U posljednjih nekoliko godina trend organske hrane sve je u većem porastu, a cijene namirnica ne padaju, već naprotiv - rastu. Uvriježeno je mišljenje da su organske namirnice boljih nutritivnih svojstava pa se postavlja pitanje moramo li baš sve kupovati iz organskog uzgoja? Različita istraživanja pokazala su kako pesticidi iz voća i povrća mogu imati negativne posljedice na zdravlje uključujući čak i nastanak raka, ali ako pogledate realno, kupovina takve hrane može biti veliki financijski izdatak. Environmental Working Group sastavio je odličnu listu koja će vam pomoći razlučiti koje namirnice bi trebali, a koje se ipak ne isplati kupovati iz organskog uzgoja. Trik je u tome što neka hrana ima deblju kožu koja je prirodna barijera te ne dopušta pesticidima ulazak u sam proizvod, a neke vrste voća i povrća jednostavno nije potrebno kemijski tretirati da bi dulje trajali. Donosimo vam popis namirnica koje ne morate kupovati iz organskog uzgoja, ali i onih koje bi ipak trebali. Namirnice koje ne morate kupovati iz organskog uzgoja: avokado kukuruz ananas kupus grašak luk šparoge mango papaja kivi patlidžan dinja grejpfrut cvjetača Namirnice koje biste trebali kupovati iz organskog uzgoja: jabuke breskve nektarine jagode grožđe celer špinat paprike rajčice krastavci mahune krumpir T.K. Foto: Unsplash i Pexels