PREHRANA

Hrana bez glutena? Razmislite još jednom!

Treba li nam uistinu gluten-free prehrana?
food
 
Vjerujemo da ste dosad već bezbroj puta vidjeli oznaku gluten-free, a ista je postala popularna čak i na kozmetičkim dodacima poput losiona za tijelo i šampona. No, znate li što je to zapravo gluten i zašto ga se tako panično bojimo?
 
Gluten je proteinska komponenta prisutna u pšenici, raži i ječmu – žitaricama koje su u većoj ili manjoj mjeri prisutne u svakodnevnoj prehrani. Ondje se on koristi kao lijepak, emulgator, stabilizator te je izvrstan nositelj aroma i začina. No, u zadnje je vrijeme gluten demoniziran od strane brojnih proizvođača hrane. Umjesto da se na tržištu nudi kao opcija onima alergičnima na gluten, odnosno oboljelima od celijakije, on je u zadnje vrijeme postao sredstvo marketinške propagande. Ima li mjesta panici zbog glutena?
 
Prema studiji provedenoj u Italiji na 392 pacijenta i objavljenoj u časopisu Digestion, pronađeni su rezultati koji sugeriraju da je svega 1% populacije uistinu obolijelo od celijakije, dok maksimalno 6% ima osjetljivost na gluten. Dakle, nevjerojatnih 93% populacije savršeno normalno tolerira i probavlja gluten pa je gluten-free proizvodnja, koja u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti, pitanje koje vrijedi raspraviti. Zašto? Prema istoj studiji, prehrana bez glutena kaloričnija je, bogatija mašću, solju i šećerima - sve kako bi se hrani bez glutena popravio okus i tekstura. Ima li smisla tako se hraniti, ako uistinu nemate problem s preosjetljivošću na gluten ili alergiju na gluten - prosudite sami.
 
J.S.
Foto: Pinterest

Objavljeno: 20.12.2015. u 11:49

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p