreb koji će iz prve ruke posjetitelje detaljno upoznati s lokalnim vrijed-nostima i protagonistima kreativne scene četvrti.
 
design district zagreb 
Design District Zagreb zamišljen je kao cjelogodišnji projekt s aktivnostima koje dugoročno afirmiraju zonu omeđenu ulicama Šubićevom, Zvonimirovom, Draškovićevom i Vlaškom, s Martićevom kao središnjom osi, kao kreativnu četvrt. To se prvenstveno događa kroz umrežavanje dionika postojeće kreativne scene kvarta i podizanje vidljivosti njihovih aktivnosti putem online platforme, tiskane pub-likacije, zajedničke komunikacije na društvenim mrežama i sl., ali i kroz povremeno oživljavanje neiskorištenih prostora te poticanje stvaranja novih sadržaja. Cjelogodišnje aktivnosti imaju svoj vrhu-nac u vidu festivala koji će se prvi put održati od 16. do 19. lipnja 2016. godine, a koji predstavlja tem-poralnu, vrlo koncentriranu varijantu sadržaja koji se u kvartu zbivaju tijekom cijele godine, uz naravno puno dodatnih sadržaja osmišljenih ciljano kao festivalski program koji se sastoji oko stotinjak projeka-ta.
 
design district zagreb 
''Design District Zagreb programski je usmjeren na urbanu preobrazbu zagrebačke četvrti čiju arteriju čini Martićeva ulica. Priroda ove preobrazbe nije zamišljena kao privremena dekoracija javnog pro-stora, već poticaj na istraživanje, promišljanje i detektiranje novih i održivih društveno-ekonomskih modela regeneracije. Program nije koncipiran tako da postoji jedno središnje mjesto događanja ili velika izložba, već su događaji razvedeni na puno različitih i manjih lokacija. Primjerice, izložbeni će se program protezati na desetak odvojenih mjesta i da bi se pronašle sve izložbe, a ujedno i ostali sadržaji - posjetiteljima će u tu svrhu pomoći mapa Design Distrticta Zagreb. Želimo da se ljudi s mapom u rukama prošeću Design Districtom Zagreb i sami upoznaju šarm njegovog javnog prostora - od ulica, zaboravljenih dvorišta, parkova, krovova, zapuštenih izloga i lokala, ovom prilikom preobraženih festivalskim programom. Sav ovaj program ne bi bilo moguće realizirati da u njegovo stvaranje nisu bili uključeni dionici postojeće kreativne scene četvrti oko Martićeve ulice: dizajneri, arhitekti, umjetnici, ugostitelji, NGO aktivisti, knjižari, antikvari… Cijeli festivalski program počiva na ideji da se u njega uključe stanovnici kvarta i svi ostali posjetitelji koji o dizajnu znaju malo ili čak ništa. Dakle, festival u svojem edukativnom programu pored nekoliko predavanja, nudi i mogućnost učenja izrade uporabnih predmeta vlastitim rukama na nekoj od radionica – poput one gdje će se učiti izrađivati posude za biljke za vlastiti balkon, a koje će se nakon radionice moći ponijeti kući. A da bi se osjetio pozitivan duh kreativnosti i entuzijazma, vjerujem da će biti dovoljno naprosto se i prošetati ulicama zagrebačkog dizajn distrikta'', izjavila je Ira Payer.
 
design district zagreb 
U okviru produkcije festivala pripremljen je i dvojezični vodič Design District Zagreb Guidebook koji predstavlja dionike kreativne zajednice kvarta, njegovu arhitektonsku baštinu, razotkrivajući aut-entičnost življenja u zoni Martićeve.

Organizatori Design Districta Zagreb su Croatian Design Superstore, Dizajn centar Zagreb i Svibanjprojekt u aktivnoj suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Gradom Zagrebom, odnosno Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada i Gradskim uredom za kulturu, obrazovanje i sport.

martićeva
 
Foto: Marija Gašparović, Sanjin Kaštelan i Iva Hrvatin
Objavljeno: 07.06.2016. u 16:50
Tagovi: dizajn

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p