PREHRANA

Koliko kalorija imaju novogodišnja pića?

Tekuće kalorije mogu biti pogubne za liniju

novogodišnja pića
V
olite li za novogodišnju proslavu uživati u pjenušavom vinu ili toploj rakiji, trebali biste biti svjesni kako i napitci imaju puno kalorija koje najčešće dolaze iz alkohola i šećera. Doznajte koliko štete vašoj teško stečenoj liniji mogu napraviti pića koja se najčešće konzumiraju u najluđoj noći u godini. 

Od svih napitaka popularnih u, najčešće hladnoj, silvestarskoj noći, upravo šampanjac ima najmanje kalorija. Decilitar i pol pjenušavog vina sadrži samo oko 100 kalorija pa se pitamo je li možda baš zato i odabran kao najpopularniji novogodišnji napitak, kako bi nakon blagdanskih prejedanja malo uživali u nečemu što nije kalorijska bomba.

novogodišnja pića

Najviše kalorija u tipičnim blagdanskim pićima dolazi upravo iz alkohola, a zatim iz šećera. Kuhano vino često se za novogodišnju noć bira ako je slavite na otvorenom, kako bi vas zagrijalo iznutra. Ono se obično radi od crnog ili bijelog vina uz dodatak različitih začina poput cimeta, klinčića i šećera. Kalorijska vrijednost ovog toplog zimskog napitka iznosi oko 230 kalorija po jednoj šalici.

Grog je još jedan napitak idealan za hladne večeri, a on se sastoji od mješavine ruma, tople vode te soka limuna ili limete, začina i šećera, a jedna šalica sadrži oko 200 kalorija. Topli punč po popularnosti je uz bok kuhanom vinu, a najčešće sadrži malo voćnog soka, ruma, šećera i začina. Ima oko 250 kalorija u jednoj šalici i ta brojka je tako visoka upravo zbog dodatka ruma koji ima velik broj kalorija.

novogodišnja pića
Posljednjih godina kuhana rakija postala je pravi hit, a kako i ne bi kada najbolje grije. Nažalost rakija ima najvišu energetsku vrijednost od svih zimskih alkoholnih napitaka, a ona iznosi 65 kalorija za slabiju rakiju i 80 kalorija za jaču i to za količinu od samo 0,03 litre. Pa tako tri jače rakije imaju isto kalorija kao i šalica kuhanog vina s pet žličica šećera.

Kokteli su definitivno najgori neprijatelji vitke linije, ali nekako najlakše klize niz grlo u novogodišnjoj noći. Za serviranje od dva deci, Margarita može imati između 300 i 600 kalorija, ovisno o sastojcima, dok se Martini kreće od 400 do 500 kalorija. Votka, gin, rum i whiskey imaju podjednak broj kalorija koje se kreću od 250 do 290 dok liker od jaja ima ogromnih 391 kalorija za samo dva decilitra.

sangria

Piće koje je popularno posljednjih godina, a lako se priprema kod kuće je sangria koja sadrži oko 150 kalorija na jednu čašu što nakon svih gore nabrojanih kalorija, zvuči odlično. Iako smo vam ovdje pobrojali različita pića s vrtoglavo visokim brojem kalorija, ipak se posljednji dan u godini nemojte zamarati brojkama, važno je samo da s ničim ne pretjerate i vaša linija ostat će netaknuta.

T.K.
Foto: Pexels, Unsplash i Pinterest

Objavljeno: 30.12.2016. u 15:56

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p