PREHRANA

Koliko kalorija vreba iz adventske hrane i pića?

Bogata ponuda delicija na štandovima
advent
Z
nate li da smo prosječno svake godine nakon blagdana teži za otprilike pola kilograma? Tome nažalost doprinose i šetnje okićenim gradom. Ako se pitate kako, dovoljno je samo onjušiti mirise koji se šire sa štandova jer nas sa svih strana mame različite slatke i slane delicije i ukusni napici te im je zaista teško odoljeti. Vjerojatno niti ne slutite koliko kalorija sadrže vaše omiljene fritule ili hot dog.

Pića

Najviše kalorija u zimskim pićima dolazi iz alkohola, a zatim iz šećera. Kuhano vino obično se radi od crnog ili bijelog vina uz dodatak različitih začina poput cimeta, klinčića i šećera. Kalorijska vrijednost najpopularnijeg zimskog napitka iznosi oko 230 kalorija po jednoj šalici. Grog je još jedan zimski napitak, a on se sastoji od mješavine ruma, tople vode te soka limuna ili limete, začina i šećera, a jedna šalica sadrži oko 200 kalorijaPunč je jedan starinski popularni zimski napitak koji najčešće sadrži malo voćnog soka, ruma, šećera i začina. Ima oko 250 kalorija u jednoj šalici i ta brojka je tako visoka upravo zbog dodatka ruma koji ima velik broj kalorija. 

adventska hrana
Rakija definitivno ima najvišu energetsku vrijednost od svih zimskih alkoholnih napitaka, a ona iznosi 65 kalorija za slabiju rakiju i 80 kalorija za jaču i to za količinu od 0,03 litre. Ako napravimo usporedbu, tri jače rakije imaju isto kalorija kao i šalica kuhanog vina s pet žličica šećera. Vruća čokolada must have je napitak svake zime, ali je prava kalorijska bomba jer sadrži velike količine šećera pa jedna šalica vruće čokolade napravljena s punomasnim mlijeko sadrži čak 250 kalorija

adventska hrana

Slane delicije

Od slanih zimskih delicija najpopularnije su hrenovke i različite vrste kobasica u pecivima i dok samo meso nema puno kalorija, pecivo i umaci glavni su krivac za veliku kalorijsku vrijednost. Hot dog s običnom hrenovkom ima oko 280 kalorija, a s kobasicama oko 330. Dodamo li još i umake poput ketchupa ili majoneze samo ćemo dodatno povisiti broj kalorija. Ove godine na adventskim štandovima popularni su i burritosi koji su isto tako velike kalorijske bombe zbog različitih dodataka pa jedan s grahom, piletinom i sirom sadrži čak 550 kalorija. Porcija klasičnih prženih krumpirića koji se nude na svakom koraku sadrži 210 kalorija, a velika čak 540.

adventska hrana
Za kvalitetno grijanje iznutra nema boljeg od toplog gulaša, ali jedna porcija goveđeg gulaša sadrži oko 280 kalorija. Ako volite zagorske štrukle sa sirom koje se nude na adventskim štandovima, jednom porcijom unijet ćete čak oko 300 kalorija i veliku količinu ugljikohidrata. Ovog adventa na štandovima se nude i čvarci koji u samo 100 grama sadrže nevjerojatnih 550 kalorija i veliku količinu masnoća, a ako volite hladne nareske poput pršuta i sira, sa 100 grama narezaka unijet ćete oko 300 kalorija bez kruha.

Popularno zimsko jelo je i grah s kobasicama, a jedna porcija koja sadrži tjesteninu i kobasice ima oko 450 kalorija. Zimske slane delicije završit ćemo još jednim klasičnim zimskim jelom, sarmom i s vama podijeliti informaciju da jedna porcija sadrži oko 350 kalorija, a ako joj dodamo pire krumpir, unijeli smo još 300 kalorija.

adventska hrana


Slastice

Jedna od najpopularnijih slastica svakog adventa su i fritule čija porcija može sadržavati i više od 1000 kalorija, ovisno o tome koliko ulja su popile. Ako ih još dodatno zašećerimo ili prelijemo marmeladom ili čokoladom, dodat ćemo im još oko 100 kalorija. Palačinke možemo jesti cijele godine, ali kada nam se tople tope u ustima dok je temperatura na termometru ispod nule, nema nam ništa boljeg. Jedna palačinka s čokoladom ili marmeladom sadrži oko 200 kalorija dok vafli koji su ove godine postali jako popularni na adventskim štandovima, a imaju sličan sastav kao i palačinke sadrže otprilike isti broj kalorija.

adventska hrana
adventska hrana
Ušećereni orašasti plodovi posebno su nam dragi zbog svoje hrskavosti i slatkog okusa, ali samo deset ušećerenih badema ili lješnjaka sadrži čak oko 220 kalorija. Adventsku hranu završavamo s definitivno najpopularnijom slasticom, a to su germknedli koji u jednoj porciji sadrže 350 kalorija, a ako im dodamo neizostavni umak od vanilije, broj kalorija penje se do čak 400 kalorija. Za kraj vam samo moramo napomenuti da slobodno uživate u svoj bogatoj adventskoj ponudi, ali pazite na količinu jer ako ste umjereni nećete morati brojati kalorije. 

adventska hrana
Tanja Konjevod
Foto: Jure Perišić
Objavljeno: 06.12.2016. u 11:09

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p