DIZAJN I ARHITEKTURA

Villa E je sve što očekujete od jednog luksuznog odmora

Arhitektonska ljepotica u kojoj bismo ostali zauvijek

Hrvatska se osim prirodnih ljepota, unazad nekoliko godina može pohvaliti i mnogim lijepim primjercima arhitekture kao i uređenjem interijera obiteljskih kuća, kuća za odmor i brojnih vila koje istovremeno privlače pozornost i izazivaju oduševljenje. Njima smo se inspirirali, o njima smo maštali i svako malo se poželjeli teleportirati, stoga vas danas pozivamo da zavirite u modernu vilu iz koje više nikada nećete željeti otići!

Moderan dizajn interijera i eksterijera ono je čime Villa E na prvu osvaja svakog promatrača, ali i sve one koji su željni dobrog odmora, daleko od gradske gužve. Za izgled vile zaslužna je njezina vlasnica, Barbara Javornik, diplomirana odvjetnica čija je strast prema dizajnu interijera uklesana u svaki dio ove raskošne ljepotice. Vlasnica Ville E i njezin suprug imali su prvotnu ideju da staru, napuštenu, kamenu kuću u Istri pretvore u kuću za obiteljski odmor. Mali plan renovacije iznjedrio je veliku vilu s 4 spavaće sobe i 4 kupaonice, da bi s vremenom Villa Flavia bila korištena za potrebe iznajmljivanja. No, parcela na kojoj se nalazila kuća je zapravo bila dovoljno velika da se izgradi još jedna nekretnina, pa se tako rodila ideja za drugi projekt izgradnje - Ville E. Zbog blagog nagiba na kojem je izgrađena vila stvorio se prekrasan pogled na polja maslina i planine u kojem se nije teško izgubiti. Glavna ideja je bila da se izgradi imanje s modernim naglaskom koje će se integrirati u ruralno seosko okruženje, pa su se u njezinoj izgradnji kombinirali moderni i tradicionalni elementi. Možemo reći kako vila svojim gostima pruža sve što očekujete od jednog luksuznog odmora, a istovremeno je odlično rješenje ako se želite odmoriti od urbanog života i nesnosne gužve.


Priroda koja okružuje vilu iskorištena je kako bi se stvorili različiti kutci u kojima bi gosti tijekom dana mogli pronaći svoj mir i užitak te uživati u atmosferi samog mjesta. Glavni fokus bio je stvoriti sklad između interijera i eksterijera izgradnjom velike natkrivne terase koja je poslužila kao produžetak interijera s impresivnim pogledom i bazenom uz kuću, tako da roditelji mogu pratiti svoju djecu u bazenu i istovremeno uživati na terasi. Osim natkrivenog prostora s velikim stolom za blagovanje, dio terase ostao je nepokriven kako se ne bi u potpunosti zatvorio prednji dio posjeda. Taj dio je zamišljen kao prostor u kojem bi gosti iz naslonjača uživali u zalasku sunca, s gin-tonikom u rukama.


Što se tiče unutarnjeg uređenja, ideja je bila izgraditi kuću s 4 spavaće sobe, no veličina parcele je preuska za proširenje rasporeda pa je preostalo jedino rješenje da se stvori dodatni kat. Vlasnica vile je željela da kuća ostane što niža te da se održi ravan krov, pa je bilo potrebno kompromitirati četvrtu spavaću sobu. Unutrašnjost Ville E se stoga sastoji od dnevnog boravka (kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak), prostranog hodnika koji spaja dnevni i spavaći dio (3 spavaće sobe, jedna kupaonica i velika kupaonica). Želja je bila stvoriti sklad između modernog i tradicionalnog istarskog dizajna, pa je većina namještaja i ukrasnih predmeta kupljeno na buvljacima u sjevernoj Europi te obnovljeno kako bi izgled same unutrašnjosti vile bio jedinstven.

Sve te ideje, do posljednjeg detalja preveo je u djelo arhitekt Aleksandar Jerković, a da bi sama vila zapela za oko što većem broju posjetitelja potrudio se fotograf Rajan Milošević. Kada su se početne ideje realizirale, vlasnica Ville E dobila je brojne pozitivne reakcije na sam dizajn interijera, što ju je motiviralo da svoju strast pretvori u posao. Njezina ljubav prema Istri, ali i pronalaženju ideja koje će biti dugotrajnije, jedinstvene i drugačije nam ne dopušta da na ovu priču stavimo točku, već njih tri.

Foto: Rajan Milošević / Koridor 27

Dizajn: Barbara Javornik

Arhitekt: Aleksandar Jerković

 

Objavljeno: 05.02.2019. u 11:58

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p