PREHRANA

Griješite li tijekom doručka, usporavate svoj metabolizam

Ovu pogrešku svi radimo

coco rocha 
Štogod ujutro jedemo, gotovo uvijek ponavljamo jednu specifičnu pogrešku: naš obrok sastavljen je pretežito ili čak isključivo od ugljikohidrata.

Nemojte nas pogrešno shvatiti, ugljikohidrati su dobri, pogotovo ako su kvalitetni i dolaze iz cjelovitih namirnica, no bitna je količina ovog makronutrijenta kojeg svakog jutra obilno jedemo. Odmalena smo naučeni da su ugljikohidrati sjajan izvor energije, i da se ujutro svakako trebaju naći na našem tanjuru, što je posve točno. No, ako raspored makronutrijenata na našem tanjuru nije dobar, riskiramo da nepotrebno usporimo svoj metabolizam i do ručka pregladnimo.

Bez obzira koji obrok konzumiramo, pa čak i ako je to doručak, na našem tanjuru treba se naći pola udjela voća i povrća, četvrtina žitarica i četvrtina proteina, poručila je Krista Yoder Latortue, magistrica iz područja javnog zdravstva. Protein je ovdje ključan faktor, a nerijetko ga izostavljamo iz doručka.
  
food
“Koliko se osjećate gladni nije rezultat toga koliko jedete, već i toga što jedete. Bez proteina u jutarnjem obroku do ručka ćete pregladniti što znatno povećava vašu šansu da odlučite pojesti nešto loše. Osim toga, ako pola dana preskačete obroke s proteinom, teško ćete ih moći nadoknaditi tijekom dana. Većina žena treba između 80 i 100 grama proteina dnevno, no ta brojka može varirati ako se više krećete”, upozorila je.

Znači li to da tako rano svoj organizam trebate opteretiti mesom, inače odličnim izvorom proteina, koje mnogima od nas neće dobro sjesti na želudac? Apsolutno ne: malo svježeg sira, kuhano jaje, jogurt, tofu, humus, pa čak i orašasti plodovi i mahunarke, zadovoljit će vašu jutarnju proteinsku potrebu.

J.S.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 16.06.2015. u 12:29

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p