PREHRANA

Najukusniji način gašenja žeđi? Ledeni čaj!

Upoznajte blagotvorna svojstva ledenog čaja od rooibosa
tea
L
jeti je, osim vodom, žeđ najbolje utažiti odličnim ledenim čajem. Ako koristimo kvalitetne sirovine, on je zdrav, ukusan i niskokaloričan napitak koji će nas u tren oka okrijepiti. Danas vam predlažemo ledeni čaj od rooibosa, visokovrijedne biljke bogate nutrijentima, u čiju nas pripremu i osnovne osobine uvodi Miroslav Gvozden iz Caffeterie, šarmantne specijalizirane trgovine čajevima i kavom u Sesvetama (Ninska ulica 9).


Istraživanja su pokazala da redovito ispijanje čaja može umanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i dijabetesa, ujedno čini vaše zube i desni zdravijima, te jača kosti. Čaj je bogat antioksidansima – flavonoidima koji su najsnažniji kada je čaj svježe pripremljen. Još jedna dobrobit kućne pripreme ledenog čaja: štedite novac, kontrolirate kalorije ograničavajući količinu zaslađivača (ili još bolje, nemojte ga uopće staviti) i izbjegavate konzervanse!
 
tea
Zašto odabrati rooibos? Rooibos svoju ljekovitost zahvaljuje prisutnosti rijetkih antioksidanata aspalatina i notofangina. Obiluje i mineralima željezom, kalcijem, kalijem, bakrom, fluorom, manganom, cinkom i magnezijem. On je bogat antioksidansima i polifenolima, spušta kolesterol i trigliceride, djeluje protiv alergija i grčeva, ima antivirusna i antibakterijska svojstva, oslobađa od stresa, kontrolira hipoglikemiju i poboljšava apsorpciju hranjivih tvari.

Kako pripremiti ovaj savršeni ljetni napitak? Do pet žličica čaja preliti litrom vruće vode, nakon 8 - 10 minuta procijediti, dodati med po želji, ohladiti dva sata u frižideru, staviti led u čašu, natočiti čaj, dekorirati sa par listića mente i poslužiti.

Foto: Pinterest

Objavljeno: 26.07.2015. u 09:52

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p