PREHRANA

7 stvari koje se dogode vašem tijelu kada izbacite šećer

Neočekivane posljedice 
ovisnost o šećeru
J
este li se ikada zapitali jeste li ovisni o šećeru? Kada ste bili djeca upozoravali su vas na različite vrste ovisnosti, ali sigurni smo kako se šećer nije spomenuo niti jednom, a dokazano je kako ova slatka namirnica može izazvati ovisnost jednaku kao i droge i opijati. Pogledajte sedam neočekivanih stvari koje će se dogoditi vašem tijelu ako iz prehrane izbacite rafinirani šećer.

Ovisnost o šećeru ima bezbroj negativnih kratkoročnih i dugoročnih posljedica, od toga da vam samo još više raste apetit za slatkim do ozbiljnih bolesti poput dijabetesa i visokog tlaka. Iako vam možda ovaj uvod izgleda ozbiljno, ako još niste osjetili neke ozbiljne tegobe uzrokovane ovisnošću o šećeru, još uvijek je se možete riješiti. Doznajte što će vam se dogoditi u idućim minutama, satima, tjednima, mjesecima i godinama ako rafinirani šećer potpuno izbacite iz prehrane.

ovisnost o šećeru

20 minuta poslije

Samo 20 minuta poslije posljednje konzumacije šećera vaš organizam će u sebi još imati veliku količinu ove slatke namirnice pa vas neće tražiti još i imat ćete osjećaj zadovoljstva i nećete žudjeti za slatkim. Vidite, već ste na dobrom putu jer prvi korak zaista nije težak!

Sat vremena poslije

Sat vremena poslije zadnjeg unosa šećera još ste u pozitivnoj fazi jer slatko još kola vašim žilama. Još osjećate veliku količinu energije i produktivni ste te još niste u fazi da poželite posegnuti za još malo čokolade ili kolača.  

ovisnost o šećeru

Dan poslije

Što više šećera unosite, vaš organizam vam sve manje šalje signale koji govore da želi hranu bogatu zdravim masnoćama, vlaknima i proteinima. Sada kad ste cijeli dan proveli bez rafiniranih šećera, vaš organizam žudjet će za zdravim namirnicama i sigurno ćete ih već taj prvi dan unijeti u količini koju do sada niste ni sanjali. S obzirom na to da će vam organizam tražiti nutritivno bogate namirnice, vaš šećer u krvi će se stabilizirati i nećete uopće osjećati žudnju za slatkim. Iako mislite da je upravo suprotno, mi vam jamčimo da nije. Ako jedete slatko, vaš organizam samo će za tim još više žudjeti, pa prema tome, čim ga izbacite iz prehrane, počet ćete jesti zdravije. Zapravo je vrlo jednostavno.

Tri dana poslije

Ovdje stvari postaju malo kompliciranije jer ovisnost o šećeru je ipak ovisnost. Treći dan se iz vašeg organizma polako gube svi šećeri koje ste unijeli i tu može doći do nekoliko simptoma poput žudnje za slatkim, osjećaja nezadovoljstva pa čak i depresije. Ovi neugodni simptomi nestaju nakon što prođe tjedan dana od kada ste zadnji puta konzumirali šećer, ali sve ovisi o tome koliko ste duboko zaglibili i koliku ste količinu namirnica s rafiniranim šećerom prije unosili. 

Tjedan dana poslije

Nakon tjedana dana vašem organizmu mogu se dogoditi dvije stvari. Ako ste se nezdravo hranili s namirnicama poput sokova i slatkiša, vaše tijelo će još uvijek biti u detoks modeu, ali ako ste jeli zdravije, a slastice su vam bile samo mala ovisnost, u ovom trenutku ćete se početi osjećati odlično. Imat ćete više energije i bolje ćete biti raspoloženi. 

ovisnost o šećeru

Mjesec dana poslije

Ako ste već mjesec dana bez šećera najprije vas moramo pohvaliti na ustrajnosti! U ovoj fazi osjećat ćete se kao da nikada niste niti bili ovisni. Svaka želja za slatkim će nestati, a žudjet ćete za vama možda potpuno neočekivanim stvarima - proteinima i zelenim lisnatim povrćem.

Godinu dana poslije

Nakon što godinu dana niste jeli rafinirani šećer, vaš organizam je sigurno na svom vrhuncu. Sigurno ste izgubili nekoliko kilograma jer vaše tijelo više nema šećera koji bi skladištio masti pa se one tope. U ovom trenutku u potpunosti ste izliječeni od ovisnosti o šećeru i možete si povremeno priuštiti neki desert. Nutricionisti navode kako je cilj jesti zdravo 80 posto vremena, znači imate onih 20 posto za male slatke radosti, a ovisnost o šećeru je prošlost.

T.K.
Foto: Pexels i Unsplash
Objavljeno: 16.01.2017. u 13:45

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p