PREHRANA

Najbolje i najgore dijete u novoj godini

Koje su dijete dobre, a koje loše za vaše zdravlje?
dijete
S
igurno znate da neki dijetni režimi mogu biti izuzetno nezdravi za vaš organizam, ali kako razlučiti koje dijete su dobre, a koje baš i ne? Stranica U.S. News & World Report svake godine objavljuje listu najboljih i najgorih dijeta pa vam je prenosimo kako bi novu godinu započeli s nekim zdravim režimom koji vam može promijeniti životne navike.

Posljednjih sedam godina U.S. News & World Report sastavlja listu najboljih i najgorih dijetnih režima, a to rade u suradnji s nutricionistima i liječnicima koji proučavaju najpopularnije dijete i prema određenim kriterijima poput učinka na zdravlje te koliko se lako provode odlučuju koje su najbolje, a koje najgore.

dijete

Najbolje dijete 

Pobjednik u kategoriji najboljih dijeta je popularna DASH dijeta koja je prvenstveno kreirana kako bi pomogla osobama koje imaju visoki tlak. Osim snižavanja tlaka, ova dijeta jamči i gubitak kilograma te smanjuje rizik od dijabetesa, visokog kolesterola i srčanih bolesti. DASH dijeta laka je za slijediti jer podrazumijeva smanjen unos masnoća i konzumaciju velikih količina svježih i cjelovitih namirnica te puno voća, povrća i žitarica. Kod ugljikohidrata prednost se u ovoj dijeti daje onima od integralnog brašna, a preporučuje se i svakodnevna konzumacija mahunarka.

Druga na listi je mediteranska dijeta koju sigurno već znate, a bezbrojna istraživanja pokazala su da upravo takav način prehrane usporava starenje, smanjuje rizik od srčanih bolesti i pomaže u borbi protiv raka. U mediteranskoj dijeti konzumira se puno proteina, vlakana, cjelovitih ugljikohidrata, nezasićenih masti i puno vitamina, minerala i antioksidansa i njezin ključ je u tome što se sva hrana zapravo jede u svom najprirodnijem stanju te u njoj nema prerađenih namirnica.

Treća na listi najboljih dijeta je MIND, koja je spoj prve dvije s liste, DASH i mediteranske jedino se razlikuje po tome što se njen program fokusira na namirnice koje unapređuju zdravlje mozga. Najbolja dijeta na listi za gubitak kilograma je Weight Wachers koja se temelji na četiri osnovna principa načinu prehrane, motivaciji za tjelovježbu, korisnim navikama i grupnoj podršci. 

dijete

Najgore dijete

Najgora dijeta koje se možete pridržavati ove godine je Whole30, a bila je pobjednica u kategoriji najgorih i prošle godine. Loš rezultat ostvarila je zbog jako restriktivnih pravila koja tjeraju ljude da se odreknu važnih grupa namirnica koje imaju veliki utjecaj na zdravlje. Ova dijeta jamči brz gubitak kilograma, ali isto tako brzo kilogrami se vraćaju nakon što prestanete slijediti stroga pravila.

Druga najgora je ultrapopularna Dukan dijeta, a svoju poziciju zaslužila je zbog toga što propisuje unos velike količine proteina i uključuje četiri kompleksne faze te nije zdrava za organizam. Savjetujemo vam da se zdravo i pravilno hranite pa nećete morati ići na dijetne režime, ali ako vam je ostalo nekoliko suvišnih kilograma od blagdana svakako razmotrite dijete s početka članka, a ove na dnu izbjegavajte u širokom luku!

T.K.
Foto: Pexels i Unsplash

Objavljeno: 05.01.2017. u 13:15

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p