FHR MAN

Znamo tko se krije iza najljepših minimalističkih tetovaža u Zagrebu!

Otkrijte 'priču' iza tetovaža koje će osvojiti baš sve!
Možemo se složiti kako su tetovaže prava mala umjetnička djela koja zahtijevaju veliku preciznost, smirenost i talent, a sve to ima Ivan Leš, jedan od vlasnika zagrebačkog Tattoo rroom studija. Osim posebnim i drugačijim uređenjem interijera koji akcentira opuštenu atmosferu kao stvorenu za tetoviranje, Ivan Leš njeguje i vrlo zanimljiv stil kojim se koristi u svom radu. Jasne i minimalističke linije, mikro sjenčanje i pažnja umjerena na najsitnije detalje, samo su neki od elemenata s kojima možemo opisati tetovaže Tattoo rrooma. Kako bi sve pobliže saznali, u nastavku smo porazgovarali s Ivanom koji nam je otkrio što ga inspirira i kako se opušta prije tetoviranja, ali i koji su važni tehnički aspekti njegove profesije.

Po struci si krajobrazni arhitekt, ali svoj životni put pronašao si u tetoviranju. Reci nam kada je započela tvoja ljubav prema ovakvoj vrsti možemo reći, umjetnosti, i koliko dugo si se educirao na tom području?

Ljubav prema tetoviranju započela je otprilike u srednjoj školi. Tad samo u smislu da bi se jednom htio tetovirati, ali nikako nisam mogao pretpostaviti da ću jednog dana zaista i sam tetovirati. Negdje na faksu ekipa me počela nagovarati da se okušam u tetoviranju jer smo svi bili željni tetoviranja, a vrlo plitkog studentskog džepa. Tako je sve i krenulo.


Zajedno s djevojkom, vlasnik si tattoo studija Tattoo Rroom koji na prvi pogled osvaja vrlo zanimljivom estetikom uređenja. Što je presudilo da se odvažite na pokretanje vlastitog studija, ali i tko se krije iza divnog interijera?

Spletom okolnosti dobio sam priliku da sudjelujem na tattoo konvencijama u Kanadi gdje mi se Matea, moja zaručnica, pridružila kao pratnja, ali je na kraju ipak radila (slagala mi raspored, dogovarala i naplaćivala termine). To nam je pokazalo da smo odličan tim odnosno da upotpunjujemo jedno drugog objedinjujući sve potrebne aspekte za cjelokupno funkcioniranje jednog tattoo studija. Matea je također zaslužna i za uređenje interijera.


Slobodna sam zaključiti da si veliki esteta, što je vidljivo u tvojim tetovažama, odnosno načinu na koji ih radiš. Kako se stručno zove taj stil i budući da je riječ o vrlo tankim linijama, koliko su zahtjevne za izvođenje?

Naziv stila je dotwork, ali u zadnje vrijeme težim i mikro realizmu. Tetovaže takvog tipa su mi na samom početku bile vrlo stresne za izvođenje, no nakon nekog vremena konstantnog rada postale su mi zapravo nešto normalno i opuštajuće.

Postoji li mogućnost da u svom radu objediniš i neke druge stilove?

Razmišljao sam raditi više stilova, ali sam se ipak odlučio specijalizirati samo u ovom zbog postizanja određene kvalitete i prepoznatljivosti.

Budući da tvoj posao zahtjeva dobru komunikaciju s ljudima i slušanje njihovih želja, na koji način pristupaš ako netko postavi nerealna očekivanja ili recimo nije zadovoljan finalnim izgledom tetovaže. Je li ti se nešto slično ikad dogodilo?

Ako klijent nije upućen u cijeli proces, rado mu objasnimo i sugeriramo najbolju moguću varijantu dizajna, ali moram priznati kako se do sada još nije dogodilo da je netko na kraju nezadovoljan izgledom tetovaže. Kod nas je slučaj takav da šaljemo dizajn na mail klijentu nekoliko dana prije termina na potvrdu ili doradu što uglavnom nije opcija u drugim studijima.

Gledano s tehničke strane, koliko ti je vremena potrebno kako bi napravio skicu te u konačnici istu aplicirao na kožu klijenta/ice?

Sama skica ovisi o zahtjevnosti upita, veličini, detaljima itd., a aplicirati dizajn na kožu klijenta je olakšano postojanjem termalnog printera koji ispisuje dizajn na stencil papir (nešto kao indigo papir) koji se samo nalijepi na kožu i služi kao preview tetovaže.


Postoji li neka tetovaža, odnosno motiv koji bi odbio raditi?

Bilo kakvi simboli mržnje ili vrijeđanja ne dolaze u obzir.

Nije rijetkost da se određena tetovaža želi prekriti novom. Vjerujem da se možemo složiti kako je to poprilično zahtjevan proces, pa me zanima baviš li se (ili si se bavio) i takvim 'problemima'?

Bavim se prekrivanjem tetovaža, ali sam pritom vrlo izbirljiv. Inače koristim samo crnu tintu, a cover upovi se lakše izvode s bojama. Puno ovisi i o tome koliko je klijent otvoren za različite opcije i o stanju postojeće tetovaže.


Za izvođenje tetovaže potrebna je velika smirenost i preciznost, imaš li možda neke rituale koji te opuštaju i zapravo distanciraju od svega osim same tetovaže prilikom rada?

Trudim se spavati 8 sati svaki dan, a i glazba mi puno pomaže za koncentraciju i smirenje. U studiju je zato uvijek neka chill i ambijentalna glazba.

Vidiš li se u budućnosti i dalje u svijetu tetoviranja ili imaš još neke skrivene talente i ambicije?

Planiram se baviti tetoviranjem koliko god će to fizički biti moguće, a želja mi je i baviti se ronjenjem i nastaviti putovati čim se svijet vrati u normalu.

Foto: Privatni album
Objavljeno: 29.07.2020. u 09:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p