PREHRANA

Ljubičasti kruh novi je trend u zdravoj prehrani

Trendi kruh na društvenim mrežama

ljubičasti kruh
D
a dobro ste pročitali, u trendu je ljubičasti kruh. Iako izgleda potpuno nejestivo zapravo se radi o namirnici bogatoj antioksidansima koja se razgrađuje sporije od klasičnog bijelog kruha i ima niži glikemijski indeks.

Coined purple bread, 
odnosno ljubičasti kruh izum je Zhou Weibiaoa, znanstvenika iz područja prehrane s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru. Njegova ideja je bila da sastojcima za kruh doda antocijan, prirodni pigment koji možemo pronaći u šljivama, patlidžanu, cikli i crnoj riži. Cilj mu je bio da kruh postane lakše probavljiv i uistinu se takav ljubičasti kruh razgrađuje 20 posto sporije. On je uspio postići da njegov novi kruh ima istu teksturu i okus kao i klasičan bijeli jer je iz crne riže izuzeo antocijan i dodao ga sastojcima.

ljubičasti kruh
ljubičasti kruh
Čarobni sastojak trendi kruha bogat je antioksidansima i kruhu snižava glikemijski indeks pa ga mogu jesti i dijabetičari. Iako ljubičasti kruh ima isti broj kalorija kao i bijeli, s obzirom na to da se sporije razgrađuje, manje ćete ga pojesti. Ključna prednost ovog kruha neobičnog izgleda je što sporije otpušta energiju pa će vam unesene kalorije dulje trajati, ukratko, nakon njega nećete osjetiti onako veliku glad kakvu osjetite sat vremena nakon konzumacije bijelog kruha.

ljubičasti kruh
Celebrity nutricionistica Cynthia Pasquella za ljubičasti kruh rekla je kako je potpuno nepotreban jer postoji bezbroj drugih izvora antioksidansa. Objasnila je kako nije spektakularna niti činjenica da ima nizak glikemijski indeks, jer ako želite takav kruh, jednostavno možete posegnuti za onim od integralnog brašna i cjelovitih žitarica. Iako ovaj neobičan kruh kakav je osmislio njegov začetnik još nije u slobodnoj prodaji i teško ćete ga sami napraviti, na društvenim mrežama i među blogericama zdrave hrane, počele su se pojavljivati različite verzije, a boju mu daju ili ljubičasti batat ili cikla. Ako ste spremni za malo eksperimentiranja slobodno pokušajte u svoj kruh ubaciti i neku od namirnica koja sadrži antocijan. Možda vam neće donijeti prevelike prednosti za organizam, ali jedno je sigurno, dobit ćete itekako Instagram worthy fotografiju. 

ljubičasti kruh

T.K.
Foto: Veganmiam.com, Pinterest i Instagram

Objavljeno: 27.03.2017. u 15:14

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p