VJEŽBANJE

Zašto biste trebali slušati glazbu tijekom vježbanja

Glazba kao najbolji stimulans

Ako ste izišli van trčati sa zadanim kilometrima koje želite preći, što je to što vas drži u mogućnosti izdržati još dodatnih 50 sekundi? Glazba? Da! Ako ste manje od minute do ostvarenja cilja, to dodatno vrijeme čini razliku između zadovoljstva koje osjećate kada postignete svoj cilj i razočaranja kada ste na korak do ostvarenja cilja. Kako biste izbjegli ovo drugo i osjećali se zadovoljno, upravo je glazba ta koja će vam pomoći da uspijete u tome.

Istraživački tim u Texas Tech University Health Sciences Centru napravio je studiju za mjerenje utjecaja slušanja žive glazbe na učinak vježbanja. Liječnici rutinski koriste ove testove kako bi procijenili zdravlje srca. Za ovu studiju, podijelili su 127 sudionika u dvije grupe, kako bi provjerili učinak glazbe na pokretanje i funkcionalnost tijela. Jedna grupa je slušala glasnu, ubrzanu glazbu, dok je druga skupina imala slušalice ali nije slušala nikakvu glazbu.

„Rezultati su pokazali da glazba ima sinergijski učinak u smislu da želite vježbati i držati se svakodnevne rutine vježbanja. Ako vam liječnici preporučuju vježbanje, vrlo vjerojatno će vam preporučiti i slušanje glazbe istovremeno“, poručili su iz istraživačkog tima.

Glazba je oduvijek bila veliki motivator i najbolji stimulans, zbog čega veliki broj ljudi u teretani nosi slušalice. Radili vi istezanje, trčanje ili dizali utege, postoji dobra stvar za svaku aktivnost.

Foto: Unsplash, Pexels
Objavljeno: 27.10.2018. u 10:32
Tagovi: glazba, fitness

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p