PREHRANA

4 emocionalna okidača zbog kojih želite slatko

Pobijedite nezasitnu želju za slatkišima i sačuvajte liniju
sweets
 
Jeste li se ikada zapitali zašto toliko želite slatko? Baš sada? Odmah? Na licu mjesta? Poriv da pojedete nešto slatko mogao bi imati emotivnu pozadinu, upozoravaju stručnjaci, a upravo bi nas to moglo koštati dobre linije. Četiri nas emocionalna okidača mogu navesti da pojedemo previše slatkog čak i kad smo posve siti i ne - to nema nikakve veze s činjenicom da nam se približava Božić, vrijeme kada se volimo 'raspištoljiti' i degustirati sve slastice koje ugledamo na blagdanskom stolu. Ako sumnjate da žudnja za slatkim ima emocionalnu komponentu, morat ćete doći do korijena problema, odnosno dokučiti što vas točno smeta u životu.
 
Stres
Ako svaki put kad ste pod stresom posežete za određenom slasticom, postoji vjerojatnost da ste se 'istrenirali' da stres pokušavate izliječiti hranom.
 
Sjećanja
Kad ste bili dijete, jesu li vam roditelji davali određenu slasticu svaki put kad ste bili bolesni, neraspoloženi ili ozlijeđeni? Ako je odgovor potvrdan, i u odrasloj biste dobi mogli žudjeti za istom hranom.
 
Nagrada

Emotivno prejedanje uglavnom ne povezujemo s pozitivnim osjećajima, no slavljeničko prejedanje i žudnja za određenom nagradom također može biti okidač nezdravih navika.
 
Osjećaj krivnje ili srama
Osjećate li se kao da niste uspjeli u dijeti? Ako da, ova negativna emocija može potaknuti želju za hranom koju si inače zabranjujete.
 
J.S.
Foto: Pinterest

Objavljeno: 13.12.2015. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p