DNA

DNA
Prepoznavajući veliki talent i rad mladih umjetnika i sa željom da ih predstavimo mnogobrojnoj publici, nastala je jedinstvena platforma DNA čiji je glavna zadaća podupirati one koji to najviše zaslužuju. Virtualnom izložbom sada i vi imate priliku upoznati talentirane hrvatske ilustratore kroz seriju intervjua te preuzeti njihove radove na vaša računala i pametne telefone u obliku wallpapera kako bi uveselili vašu svakodnevicu. Svaki od predstavljenih ilustratora jedinstven je na svoj način i kroz svoja umjetnička djela progovara o svijetu u kojem živimo i društvu koje nas okružuje stoga im dajte priliku i dopustite da njihov talent učini vaš svijet bogatijim.
 • by Maja BIondić
  "S vremenom sam shvatila da uopće nije bitno da je nešto novo, jer realno - sve već postoji, ali bitno je na neki svoj način dokumentirati misli i ideje. Intenzivno doživljavam stvarnost pa i onda kada se naizgled ne događa ništa, unutar mene se događa sve."(Maja Biondić)
 • by Lara Žigić
  "Umjetnost je za mene odraz unutarnjih emocija i svijesti umjetnika, svatko je i doživljava na svoj način i svakome prenosi drugu poruku. Dizajn s druge strane služi prvenstveno komunikaciji i motivaciji, a kao takav je objektivan i svima prenosi istu poruku."(Lara Žigić)
 • by Dora Barbarić
  "Paleta boja na mojim ilustracijama oduvijek je bila pastelna, a glavna boja – roza. To je zato jer me roza boja vraća u djetinjstvo 90-ih godina i zasigurno mnogo vršnjaka može rezonirati sa mnom jer im ta boja budi nostalgiju i utjehu."(Dora Barbarićl)
 • by Ivana Pipal
  "Moje promišljanje o motivima za ilustracije je zasnovano na ideji da ilustracija može doprinijeti promjenama u društvu, a neki od koraka promjene na koju se koncentriram je potreba za samoosvještavanjem i poticanjem empatije za sebe i druge."(Ivana Pipal)
 • by Patricija Šojat
  "Prilikom ilustriranja najvažnija mi je sloboda, a volim kada svojim radom koji kombinira šaljivi sarkazam izmamim osmijeh na lice i razvedrim dan."(Patricija Šojat)
 • by Klasja Habjan
 • by Dora Ajduković
  "Ideja kreative i tehnologije mi je jako privlačna, a tada kako bih dizajn upotpunila na pravi način, koristim i ilustraciju kao dio materijala!"(Dora Ajduković)
 • by Manuel Šumberac
  "Nisam fan ideje o inspiraciji, o tom trenutku prosvjetljenja, trenutka lucidnosti, već sam pobornik kontinuiranog rada kojim ćete idejama pomoći u pronalasku puta do vas samih."(Manuel Šumberac)
 • by Paula Sambolić
  "Ovom nježnom djevojkom iz koje raste cvijeće želim poslati poruku da je vrijeme da počnemo raditi na sebi i da sami sebi postanemo najbolji prijatelj i najveća podrška, jer na kraju dana ono što nam ostaje smo mi sami. Ako brinemo o svojoj nutrini, o cvijeću koje raste iz nas, ono će se širiti i širiti, sve dok ne dotakne sve oko nas i uljepša svijet." (Paula Sambolić)
 • by Matej Vučković
  "Olovka, kist i crni akril. Klasika. Pa započnem rad u tom nekom svom naletu kreativnog ludila i furam ga dok ga ne isfuram. A ja kako crtam ove čudnjikave apstraktne forme, najteža stavka nekada zna biti odluka da je rad gotov."  (Matej Vučković)
 • by Maja Milocanovich
  "Ona izlizana 'budi svoj' jedna je od najbitnijih vodilja za svakog kreativca. Svatko ima nešto za reći, nešto jedinstveno što je doživio, iskusio; strahove i sumnje koje nosi, svakoga pokreću različite stvari i svijet vidi kroz drugačije boje." (Maja Milocanovich)
 • by Denis Svirać
  "Moja djela reflektiraju stanje u društvu i uvijek pred promatrača postavljaju neku zagonetku da sam odgonetne moju poruku." (Denis Svirać)
 • by Valentina Lulić
  "Volim biti u toku s aktualnim temama, iako ponekad prevladaju one iz svijeta mašte. Na taj način odmaknem se od svakodnevice jer lakše je sagledati stvari kroz ružičaste naočale." (Valentina Lulić)
 • by Maja Tomljanović
  Mislim da jedna ilustracija ne može promijeniti društvo u cjelosti, ali je dobar alat koji može potaknuti pojedinca da razmišlja na drugačiji način, da otvori um prema nečemu drugačijem i novom. (Maja Tomljanović)
 • by Anja Sušanj
  Posebno mi rezoniraju upravo projekti koji ukazuju na važnost “malih ljudi” i njihove borbe za jednaka prava te trenutnih, a vrlo aktualnih problema po pitanju klimatske krize. (Anja Sušanj)
 • by Sanja Stojković
  "Volim apstraktno i čitanje između redova, primitivno, a opet zaglađeno- kontrolirani kaos." (Sanja Stojković)
 • by Nikolina Žabčić
  "Bitno je da umjetnik poštuje sam sebe, ono što stvara i čvrsto stoji iza napravljenog, koliko god negativne reakcije bile" (Nikolina Žabčić)
 • by Ivan Stanišić
  "Ilustracije su način vizualnog pripovijedanja, a samim time pričaju priče koje gotovo uvijek imaju poruku. Ne težim uvijek društvenoj angažiranosti jer većinom radim ilustracije u svrhu nečega. Ta svrha obično određuje poruku." (Ivan Stanišić)
 • by Nikola Grabovac
  "Sve ribe plove prema zajedničkoj opasnosti, to su udice. Jedna crvena riba ide u suprotnom smjeru i razmišlja drugačije. Mislim da je poruka vrlo jasna. Ponekad je vrlo bitno razmišljati kao pojedinac, a ne slijediti jato." (Nikola Grabovac)
 • by Anja Sušanj
  "Volim oblikovati narativ kompozicijski tako da postoji slojevitost čitanja i da kontekst ilustracije nije samo onaj koji se doživljava na prvo gledanje." (Anja Sušanj)
 • by Sanja Stojković
  "Volim tražiti red u neredu, bitni su mi svrha i cilj, ali na kraju je poruka koju šaljem najčešće ambivalentna" (Sanja Stojković)
 • by Nikolina Žabčić
  "Najviše volim to što je moje radno mjesto doma u moja 4 zida, uz kavu u pidžami u blizini frižidera. Mislim da je to izrazita privilegija freelancinga, ali naravno ima i to svoje mane." (Nikolina Žabčić)
 • by Ivan Stanišić
  "Osobni i emocionalni doživljavaj pri stvaranju je onaj koji taj posao učini zabavnim jer je on u jednu ruku istraživanje sebe i razvijanje svog mišljenja - nazovimo to osobnim upgradanjem. Bez njega se posao svodi na savladavanje zanatske sposobnosti, a ovu ilustraciju nazvao bih ‘Ivanova Venera’, a prikazuje damu s, vjerujem svima poznate, renesansne slike ‘Rođenje Venere’, autora Sandra Botticellija, nazivane još i ‘Botticellijeva Venera’. Meni jako drag motiv s kojim sam se često susretao tijekom obrazovanja, koji me uvijek odvede u oblake svojim oblikovanjem i narativom. Posudio sam Botticellijevu predivnu Veneru i postavio ju u novo okruženje. Venera je simbol ženstvenosti i svojevrsne ženske snage, a u ovoj situacije ona jaše letećeg konja i pokazuje ‘peace out’ Zemljanima. U mojoj glavi ona je urbana i kul ‘treba’ svjesna svoje zavodljivosti i inteligencije, boli ju mačkica za sve i radi kaj ‘oće. P.S. nema dečka, ali okej je s tim."." (Ivan Stanišić)
 • by Nikola Grabovac
  "Kreativnost sam već imao, ali sam kasnije obrazovanjem dobio tehničku poduku i ušao u svijet svih umjetničkih imena, pravaca i tehnika. Uvijek sam težio imaginaciji jer me fascinira ta sposobnost stvaranja drugačije stvarnosti koja je po meni jako bitna. Svaki dan naučim nešto novo, od kolega, prijatelja i iz stvari koje me okružuju. Kreativni proces obično kreće pozitivnim naprezanjem glave oko onoga što ću raditi. Ponekad je najteže kada nemam smjernica i kada sam dirigiram kreativne procese, a u isto vrijeme i najveći gušt čiju slobodu znam cijeniti. Ponekad danima samo razmišljam o rješenjima, ako mi vrijeme to dozvoljava naravno." (Nikola Grabovac)
 • by Rudi Crnko
  "Obje su ilustracije digitalne, karakterizira ih crveni pravokutnik iz kojeg elementi 'izlaze', jednostavan prikaz 'get out of the box', a razlika… rekao bih da je minimalna. Druga ilustracija je jednostavnija i sastoji se od jednog lica to jest jednog elementa. Za drugu ilustraciju me inspirirao moj novi projekt Akademija u kojem spajam dva lica u jedno. S obzirom na to da su ti radovi detaljni, za FASHION.HR sam htio napraviti ilustraciju suprotno tome. Jednostavan line art, lica koje se protežu od jedne do druge strane papira. Moj stil, ako se mogu tako izraziti, je da svojim slikama zahtijevam od promatrača da stvori svoju priču pa u 90% slučajeva ne namećem priču svojih djela." (Rudi Crnko)
 • by Mladen Udovičić
  "Ilustracija je inspirirana prizorom moljaca koji se vrte oko izvora svjetla što je čest prizor ljetnih noći. Postoji nekoliko teorija zašto su privučeni svjetlom i zašto toliko kruže oko njega ali nijedna nije potpuno znanstveno potvrđena. Sama svjetla mogu biti i zamke s ciljem da se moljca privuče i da ga se zatoči ili ubije." (Mladen Udovičić)
 • by Lovro Škiljić
  "Tematski mi je inspiracija za ilustraciju opet bilo godišnje doba. U prošloj je to ilustraciji bilo proljeće, a sada je ljeto. Poveznica su isti likovi i motivi koji se pojavljuju kroz moje ilustracije u zadnjih par godina. S obzirom na to da nam je većini dobro poznato kako je ljeto u gradu ponekad nepodnošljivo i da se za malo osvježenja treba dobro potruditi, likove sam smjestio u jednu od situacija o kojima sam kao klinac uvijek maštao: kako stan ili sobu pretvoriti u bazen." (Lovro Škiljić)
 • by Rudi Crnko
  "Moja ilustracija za FASHION.HR je rađena u Adobe Illustratoru i sve je minimalno linijski. Inače, radovi koje radim na kraju nemaju neko preveliko značenje, to jest u 90% slučajeva uopće nemaju značenje jer jednostavno radim ono što mi se sviđa i da se na kraju sviđa mom oku. Ovaj rad je prepušten gledatelju da ga protumači onako kako ga on sam vidi. Rad se sastoji od dva lica tako da možda čak možemo nagađati što je pjesnik htio reći?" (Rudi Crnko)
 • by Hana Tintor

  "Dok sam radila na ovoj ilustraciji, još je bilo zimsko doba. Pogotovo tu, tu je uvijek zimsko doba! Ali meni je u glavi bilo proljeće i stalno sam maštala da mogu otići s nekim na piknik, leći na dekicu, mirisati lipu i sunčati se. I naravno, jesti nešto fino i piti nešto osvježavajuće. Da sam to realizirala, vjerovatno bih se vratila doma s upalom pluća, tako da sam nacrtala mačkolike likove (mislim da je ovo zbog fashion cats klišeja) koje sam poslala na piknik. Kad već ja ne mogu, neka idu oni! Nekad nešto što mi je u tom trenutku nedostižno ili nemoguće volim proživjeti kroz crtež." (Hana Tintor)

 • by Lovro Škiljić
  "Prije malo više od godinu dana, moja djevojka i ja udomili smo psa, mješanku Tildu. Iako se ponekad čini da Tilda šeta nas, svakodnevne zajedničke šetnje postale su nam najdraži dio dana, pogotovo sada kada je krenulo lijepo proljetno vrijeme. Pustio sam si novi album skupine Casanovas in Heat i pustio mašti na volju." (Lovro Škiljić)
 • by BooBoo Tannenbaum
  „Nakon moje prve zimske ilustracije za projekt DNA, Gospođe Zime, željela sam napraviti nešto što je jako veselo i u sebi ima puno muzike.“ (Booboo Tannenbaum)
 • by Hana Tintor
  "Pila sam kavu, slušala 'Harry Potter and Deathly Hallows' i duhom bila potpuno odsutna, vjerojatno. Mislim da će se svi (ili bar većina) crtača složiti sa mnom kad kažem da je najveći gušt imati potpunu slobodu u radu, što je i ovdje slučaj. Tako da sam se opustila, mozak na pašu i eto što je ispalo." (Hana Tintor)
 • by BooBoo Tannenbaum
  "Fascinirana sam prirodom općenito, ali taj makeover koji se prirodi desi sa snijegom je nenadmašan. Oduvijek zamišljam da postoji ta divna gospođa koja, zahuktana, vehementno juri nebom i ostavlja za sobom gola stabla, snijeg i vjetar pa sam to i nacrtala. Uz naravno, Anušku i mene u zimskoj šetnji, to je uvijek obavezan element." (BooBoo Tannenbaum)
 • by Silvio Ivkić
  "Pokušao sam vizualizirati svoj kreativni, stvaralački proces. Vjerujem da je svaki kreativac i umjetnik kroz svoj rad oblikovao vlastitu viziju ljepote te da je ona vrlo subjektivna kategorija. Kroz tu se viziju ocrtavaju svjesni i nesvjesni utjecaji ljudi čiji rad pratim. Tako se i na ovoj ilustraciji mogu naći osobe, ideje, vizualna rješenja i objekti koji me inspiriraju i s kojima u glavi svakodnevno stvaram. Naglasak sam stavio na ruke jer sve što radim, od ilustracije do make up-a ili dizajna radim upravo - rukama."(Silvio Ivkić)  *Preuzimanjem bilo koje od navedenih ilustracija, slažete se s autorskim pravima umjetnika te se obvezujete iste koristiti u skladu sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima. Preciznije, svako preuzimanje ilustracije s platforme FASHION.HR ograničeno je samo i jedino na korištenje iste za osobne potrebe u obliku virtualnog wallpapera. 

e
p
vrh stranice
p p