DIZAJN I ARHITEKTURA

Zanimljiv koncept krije se iza koliba u japanskim planinama

Minimalistički dizajn u društvu altruizma
jikka
H
valevrijedan je projekt zaživio u japanskim planinama koji, osim što intrigira svojim altruističkim konceptom, oduševljava i minimalističkim, no ujedno upečatljivim dizajnom.


Pet koliba okupljenih pod imenom Jikka dovršeno je u japanskim planinama, i to prema dizajnu arhitekta Isseija Sume. Iza ideje se kriju dvije žene - socijalna radnica i chefica koje su projekt zamislile prvenstveno kao smještaj za starije i nemoćne. Osim što osigurava smještaj, u sklopu ovog malenog naselja sastavljenog od vrhunski dizajniranih pet koliba nalazi se i restoran u kojem se pripremaju jela od lokalno uzgojenih namirnica za sve koji si sami ne mogu osigurati jelo na stolu.

jikka
jikka
jikka
Ovaj je altruistički projekt namijenjen njezi starijih osoba, a dizajn se uvelike razlikuje od domova za starije osobe na kakve smo navikli u našim krajevima. Pet je koliba različite namjene međusobno povezano, temelj je betonske strukture, dok su konstrukcije izvana obložene drvetom i zaobljene forme. Velika ovalna vrata i prozori osiguravaju mnoštvo prirodnog svjetla i pogled na prirodni okoliš, a interijer je minimalistički i pretežito u betonu. Toplim ga čini drveni namještaj s etničkim motivima, a jedna od najzanimljivijih prostorija je ona s kružnim bazenom.

jikka
jikka
jikka
jikka
jikka
jikka
jikka
M.M.
Foto: Takumi Ota
Objavljeno: 16.01.2017. u 13:25
Tagovi: arhitektura

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p