PREHRANA

Kako odabrati zdravu proteinsku pločicu?

Na što obratiti pažnju?
proteinske pločice
K
ada smo gladni i ne znamo što bismo prvo zgrabili u dućanu, ako tražimo zdravu verzija snacka, nekako se najčešće uhvatimo za proteinsku ili muesli pločicu. Nažalost, iako mislimo da je to zdrav izbor, ako kupimo prvu koju vidimo, velika šansa je da ćemo pogriješiti. Doznajte kako odabrati zdravu verziju ovog omiljenog međuobroka.

Muesli ili proteinske pločice razlikuju se svojom namjenom, okusom, ali najviše sastojcima. A koje su zaista dobre za vas? Ako ne pogledate sastojke svejedno vam je uzeli proteinsku pločicu ili bilo koju drugu običnu čokoladicu i apsolutno je najvažnije pročitati etiketu. Što je popis sastojaka kraći to je pločica kvalitetnija. Najzdravije pločice imaju najviše cjelovitih namirnica koje su minimalno ili nisu uopće obrađene poput sušenog voća, zobi, pšenice i orašastih plodova i one se moraju nalaziti na prva tri mjesta na popisu. 

Najveća opasnost koja vreba iz ovakvih proizvoda je skriveni šećer kojeg zna biti u ogromnim količinama i ako vidite da neka pločica ima 25 grama šećera na 100 grama proizvoda, zaobiđite je u širokom luku. Naravno nije sve crno-bijelo pa ako proizvod sadrži puno šećera, a na etiketi piše da oni nisu dodani, to onda samo znači da on dolazi iz voća i da je ta pločica dobrog sastava. Deset do 15 grama šećera po pločici koja ima šećer iz voća je prihvatljivo. Međutim, ako šećeri potječu od glukoze, sirupa i sličnog, birajte one koje imaju manje od 10 g šećera.

proteinske pločice
Također treba obratiti pažnju na sastav da se u pločici ne bi nalazila prava čokolada nego isključivo kakao koji je puno zdravija opcija. Kada gledate kalorijsku vrijednost, kakao i voće mogli bi dodati proizvodu nešto više kalorija, ali ako su sastojci dobri, kalorije zanemarite. Birajte pločice koje osiguravaju minimalno pet grama proteina po pakiranju kako bi vas ovaj hrskavi međuobrok dovoljno zasitio. Osjećaju sitosti pridonose i vlakna stoga odaberite pločice koje pružaju minimalno tri grama vlakna. Idealno bi bilo da na pločici piše da su sastojci organski te da ne potječu iz GMO uzgoja. Idući puta kad posežete za zdravim snackom svakako pročitajte sastav!

proteinske pločice
T.K.
Foto: gajbica.si i Pinterest 
Objavljeno: 23.05.2017. u 15:51

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p