PREHRANA

7 savjeta kako možete jesti zdravo i jeftino

Ponekad želje samo treba uskladiti s mogućnostima
Hrana
Na sve strane samo slušamo o zdravoj prehrani i odlascima na fitness. Mnogi su već umorni od svih informacija koje dolaze do njih. Čak i do te mjere da uopće ne vjeruju da zaista mogu jesti zdravo, a povoljno.
 
Ne znači da, ako želite uštedjeti novac, morate odustati od zdravog načina života. Trebate samo strateški razmišljati. Dokazano je da je moguće jesti zdravo bez da bankrotirate. Evo nekoliko savjeta koje biste trebali implementirati u svoju svakodnevicu. Uz njih, obroci će vam biti jednostavniji, jeftiniji i zdraviji. 
 
Pripremajte obroke

Pripremanje jela jedan je od najboljih načina da uštedite novac na zdravoj hrani. Kada preskočite odlaske u restorane ili kupnju skupe hrane vidjet ćete da vam se stanje u novčaniku poprilično popravilo. Na mjesečnoj bazi bit će to zavidna svota koju ćete moći potrošiti na nešto drugo. 

Budite jednostavni

Što budete imali jednostavnije recepte, to je vjerojatnije da ćete nastaviti s ovom praksom i načinom štednje novca. I vjerovali ili ne, vaša najdraža hrana koju naručujete u restoranima, također se ne priprema dugo. Petominutni pudinzi ili salate, komad avokada na toastu ili brza i lagana juha, sve su to jednostavne, zdrave opcije koje možete napraviti sami čak i ako imate nula prakse i još manje kulinarskog umijeća. Jednom kada se uvježbate s jednostavnim jelima, moći ćete eksperimentirati sa složenijim receptima, miješati namirnice. I uz sve to, i dalje nastaviti štedjeti.

Hrana
 
Kupujte smrznuto

Smrznuti organski plodovi i povrće, izvrsni su za smoothieje, juhe i variva. Brže ćete ih pripremiti jer ih ne morate dodatno čistiti pa će vam automatski ostati više slobodnog vremena, a jest ćete zdravi obrok. Možete kupiti i smrznutu ribu (filei oslića, gamberi) i pripremiti ju na razne načine. 

Pronađite jeftine super namirnice

Nisu sve namirnice super namirnice, a vrlo često one koje nazivaju super namirnicama i ne budu takve. Naime, prodaju se kao takve i takva im je cijena, ali one realno ne vrijede toliko. Primjerice, bademi, leća, kelj, jaja, tuna i zeleni čaj su super zdrave i super povoljne namirnice koje možete pronaći u bilo kojoj trgovini. S druge strane, matcha prah, chia sjemenke i slično, malo su skuplje namirnice i ne možete ih kupiti baš svugdje. Kupujte super namirnice kada imate u kućnom proračunu više novca, a kada nemate, odaberite namirnice koje su sasvim zdrave, a cjenovno su vam prihvatljivije. 

Idite u prave trgovine

Pokušajte kupiti ekološke proizvode na manjim lokalnim tržištima koja su jeftinija od velikih lanaca trgovina. Čak i malene kvartovske trgovine ponekad imaju vrlo visoke cijene pojedinih proizvoda. Napravite si kalkulaciju i plan kupnje. Nemojte kupovati prvo što vam dođe pod ruku. 

hrana
Pazite i na gotovu (zapakiranu) hranu

Ne kažemo da morate napraviti sve kod kuće, ali salate i ručkovi koje kupite u trgovinama mnogo su skuplji od onoga što bi vas taj isti ručak koštao da ste ga napravili u vlastitoj kuhinji. 
 
Potražite kupone

I dok ste se možda nekada davno smijali svojim roditeljima što skupljaju kupone na kojima su naznačeni popusti, danas, upravo to i vi radite. Jedina je razlika između vas i vaše majke to što vi imate aplikaciju jer gotovo da i ne postoje klasični papirnati kuponi. Ali da, dobro nam dođe kada uštedimo između 10 i 20 kuna po kupnji, zar ne? Savjet više: nemojte se zanositi previše, čak i ako imate kupone za određene proizvode. Ne znači da, samo zato što je nešto na sniženju, vi morate proizvod kupiti. Razmislite, treba li vam on zaista?! Vrlo je jednostavno pasti u "zamku" i doći kući s četiri vrećice više od onoga što ste zaista planirali kupiti.
 
Foto: Unsplash
Objavljeno: 12.01.2018. u 00:00

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p