PREHRANA

5 čudnih detoks trendova iz cijelog svijeta

Biste li ih probali?

detoksikacija

U užurbanom svakodnevnom životu, teško je održavati zdrav način života koji uključuje redovno vježbanje i zdravu prehranu pa ponekad prakticiramo detokse kako bi se na brzinu očistili od svih toksina i poništili štetu koju činimo našem organizmu svakoga dana. Donosimo vam pet čudnih detoks trendova diljem svijeta.

Japan - Ninja pas

Iako zvuči neobično, zaista za jedan detoks trik i jest tako. Radi se o crnom Ninja hot dogu koji je IKEA prodavala u svojim restoranima u Japanu. Pecivo i hrenovka u potpunosti su crni od aktivnog ugljena koji sadrže, a osim ugljena sadrže i jestivi bambus. Iz IKEA-e su tvrdili da njihov crni hot dog odlično čisti od toksina. Iako aktivni ugljen zaista odlično detoksicira, sumnjamo da vam je cilj detoksikacija dok jedete hot dog koji sadrži nekoliko stotina praznih kalorija, a malo ugljena sigurno ga neće učiniti zdravim. Držite se običnih hot dogova (naravno, povremeno), a detoks obavite nekim drugim, učinkovitijim proizvodima. 

detoksikacija ikea hot dog

Kina - čajevi

Da su čajevi odlični za detoksikaciju, znaju već gotovo svi, ali ne znate da ta činjenica znanstveno zapravo nikada nije dokazana. Naravno, nema nikakve štete da svaki dan pijete čaj, osim ako on ne sadrži sastojak senna koji je prirodni laksativ, a ne preporučuje ga se konzumirati svakodnevno jer uzrokuje gubitak tekućine i elektrolita. Mnogi Kinezi tvrde da je za njihovu vitku liniju zaslužan upravo čaj, ali zaista ne postoje nikakvi dokazi za to. Slobodno svaki dan i dalje konzumirajte ovaj napitak jer vam ne može naškoditi, ali ne očekujte od njega čuda. 

Indija - Čišćenje jezika 

Čišćenje jezika stara je ayurvedska metoda koja uključuje struganje jezika tvrdim predmetom namijenjenim baš za tu funkciju. U Indiji tvrde da ovaj postupak uklanja toksine, bakterije i čestice hrane s vašeg jezika. Jedno je istraživanje pokazalo da je ova metoda učinkovitija od pranja s četkicom za zube jer bolje smanjuje neugodan zadah u ustima, dok je druga studija pokazala da četkanje jezika više smanjuje bakterije u usnoj šupljini od četkanja zubi. Iako je ova detoks metoda na klimavim nogama, vrijedi je isprobati, barem zbog boljeg zadaha. 
 
detoksikacija

Francuska - Kura grožđem

Tehnički gledano, prvi zapisi o grožđu govore da se koristilo kao sredstvo za detoks, odnosno lijek. Kura je propisivala da se konzumiraju samo grožđe i voda i tih 20-ih godina prošlog stoljeća tvrdili su da liječi rak želuca. U Francuskoj je donedavno bila popularna detoks dijeta u kojoj se tri dana konzumiralo samo grožđe i tvrdili su da jamči detoksikaciju cijelog organizma. Nažalost, ne postoji znanstveni dokaz za to, ali mi ćemo, za svaki slučaj, svejedno piti vino svaki dan! 

Mediteran - cjelovite namirnice i svježe voće i povrće

 
Mediteranska dijeta jedna je od najpopularnijih na svijetu i ona tehnički nije dijeta nego način života, a ljudi iz tog podneblja preporučuju je kao detoks onima koji se inače ne hrane na takav način. Takva prehrana uključuje konzumaciju sezonskog voća i povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, ribe i maslinovog ulja. Ako ste navikli puno procesirane hrane, prebacivanje na mediteranski način prehrane vjerojatno će vam donijeti rezultate jer on daje vlakna, vitamine, proteine i druge potrebne elemente potrebnih za prirodnu detoksikaciju. Nama se najviše sviđa ovaj detoks u kombinaciji s onim francuskim, fine salate s maslinovim uljem, malo voća i puno vina!

T.K.
Foto: Pexels, Pinterest i PR
Objavljeno: 18.07.2016. u 16:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p