PREHRANA

Koje namirnice jesti za vrijeme velikih vrućina?

Treba pažljivo birati hranu
Food
P
osljednjih dana bili smo svjedoci izuzetno visokih temperatura. Meteorolozi čak kažu da je riječ o najtoplijoj godini, unazad nekoliko desetaka godina. Ni stariji ne pamte ovako visoke Celzijevce. Po danu bježimo u hladovinu i spas tražimo u klimatiziranim prostorima, a noći su bile toliko vruće i teške da su se mnogi žalili na nesanicu. 

Svima nam je, za vrijeme ovih ljetnih vrućina, zajednička misao, kako se rashladiti?! Mnogi nemaju priliku otputovati na more. Mnogi su već bili i vratili se i sada si misle da su znali što ih čeka u kolovozu sigurno bi dva puta razmislili i odabrali termin godišnjeg odmora - SADA. No, poslije ljetovanja nema kajanja. Treba potražiti najbolje rješenje i što bezbolnije čekati nekih hladnijih 20 Celzijevih stupnjeva. Na svu sreću postoje recepti za spas od ljetnih vrućina. Jedan u nizu je izbor namirnica koje možete konzumirati i kojima puniti hladnjake. Za vrijeme visokih temperatura izuzetno je važno pravilno hidratizirati organizam, a izvrsne „pumpe“  koje dovode vodu u naš organizam su voće i povrće. Trebali biste izbjegavati tešku, masnu i slanu hranu, ali i kofein. Namirnice koje su pri samom vrhu popisa najboljih namirnica za ove vrućine, na svu sreću sve su one, kojima je upravo sada sezona sazrijevanja tako da nećete imati problem s nabavkom.

Lubenica

Kraljica lubenica! Ne moramo posebno naglašavati koliko je vole i veliki i mali. Nema tko ju ne voli. Ukusne su i zdrave. Čiste organizam, bogate su vitaminima i vodom. Izvrsne su za imunološki sustav i poboljšavaju krvnu sliku. Možete ju kombinirati i s drugim voćem (ananasom, breskvom). Osim što će vas takav desert osvježiti, opskrbit će vas i potrebnim vitaminima i mineralima. 

Food


Rajčica


Rajčica je visoko vrijedna namirnica i nezaobilazni je sastojak ljetnih salata. Obožavano je povrće. Izvrsna je kao osvježenje, kao detoksikator, a zbog svog nutritivnog sastava dragi je gost u mnogim jelima. Sama koža rajčice bogata je spojem koji djeluje kao prirodna zaštita od sunca. A to znači da ukoliko budete jeli mnogo rajčice, vaša će koža duže ostati mlada.

Krastavac

Ubraja se u namirnice koje imaju sposobnost hlađenja zbog velike količine vode koju sadrži. Kod njega je izvrsno što mu je kalorijska vrijednost jako niska pa se zato nerijetko nađe na jelovniku mnogih chefova koji od njega pripremaju juhe, salate. Krastavac izvrsno paše u kombinaciji s tikvicama, patlidžanom i rajčicom. 

Grejp

Iako ovo tropsko voće ne vole baš svi zbog njegovog intenzivnog gorkastog okusa, on je baš zbog te svoje posebnosti i gorko-kiselog okusa odnosno zbog visokog sadržaja bioaktivnih supstanci, odličan punjač baterija našeg organizma. Kako biste ubrzali proces rashlađivanja organizma dobro bi bilo konzumirati iscijeđeni sok koji će vam pomoći u regulaciji znojenja, a grejp je izvrsna namirnica i za smanjivanje prekomjerne tjelesne mase.

Food

Heljda

Iako mnogi misle da je riječ o žitarici, varaju se. Heljda je povrće, a ponekad se ubraja i u voće. Sve je popularnija namirnica i kod nas. Ne sadrži gluten. Bogata je dijetalnim vlaknima, smanjuje krvni tlak i kolesterol, smanjuje razinu šećera u krvi. Sadrži osam esencijalnih aminokiselina i bogata je mineralima. Upravo zato i jest odlična namirnica tijekom vrućina jer je lako probavljiv obrok. Lako se priprema, ukusna je, nutritivno bogata i lagana. Potrebno ju je skuhati i ohladiti. Služi se ili umjesto riže ili kao kaša. Možete joj dodati tunu, kukuruz, svježu rajčicu i krastavac, začiniti s limunovim sokom i malo papra. 

Ma.D.
Foto: Instagram, Pexels
Objavljeno: 06.08.2017. u 09:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p