PREHRANA

Kojih 5 sastojaka treba sadržavati svaka salata?

Trikovi za super zdravu salatu
salata

Salate su odličan prilog glavnim jelima, ali ako pazite na težinu mogu vam biti i vrlo ukusno i hranjivo glavno jelo. Jedini problem sa salatama je što se vrlo lako može staviti krivi sastojak koji će preokrenuti salatu iz zdrave nezdravu.

Salate nude beskrajne mogućnosti i mogu biti različitih baza, preljeva i začina, ali baš zbog toga vrlo lako se može pogriješiti sa sastojcima. Izdvojili smo pet sastojaka koji će od vaše salate napraviti najzdraviji obrok bogat vitaminima i drugim vrijednim nutrijentima. 

1. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće je glavna baza svake dobre salate. Mogućnosti su bezbrojne pa nemojte ostati samo na običnoj zelenoj salati nego posegnite za keljom, špinatom ili radičem. Najbolje bi bilo da u jednoj salati kombinirate nekoliko vrsta zelenog povrća. Koje god da odaberete, nećete pogriješiti.
 
salata

2. Žitarice i sjemenke

Često puta vam se dogodilo da ste nakon salate brzo gladni? Ništa čudno ako vaša salata nije sadržavala žitarice. Dodavanjem samo šake žitarica ili sjemenki popravit ćete cijelu salatu i njenu nutritivnu vrijednost. Možete dodati kvinoju, proso, ječam i sve moguće kombinacije sjemenki koje volite.  

3. Protein

Svaka dobra salata sadrži i proteine koji vašem tijelu osiguravaju gorivo koje mu je potrebno kroz dan. U salatu se preporučuje ubaciti piletinu sa žara ili ribu, a ako niste mesojed posegnite za biljnim izvorima poput slanutka, tofua ili seitana.
 
salata

4. Sezonske namirnice

Sezonsko povrće najbolje je jer postoji veća šansa da nije tretirano pesticidima ili drugim kemikalijama. Jesen je odlična za sve vrste tikvi i cvjetaču, ljeto za rajčice i paprike, a proljeće za špinat i rotkvice. Za svoju salatu birajte povrće koje volite i pazite da je u sezoni!

5. Dressing

Maslinovo ulje i aceto balsamico ultimativni su dressing, ali ako želite promjenu postoji puno drugih mogućnosti koje nisu nezdrave poput umaka koji sadrže majonezu i ostale nezdrave sastojke. Svakako izbjegavajte kupovne dressinge jer oni sadrže puno pojačivača okusa i šećer. Uzmite light jogurt i od njega napravite svoj domaći dressing, a ako volite kiselije verzije, iscijedite limun. 
 
T.K.
Foto: Pexels
Objavljeno: 06.09.2016. u 16:19

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p