PREHRANA

Mesne prerađevine dokazano uzrokuju rak?

WHO potvrdila opasnost od konzumacije mesnih prerađevina i crvenog mesa
food  
Reuters prenosi kako je Međunarodna agencija za istraživanje raka, dio Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization), prerađeno meso (poput hrenovki, slanine, šunke i kobasice) deklarirala kao kancerogene proizvode uz duhan, azbest i ispušne plinove.
 
Prema pisanju WHO­-a, postoje jasni dokazi da takvi prehrambeni proizvodi uzrokuju rak. Prerađeno meso je svako meso kojem se produljuje rok trajanja dimljenjem, soljenje, sušenjem i dodavanjem konzervansa. U istom izvješću, navedeno je i kako je neprerađeno crveno meso gotovo jednako opasno za konzumaciju (u tu skupinu spadaju govedina, teletina, svinjetina, janjetina, ovčetina i konjetina). Samo 50 grama prerađenog mesa dnevno (što je ekvivalent dvije kriške slanine), povećava rizik od raka za nevjerojatnih 18 posto.
 
Osim raka crijeva koji je proteklih desetljeća u porastu, uslijed pojačane konzumacije crvenog i prerađenog mesa, pvećava se opasnost i od raka gušterače, želuca i prostate, potvrdio je tim liječnika iz čak 10 zemalja. Dimljenje, pa čak i kuhanje, može proizvesti kancerogene supstance, a pripremanje mesa na najvišim temperaturama, npr. prilikom prženja ili roštiljanja, najopasnije je jer proizvodi najveće količine štetnih kemikalija. Stručnjaci pritom naglašavaju - rak prouzročuje količina, učestalost i postotak zastupljenosti ovih namirnica u prehrani.
  
food   
Svakodnevna konzumacija crvenog i prerađenog mesa već se dugo smatra štetnom za zdravlje, a prehrana nalik mediteranskoj koja obiluje ribom, voćem i povrćem bez agresivne termičke obrade poput prženja smatra se optimalnom za održavanjem zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja. Postojeća su upozorenja protiv pretjerane konzumacije crvenog mesa i mesnih prerađevina uglavnom kontekstualizirana unutar borbe protiv kardiovaskularnih bolesti i pretilosti, a ovo je prvi put da je meso završilo i na listi kancerogenih supstanci. Kako će mesna industrija reagirati na novonastale klasifikacije, preporuke i upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije, tek ostaje vidjeti.
 
J.S.
Foto: Pinterest

Objavljeno: 28.10.2015. u 10:56

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p