PREHRANA

Hrana od koje ćete lakše zaspati

Preskočite brojanja ovčica

Popili ste nebrojene šalice čaja od kamilice, išli na yogu, meditirali i čak ste legli ranije u krevet, ali nikako ne uspijevate zaspati. Prehrambene navike uvelike mogu utjecati na vaš ritam spavanja, a postoje i određene namirnice koje će vam pomoći da lakše zaspite.

U današnje vrijeme užurban način života prepun je različitih podražaja koji uzrokuju da nam mozak nikada ne spava i ako tome dodamo još nekoliko šalica kave dnevno, neprospavana noć nam je zagarantirana. Ne morate više brojati ovce, posegnite za ovim namirnicama i zaspat ćete dok ste rekli keks.
 
 
Bademi - Bogati su kalijem i vitaminom B koji pomažu opustiti naš živčani sustav. Bademe ponesite na posao kao super zdravi snack. Za večeru ih jedite tako da kupite ili napravite bademov maslac i namažete ga na tost i gore narežete kriške banane.
 
Banane - Poput badema i banane su prepune vitamina i kalija što ih čini jednim od top namirnica protiv nesanice jer osim što su zdrave, fine su i slatke.
 
 
Višnje i trešnje - One pomažu tijelu da luči melatonin, hormon sna koji regulira cikluse spavanja i budnog stanja. Jedite ih u neograničenim količinama kada dođe njihova sezona.
 
Slanutak - Bogat je vitaminom B6 koji je potreban za lučenje melatonina. Mahunarke su inače poznate kao namirnice koje su odlične za kvalitetan san. Grickajte slanutak tijekom dana i navečer ćete samo leći i zaspati. 
  
 
Kelj - Nedostatak magnezija je jedan od glavnih uzroka nesanice, a lisnato zeleno povrće poput kelja bogato je tim važnim mineralom. Ako ne volite kelj kao varivo, napravite čips od kelja ili ga ubacite u smoothie. 
 
Zobena kaša - Osim što je iznimno zdrava za doručak, ali i svako doba dana, zob pomaže tijelu oslobađati melatonin pa je grickajte što više možete. 
 
Orasi - Odličan su izvor triptofana, amino kiseline koja pomaže da lakše zaspete. U mozgu se triptofan pretvara u serotonin koji potiče spavanje. Grickajte orahe nakon večere za najbolji učinak i brzo zaspivanje. 
  
T.F.
Objavljeno: 21.04.2016. u 13:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p