
Salata je ultimativan obrok za sve one koji paze na liniju, ali kada se temperature na termometru počnu spuštati, prirodno je da nam hladni sastojci ne sjedaju baš najbolje. Donosimo vam recepte koji će vam biti vrlo korisni kako bi i u zimskim mjesecima mogli uživati u ukusnim salatama.
Ove hladne sezone iskoristite obilje korjenastog i tvrdog zelenog povrća koje može biti jako prilagodljivo okusima te odaberite nešto od namirnica poput kelja, blitve, tikvi i različitih žitarica. Pogledajte tri recepta za ukusne salate koje vam ove zime mogu biti odlična podloga za stjecanje zdravih navika i čiji sastojci vas neće ohladiti iznutra.
Salata od cvjetače
Sastojci za četiri osobe:
1 žličica korice limete
1/4 šalice soka limete
1 žličica senfa
1 žličica meda
1/4 šalice maslinova ulja
prstohvat soli i papra
300 g cvjetače tanko narezane
2 šalice tanko rezane zelene salate
2 šalice endivija salate
50 g naribanog parmezana
Pripreme:
Pomiješajte koricu i sok limete te senf i med u velikoj zdjeli te postupno dodajte ulje i na kraju sol i papar. Dodajte cvjetaču, obje vrste salate i pola količine parmezana. Servirajte salatu i pospite ostatkom parmezana.
Salata od pržene heljde
Sastojci za 2-4 porcije:
Heljda:
1/4 šalice maslaca
2 šalice heljde
Salata:
1 šalica sjeckanog lišća peršina
1 šalica sušenih šampinjona
2 batata
sok jednog limuna
Priprema:
Otopite maslac na tavi te mu dodajte heljdu i tostirajte je dok ne posmeđi. Na 200 stupnjeva u pećnici ispržite oguljene batate te kada se ohlade uklonite mu kožu i vilicom ga pretvorite u kašu. Pomiješajte sve sastojke te začinite sokom od limuna te soli i paprom.
Zimska salata sa žitaricama
Sastojci za 1 porciju:
1/4 male butternut tikve, narezane na kockice
maslinovo ulje
soli i papar
2 šalice narezanog kelja
1/2 šalice kuhane mješavine kvinoje, leće i prosa
1/4 šalice jabuka, narezane na kockice
1/3 šalice pržene piletine narezane na kockice
1 žlica limun tahini umaka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite tikvu koju ste prije posolili i popaprili oko pola sata. Kada se tikva malo ohladi, pomiješajte sve preostale sastojke u velikoj zdjeli i začinite salatu s limun tahini umakom.
Limun tahini umak
Sastojci za 2 osobe:
350 g hummusa
80 grama tahinija
sok od 2 limuna
90 ml hladne vode
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice suncokretovog ulja
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/2 žličice soli
1/2 žličice papra
Pripreme:
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok se ne povežu. Ako je umak pregust dodajte još malo vode. Ovaj umak za salatu možete čuvati u hladnjaku do 7 dana.
T.K.
Recepti: vogue.com
Foto: Unsplash, Pexels i Pinterest
Objavljeno: 03.01.2017. u 15:41