PREHRANA

Dvoboj pomfrita: krumpir vs. batat

Koji odabrati?
pomfrit
P
omfrit općenito slovi kao nezdrava hrana, ali ovisi kako ga se priprema i od kojih namirnica. Postoje zdrave, a fine opcije za kojima uvijek možete posegnuti, a mi vam donosimo dvoboj pomfrita od krumpira i batata pa sami prosudite koji ćete odabrati.

Krumpir

Krumpir ima lošu reputaciju, ali on je zapravo pun hranjivih tvari poput vlakana i kalija, ali je problem kako ga pripremamo. Jedan srednji krumpir ako pripremite uz malo maslinova ulja i začina ima samo oko 170 kalorija. Fast food krumpirići su problem jer pripremljeni u ulju mogu dobiti ogroman broj kalorija. Jedan srednji krumpir pripremljen u dubokom ulju ima 400 kalorija i 17 grama masnoće. Zaključak je da krumpir sam po sebi uopće nije kaloričan i nezdrav, samo je važan način pripreme.

pomfrit

Batat

Batat je posljednjih godina veliki hit u zdravoj prehrani. Jedan srednji batat sadrži 183 kalorije i bogat je antioksidansima, vitaminom A, vlaknima i kalijem. Srednji batat pečen u dubokom ulju sadrži oko 400 kalorija i 20 grama masnoće što je po broju kalorija jednako običnom krumpiru. Možemo zaključiti kako u broju kalorija zaista nema razlike između običnog krumpira i batata, ako ih pripremite na ispravan način. 

pomfrit
T.K.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 14.09.2016. u 15:57

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p