Ovo su najbolje kolekcije Fashion Weeka Zagreb

Tko je svojim dizajnom privukao našu pažnju?

Pistom Zagreb Fashion Weeka u tri modna dana prodefilirala su brojna imena domaće i inozemne modne scene, a mi izdvajamo one koji su nas osvojili svojim talentom, razrađenim idejama i originalnošću. 

STASHA HATS BY STAŠA ČIMBUR

U maniri konjičkih utrka u Ascotu, svojom pomno razrađenom kolekcijom naziva 'Generalna proba: Ratatouille' dizajnerica Staša Čimbur dokazala je kako ne postoji modni dodatak koji bolje dočarava dojam avangardnog chica, eklekticizma i stilske pomaknutosti no što to čine šeširi. Impozantni, konstrukcijski perfektno razrađeni, 'Stasha hats' balansiraju na granici između skulpture i mode, poput nekih umanjenih arhitektonskih zdanja kojima čak i lagane kretnje unose život.

Širokih, elegantnih oboda koji pri hodu lelujaju u valovima ili pak oni sazdani od krućih, nepomičnih materijala koji asociraju na cilindre, Staša Čimbur je publici priuštila toliko željenu dozu ekscentričnosti s injekcijom retro chica te nas time povela na putovanje kroz neku vlastitu interpretaciju modne povijesti. No, sva posebnost njezinog modnog izričaja dolazi do svoje punine tek kroz dodatke za glavu neobičnih, dosad neviđenih oblika sačinjenih od materijala kakve inače ne bismo očekivali kod šešira. Svoju klobučarsku priču Staša Čimbur zaokružila je pripadajućim torbama koje su također nosile prepoznatljiv dizajneričin kreativni potpis, preciznim i pedantnim pletenjem oblikovane u bajkovite dvorce.

TZUJI LONDON

Živahna party scena, pozitivna energija, elektronska glazba te živopisni noćni život svjetskih metropola poput Londona i New Yorka vrelo su neiscrpne inspiracije za dizajnera i DJ-a Larry Teea. Svoju ljubav spram edgy modnog izričaja bez pravila i ikakvih stilskih ograničenja, kakav su gajili pripadnici rave scene devedesetih godina, dizajner je utkao u svoju modnu marku imena Tzuji koja je prvenstveno bila namijenjena pozornici.

Ne čudi stoga što kolekcijom dominiraju metalik nijanse koje dodatni vizualni efekt postižu presijavajući se u kretnjama, a tu si i neizostavni spojevi čitavog spektra vibrantnih boja te nezamislivih uzoraka. Izgledom provokativni i definitivno previše pomaknuti za konzumente uskih pogleda na modu, odjevni komadi osim što vizualno izgledaju interesantno odišu i nekom posebnom dozom udobnosti, kao stvoreni za plesanje do jutra osvijetljeni samo zrakama disco kugle!  

KRALJ & KRAJINA

Dizajnerski dvojac Kralj&Krajina relativno su novo ime na domaćem modnom nebu, no to ih nije spriječilo da zagrebačkoj publici podastru čitavu paletu svojih talenata i kreativne uigranosti te prikažu jednu nevjerojatno zrelu i prije svega zaokruženu kolekciju. Elegantan, pomalo strog, no ipak profinjeni minimalizam zračio je efektnom jednostavnošću koja je kolekciji davala dozu nepretencioznog luksuza. Ravne, pročišćene linije u kroju upotpunjene su i vizualno podignute nabranim volanima na rubovima haljina, ovratnicima i rukavima te remenčićima na kojima ih inače ne bismo očekivali, a poseban dašak razigranosti unose komadi od krzna poput haljine i ruksaka u sladolednim nijansama.

Kolekcijom se proteže duh šezdesetih, a tandem pritom koristi većinom velur i vunu  te nenametljive, nude nijanse s ponešto crne i bijele boje no u zbiru komada posebice dominiraju modeli u boji pijeska i devine dlake. S daškom klasike, istovremeno stroga no i beskrajno ženstvena, kolekcija iz radionice Kralj i Krajina dokazala je koliko fenomenalno, elegantno i moćno može izgledati minimalizam. 

PAPER LONDON

Inspirirane uličnom modom i kontra kulturom, londonske dizajnerice koje se kriju iza imena Paper London u atmosferu su unijele injekciju urbane razigranosti, ali i neočekivane elegancije. Kolekcijom dominira geometrija, a poseban štih unesen je dijelovima materijala koji izgledaju kao da su dislocirani iz nekih drugih komada te će se pronaći u konstrukcijskoj priči modela koji slijede. Tamne boje razbijene su dodatkom vibrantne žute koja neodoljivo šarmantno izgleda u kombinaciji s modrom te nešto jačom plavom.

U svojoj buntovnoj mladenačkoj priči ispreplitanja krutih i mekanih materijala, Paper London koristi čitav spektar tkanina: od antilop kože, ovčjeg krzna, gazar svile, baršuna te organze. Londonski tandem pokazao je kako buntovna gradska moda s ulice može izgledati šarmantno u pomaknutoj, elegantnoj i neobično ženstvenoj, dizajnerski razrađenoj inačici. 

ZJENA GLAMOČANIN

Već na prvi pogled posve je jasno koliku strast Zjena Glamočanin gaji spram teatra i kostimografije. Kolekcijom 'Love will tear us appart' te performansom koji je fenomenalno popratio i nadopunio priču, talentirana dizajnerica očitala je lekciju svima onima kojima, koliko god se trudili, ne ide balansiranje između showa i mode pa pritom suviše zabrazde ili u kazališnoj predstavi ili u monotoniji i dosadi.

U dramatičnoj priči o nesuđenoj ljubavi, Zjena je spojila plemenske etno motive, glomazan, upečatljiv nakit i maksi haljine lepršavih materijala s tilom koji se vijori oko bosih nogu modela s oprečnostima poput strogih, klasičnih kaputa ravnih krojeva koji su unosili dozu strogosti i discipline. U svojoj igri suprotnostima dizajnerica spaja vibrantnu crvenu i jaku narančastu s mračnom crnom,  a svaki je model do te mjere razrađen i kompleksan u svojoj slojevitosti, neočekivanim instalacijama i dodacima da površan pogled nije dovoljan da bi se posve dekonstruirao. 

 

Tina Lončar

photos: pr

 

Objavljeno: 10.05.2014. u 18:31
vrh stranice
p p